Novice iz sveta tehnologije

Maj 2018

  1. JD.com je odprl prvo trgovino v Pekingu

JD.com je na Kitajskem odprl svoj prvi supermarket 7Fresh, ki uporablja podobne pametne tehnologije kot koncept trgovin Alibabe Hema Fresh. Supermarket 7Fresh je lociran znotraj nakupovalnega centra v Pekingu in deluje na 4.000 kvadratnih metrih površine. Fokusiran je predvsem na kupce, ki iščejo sveže proizvode. Kar 75% vse ponudbe je sestavljeno iz raznovrstnih kategorij svežih živil. Za zagotovitev svežine proizvodov so ti dobavljeni neposredno od proizvajalca tudi tisti, ki so uvoženi kot na primer govedina iz Avstralije. Kot Alibabina Hema Fresh tudi 7Fresh združuje ponudbo supermarketa in sveže pripravljenih obrokov, ki jih je možno zaužiti znotraj trgovine. Supermarket omogoča tudi dostavo živil za kupce katerih lokacija je v radiju 5 kilometrov. Po naročilu je lahko nakup pri vas v vsega 30 minutah. Trgovec ima visoke načrte tudi z napredno logistično infrastrukturo znotraj štirih sten. Predstavili so že nekaj idej, kot na primeru preko senzorjev aktivirane dodatne informacije o izdelkih, avtomatizirana vodila za logistične procese v trgovini, plačevanje s prepoznavo obraza in pametni nakupovalni vozički, ki ponujajo kupcem interaktivno izkušnjo. Ta vključuje med drugim tudi sledenje kupcu in vodenje do željenega proizvoda. Vse skupaj je del dolgoročne strategije JD.com pri odpiranju novih trgovin brez zaposlenih.

7fresh JD

  1. Asda uvaja Walmartov paketomat

Z jasno izraženo strategijo, da postanejo pomembna destinacija pri zbiranju in oddajanju pošiljk ter s fokusom na napredni nakupovalni izkušnji, je Asda implementirala vizuelno vpadljiv zbirni center paketov pred eno izmed svojih trgovin. Zaradi oblike ga imenujejo kar zbirni stolp in omogoča kupcem hiter prevzem in seveda tudi vračila paketov. Predstavitev avtomatiziranega stolpa je sledila po uspešnem testu Walmarta na 200 lokacijah v ZDA. Sistem kupcem omogoča prevzem naročil iz Asdine spletne trgovine, kot tudi od drugih (partnerskih podjetij) Asos, Missguided in Decathlon s skeniranjem črtne kode, ki je bila poslana na pametni telefon. Instalacija tega objekta je del širše zgodbe Asde imenovane Toyou, ki je bila lansirana novembra 2015 kot prva end-to-end rešitev za pošiljke znotraj Združenega kraljestva, ki vključuje na minuto natančno sledenje paketom. Nad novo pridobitvijo je navdušen tudi vodja progama Toyou Neil Drake, ki pravi da je izredno zadovoljen s sodelovanjem z matično družbo Walmart pri prenosu znanja v UK, saj je bila sama rešitev v ZDA velik uspeh.

Asda parceltower

  1. Colruyt s »socialno« aplikacijo

Belgijski trgovec je lansiral aplikacijo imenovano Apporto, ki je namenjena uporabi motorično manj sposobnim posameznikom za pomoč pri opravilu nakupovanja. Aplikacija je brezplačna in želi povečati socialno povezanost pomoči potrebnih z tistimi, ki so pripravljeni pomagati in imajo to možnost. Kupci preko aplikacije delijo svoje nakupovalne sezname s potrošniki, ki so se registrirali kot osebni nakupovalci. Potem ko se dogovorita za sodelovanje je potrebno le še uskladiti čas in lokacijo dostave ter morebitne kompenzacije. Zdi se da aplikacija potrošnikom zbuja vtis socialno zavednega trgovca, željnega povezovanja svojih starejših in invalidnih kupcev s prijaznimi sosedi. Bolj natančen vpogled v zgodbo nam razkriva, da Colruyt nima plana investirati veliko resursov v to področje, zato prepušča določila in pogoje sodelovanja kar uporabnikom samim. Z lansiranjem aplikacije Apporto namerava trgovec pridobiti večji delež prodaje s strani potrošnikov, ki imajo onemogočen dostop do trgovine, pri čemer ne bo zviševal lastnih stroškov in s tem zapolnil tudi potrebo po last mile dostavi.

Colruyt app Apporto

  1. Amazon je predstavil virtualni Dash gumb

Fizična Dash tipka je že kar nekaj časa aktualna za več 100 proizvodov, ki so na voljo Prime kupcem. Sedaj pa je Amazon na trg uvrstil še virtualno Dash tipko, ki je postala del mobilne aplikacije in omogoča hitro in enostavno ponaročanje najbolj standardnih (favourite) proizvodov. Tako kot pri fizični Dash tipki, kupcem te virtualne bližnjice omogočajo hitro naročanje FMCG in lepotnih proizvodov, ki so bili že naročeni v preteklosti. Celoten sistem je personaliziran in omogoča neskončno dodanih hitrih tipk. Virtualni Dash je na voljo za milijone proizvodov, ki spadajo v storitev Prime.Amazon Dash

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.