Mobilizacija zaposlenih v trgovini

Spletni trgovci in tradicionalne trgovine se nenehno borijo za naklonjenost kupcev. Pri čemer imajo tradicionalni trgovci težavo kako pripraviti nepozabno nakupno doživetje, ki bi omrežilo kupca, da bi se odpravil iz domačega naslonjača v nakupovalno središče.

Spletni trgovci imajo veliko prednost predvsem na področju pri podajanju mnenj drugih kupcev in dodatnih informacija o artiklih (mnenja tistih, ki so izdelek že kupili, pogosta vprašanja, podrobnejše informacije o izdelku, priporočila za komplementarne izdelke,…). Ta fenomem tudi tradicionalne trgovce vse bolj sili v digitalizacijo fizičnih trgovin. Ta poleg boljše nakupne izkušnje pogosto prinaša tudi povečano učinkovitost zaposlenih v trgovini.

Tokrat v 5 točkah pišem o tem, katere aplikacije trgovci najpogosteje nalagajo na mobilne naprave svojih zaposlenih, da izboljšujejo nakupno izkušnjo v svojih trgovinah.

1/5 Podpora prodajalcem med policami

Mobilni prodajalci potrebujejo aplikacije na svoji mobilni napravi s katerimi kupcu med policami lahko predstavijo dodatne podatke o izdelku, mnenja uporabnikov, ki so izdelek že kupili in na koncu tudi izdelajo naročilo. Zaposlenemu tako ni več potrebno pustiti stranke čakati same med policami in odhiteti do svoje pisarne po podatke. Na mobilni napravi lahko preko aplikacije v realnem času stranko vodijo skozi nakupni proces in ji ob tem ponudijo tudi dodatne storitve ali komplementarne produkte. Primeri mobilnih naprav za trgovino.

2/5 Preverjanje cen in znižanja

Za ažuriranje cen na policah je z vidika učinkovitosti bolje, če trgovcu ni potrebno hoditi do zaledne pisarne in se tam ubadati z iskanjem in tiskanjem novih cen (ter ponovno hojo nazaj do polic, kjer po možnosti opazi, da je neustrezna tudi cena sosednjega izdelka in ponovno hodi nazaj do zaledne pisarne), temveč lahko naredi to kar med policami. Ta problem je še posebej pereč, če trgovina zagotavlja enake cene kot na spletu, pa potem v trgovini temu ni tako. Z aplikacijami za preverjanje cen in znižanja, zaposleni preverja cene neposredno na svoji mobilni napravi, na svojem prenosnem tiskalniku pa lahko cene popravlja neposredno med policami. Podobno je z znižanji in promocijami. Primeri mobilnih naprav za trgovino.

3/5 Inventura – od skeniranja do RFID

Orodja za upravljanje z inventurami poenostavljajo preverjanje zalog in pomagajo kupcem pridobivati podatke o zalogi določenega artikla v drugih poslovalnicah. Če pa preidemo na RFID označevanje, je preverjanje zalog še hitrejše in učinkovitejše. Poleg tega ta orodja zmanjšujejo možnosti napak, ki izvirajo iz ročnega dela in povečajo učinkovitost osebja. Več o RFID.

4/5 Dodeljevanje nalog

Z aplikacijami za dodeljevanje nalog, je delo vodij oddelkov/poslovalnic bistveno učinkoviteje, saj lahko ne glede na lokacijo dodeljujejo naloge in določijo, kdo je za njih odgovoren, oddajajo opomnike za neopravljene naloge, sledijo statusu posameznih nalog, dostopajo do poročil o opravljenih nalogah v realnem času in upravljajo z delom na dnevnem, tedenskem ali mesečnem nivoju. Aplikacije za dodeljevanje nalog prinašajo bistveno hitrejše opravljanje nalog, kot tudi omogočijo vodjam transparenten in ažuren vpogled v aktivnosti zaposlenih v trgovini. Primer rešitve za upravljanje z delovnim časom je Time&Space.

5/5 Kako izbrati najustreznejšo napravo?

Zgoraj opisana orodja se slišijo zares odlično, a trgovci se hitro znajdejo v zagati, katere naprave so najprimernejše glede na njihov obseg, način dela,… Ker so trgovci z večanjem obsega dela, zahtev kupcev, prihodom novih tehnologij in programske opreme, vse bolj odvisni od svojih mobilnih naprav, je izbira še toliko bolj pomembna. Ali bo imela izbrana oprema dovolj močan procesor, da bo lahko poganjala vse aplikacije, ki se pojavljajo skorajda dnevno? Ali bomo lahko z isto napravo izvajali vse procese, ali bomo na kaj pozabili in čez 2 meseca ponovno kupovali naprave, ki bodo na primer omogočale mobilne nakupe? Ali so naprave dovolj robustne tudi za delo v zunanjih prostorih? Ali je uporabniški vmesnik dovolj enostaven, da ne bomo porabljali ur in ur za izobraževanje študentov, ki priskočijo na pomoč v predbožičnem času? Ali ponudnik naprav spremlja novosti in bodo naprave pripravljene na prihod novih tehnologij? Primer primerne mobilne naprave je Zebra TC20.

 

Špičaki vam lahko predstavimo več podrobnosti in možnosti umestitve aplikacij v vaše okolje>>>

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.