Mobilne naprave v rokah kurirjev

Danes okoli osmih zjutraj sem šel peš po glavni nakupovalni peš coni na Dunaju (Kärtner Strasse) in videl nekaj prizorov, ki so mi dali misliti. Vam jih bom poskušal opisati.

Naj opis začnem s trendom, ki ga vse bolj pogosto slišim od naročnikov poslovnih mobilnih informacijskih rešitev. Tukaj seveda mislim na rešitve, ki pokrivajo poslovno kritične procese, ne na branje elektronske pošte na mobilnem telefonu. Skratka – naročniki uporabljajo pametne telefone, tablice in podobno, navajeni so na prijetno uporabo, bogato uporabniško izkušnjo, množico aplikacij in podobno. Želijo si, da bi podobno bogate naprave uporabljali tudi za podporo njihovih mobilnih procesov in jim je všeč ideja, da bi tudi za take naloge uporabili pametne telefone ali tablice. Dobra ideja, še posebej, ker so pametni telefoni poceni, operaterji ti jih dajo skoraj zastonj, če z njimi skleneš pogodbo še za prenos podatkov in se vežeš za nekaj leti. Tudi za poslovno uporabo bodo iz nabora aplikacij že našli kakšno zastonjsko, si mislijo.
Potem pridejo do nas in se začnemo pogovarjati o dejanskih potrebah, o okolju, kjer bo morala rešitev delovati, o dodatkih, ki jih bodo morali nabaviti za delovanje celega sistema, in so kar malo razočarani, ko vidijo, da to le ni tako enostavno, kot se jim je zdelo na začetku. Pogosto slišim »Pa saj črtno kodo lahko beremo z vgrajeno kamero, sem si ravno zadnjič instaliral zastonj aplikacijo za branje črtne kode in sem jih nekaj že prebral.«. Hmmmm.

Kaj sploh delajo kurirji na terenu

Če se zdaj vrnem na dogodek na Dunaju na Kärtner Strasse pred nekaj dnevi, vam moram najprej povedati, da je na tej ulici z mnogo trgovinami dostava možna le zjutraj, mislim da samo med 8:00 in 10:00. V teh dveh urah je v trgovine potrebno dostaviti vse potrebno, dostop pa je možen samo kombijem, ne pa tovornim vozilom. Pred vsako trgovino takrat vidite po en kombi s katerega zlagajo kartonske škatle. Eden na vozilu oddaja škatle, drugi pred vozilom jih sprejema, tretji ali četrti pa jih prenaša v trgovino. Da bo zadeva še bolj plastična, si predstavljajte, da dežuje. Vsak paket je seveda potrebno poknjižiti, da kurir in trgovina točno vesta, kaj je bilo dostavljeno in da kaj ne manjka. Kurir, ki je pripeljal pošiljke, je tisti, ki stoji v tovornem prostoru in ima svoj prenosni čitalec črtne kode, s katerim preskenira prav vsako škatlo. Gre za kurirje specializiranih podjetij – v mojem primeru so bili to DHL, GLS, Avstrijska pošta in še nekaj lokalnih nam neznanih kurirjev. Ni toliko pomembno, da so danes vsi kurirji, ki sem jih videl, za skeniranje uporabljali Motorola MC9000 prenosne terminale. Bolj mi je padlo v oči, kako hitro so morali brati črtne kode in v kakšnem okolju so morali delati. Z eno roko so obračali škatlo, z drugo skenirali, njegov kolega je takoj po pisku skenerja škatlo odnesel in tako se je nadaljevalo, dokler ni bilo vseh 20-30 škatel dobavljenih. Vsakih 5 sekund so s kombija zložili po eno škatlo. Vse skupaj je trajalo 2-3 minute. Še podpis na ekran terminala in voznik je že šel do naslednjega kupca, še dobavnice niso izpisali – morda je prišla kar po elektronski pošti ali kar neposredno v informacijski sistem trgovine. (Spodaj sem pripel eno sliko, kako to izgleda)

Tablice in pametni telefonu v rokah kurirjev

Nikakor si ne predstavljam, da bi kurirji za skeniranje pošiljk uporabljali pametni telefon in vgrajeno kamero! Uporabljati bi morali obe roki, fokusirati kamero, vrteti telefon, iskati primerno osvetlitev, telefon bi jim od tem gotovo padal iz rok. Vsaka dostava bi trajala nekajkrat dlje, voznik pa v času 2 ur gotovo ne bi mogel oskrbeti toliko strank, kot jih zdaj.
Ideja o uporabi pametnih telefonov ali tablic v takem okolju, kjer je pomembna vsaka sekunda in mora proces teči ne glede na dež, mraz in sneg, enostavno ni izvedljiva. Tudi če bi bil tak sistem cenejši, bi uporabnike preveč oviral pri njihovem delu. Na terenu in v zahtevnem okolju pač lahko delujejo le prilagojene in profesionalne rešitve.

Nasveti

Vseeno pa je v svetu pametnih telefonov in tablic ena lastnost, ki jo je možno in priporočljivo prenesti tudi v svet poslovnih mobilnih rešitev: uporabniška izkušnja. Saj veste, kaj to pomeni, ne? (sklop uporabniškega vmesnika, načina dela, prijaznosti do uporabnika, enostavnosti uporabe itd). Razvijalci poslovnih aplikacij so bili do sedaj omejeni na Windows Mobile operacijski sistem, ki ni poznal kapacitivnih ekranov, potez s prsti preko ekrana (swipe, drag, pinch…), kot so poznane iz Android ali Apple mobilnih naprav. Zdaj je Android na voljo tudi na profesionalnih napravah, kot je na primer Motorola TC55 ali MC67 in morajo programerji tako ali tako svoje aplikacije prilagoditi na nove operacijske sisteme. Upam – ne samo upam, močno svetujem – da bodo nove aplikacije za podporo poslovno kritičnim mobilnih procesom v celoti uporabljale vse možnosti, ki jih ponuja Android operacijski sistem. Prav privoščil bi vsem kurirjem, trgovskim potnikom, redarjem, policistom, inšpektorjem, da bi z novimi napravami dobili tudi primerno razvite aplikacije. Nenazadnje je največji uspeh IT projekta dosežen takrat, ko uporabniki sprejmejo in posvojijo neko novo rešitev. To je pa že lahko tema za enega od naslednjih zapisov na temle blogu.

PS: več o naših rešitvah za logistična podjetja

 

Andrej Planina, Špica

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/