Not in ven skozi skladišče

Ko govorimo o skladišnem poslovanju, si želimo, da je tok izdelkov, ki prihajajo v skladišče in iz njega izhajajo brez zatikanj, ozkih grl in nepreglednosti.

V realnosti se s tovrstnimi izzivi pogosto srečujemo:

 • Kam uskladiščiti novo pošiljko, še posebej, kadar pride v času gneče in je posebej velika?
 • Kako vedeti kje se artikli v skladišču nahajajo, še posebej, če gre za manjše skladišče, ki te podatke zaupa eni osebi, ta pa zboli ali prekine zaposlitev?
 • V kakšnem vrstnem redu razposlati zaloge, kadar so roki uporabnosti pomembni?
 • Kako optimizirati učinkovitost zaposlenih in kako se izogniti časovno zamudnemu in nenatančnemu iskanju po papirnih seznamih?
 • Kako zmanjšati število napak, da se izognemo napačnim dobavam in nezadovoljnim strankam?
 • Kako zmanjšati število napak, ki nastanejo zaradi vizualne podobnosti artiklov (primer fotoaparata, ki sta na videz povsem enaka, le da je prvi opremljen z brezžičnim dostopom, drugi pa ne)?
 • Kako ukiniti ročno vnašanje podatkov v ERP ali druge sisteme, preko katerih se tiskajo etikete za označevanje pošiljk?

Kako se IT tehnologija loteva gornjih vprašanj in s tem prinaša večjo produktivnost in zato nižjo ceno poslovanja?

Warehouse

WMS programska oprema poskrbi za realne podatke v realnem času, kar omogoča hitre odločitve o alokaciji prostora v skladišče prihajajočih pošiljk in na drugi strani optimalen vrstni red porabe zalog po principu “first in, first out” ali še bolj optimalnem vrstnem redu glede na rok uporabe artiklov. Zaradi natančnih, zanesljivih in vedno dostopnih podatkov, je potreba po fizični inventuri minimalna. Prav tako ni več zaposlenih, ki bi bili nepogrešljivi, saj so vsi podatki transparentno shranjeni v sistemu.

Strojna oprema prinaša skladiščnemu osebju podatke na mobilne terminale, tako da lahko ti optimalno izvajajo svoje naloge, kot je nabiranje artiklov. Zaradi odčitavanja (skeniranja) je možnost človeških napak minimalna, zmanjša pa se tudi vir napak vnosa podatkov v sistem, saj je ta prav tako avtomatičen.

Po uvedbi sodobnega WMS sistema, tečejo procesi v skladišču gladko in stranke dobijo tisto, kar so naročile v bistveno krajšem času, kot pri tehnološko manj podprtih skladiščih.

V prihajajočih objavah preberite:

 • kateri WMS sistem izbrati (ali so ERP sistemi dovolj dobri in če da, do katere velikosti skladišča),
 • ali so WMS sistemi namenjeni le večjim skladiščem, ali obstajajo tudi rešitve za manjša skladišča,
 • kako se WMS sistemi prilagodijo dosedanjim procesom skladišča,
 • in mnogo drugih izzivov pri vodenju skladišča.

V kolikor pa ne želite čakati na nove objave in vas zanimajo naše izkušnje, referenčna lista, primeri dobre prakse ali celo naprednejši sistemi kot je glasovna podpora dela v skladišču, označevanje z RFID, avtomatizirana skladišča, nas vsekakor kontaktirajte.

SHARE
Dejan Reichmann je strokovnjak s področja optimizacije procesov v skladiščnem in proizvodnem poslovanju. V Špici deluje kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologij in rešitev za obvladovanje skladiščnih in proizvodnih procesov. Je avtor slovenske rešitve za informacijsko podporo skladiščnih procesov Frontman Hydra WMS. ______________________________________________________________________ Dejan Reichmann is an expert in the field of IT systems and process optimization in the field of logistics. At Spica, he works as a project manager and WMS consultant. He is the author of Frontman Hydra WMS, the Slovenian solution for warehouse management.