Mobile Device Management

Gotovo mi ni potrebno pisati o pomembnosti nadzora nad mobilnimi napravami, ki so v uporabi v podjetjih. Vedno več jih je, uporablja se jih za vedno več aplikacij in zato so varnostni riziki vedno večji. Zahteve po MDM orodjih se tudi spreminjajo. Včasih je bilo dovolj rešiti nek konkreten problem, na primer 50 Motorola terminalov, ki jih uporabljajo Frontman potniki za zbiranje naročil. Zadnje čase pa so se zahteve glede MDM občutno spremenile! Zahteva se splošni nadzor nad vsemi mobilnimi napravami, od pametnih telefonov do namenskih naprav, včasih pa želijo podjetja dobiti nadzor celo nad klasičnimi prenosnimi računalniki – notebooki. IT oddelki v podjetjih iščejo rešitve, ki jim olajšajo zagotavljanje varnosti na mobilnih napravah in ki pokrivajo tako Windows naprave, kot tudi Android in iOS. Želijo sisteme, ki ne bodo delali le rekativno in pomagale rešiti problem, ki nastane pri uporabi, temveč zahtevajo celovite rešitve, ki se vključijo v celovite varnostne strategije in ki uporabnikom olajšajo brezskrbno uporabo naprav in aplikacij. MDM rešitve lahko zagotavljajo tudi primeren dostop do podatkov, ki jih uporabniki potrebujejo na terenu.

Že pred meseci sem napisal nekaj o različnih MDM orodjih, tokrat pa bi izpostavil SOTI MobiControl, ki jo uporabljamo v naših projektih in jo lahko postavimo tudi vam.

SOTI MobiControl

SOTI je podjetje, ki izhaja iz rešitve za podporo mobilnim napravam za poslovne kritične mobilne procese (Mission Critical Applications). Njihova MobiControl rešitev podpira naslednje operacijske sisteme:

 • iOS
 • Android
 • Windows Embedded Handheld
 • Microsoft Windows CE
 • Microsoft Windows Mobile

SOTI sistem je uporaben tudi za novejše sisteme, kjer se poleg robustnih Windows Mobile naprav uporabljajo tudi Android ali Windows tablice ali pametni telefoni. Pomembno pa je, da je enak nivo varnosti in udobja zagotovljen za vse mobilne uporabnike in da ima IT nadzor nad vsemi napravami.

Ena bolj uporabnih funkcije SOTI rešitve je tudi v hitrem zagonu in nastavljanju novih naprav. Predstavljajte si, da v velikem podjetju naročijo nekaj 100 mobilnih naprav, ki jim je pred začetkom uporabe potrebno naložiti pravo programsko opremo in opraviti vse sistemske nastavitve. To se da seveda narediti ročno za vsako napravo posebej, kar lahko traja tudi nekaj dni. Lahko pa uporabite SOTI in na vse naprave na daljavo namestite vse potrebno. Delo je tako lahko končano v nekaj urah namesto v nekaj dnevih, hkrati pa IT dobi vpogled v sprotno stanje naprav (baterija, verzije aplikacij, spisek aplikacij, dovoljenja itd.).

Ostale glavne SOTI Mobicontrol funkcije pa bi izpostavil takole:

 • dobra integracija z Zebra in Honeywell mobilnimi terminali
 • visoko pozicioniran v Gartner kvadrantu MDM ponudnikov
 • varnost mobilnih podatkov in naprav
 • oddaljena podpora za terenske uporabnike
 • lokacijsko povezane storitve (GPS)
 • hitrer zagon novih naprav
 • integracija z LDAP sistemi
 • oddaljena podpora za terenske uporabnike

Interna postavitev

MDM sistemi se najbolj pogosto postavljajo na interni obstoječi infrastrukturi, ko IT zagotovi in nadzoruje cel sistem. Integracija v obstoječe sisteme je v tem primeru lažja, je pa potrebno malo več interne infrastukture. To je opcija, ki zagotavlja najvišji možni nivo varnosti in nadzora

SaaS postavitev

Kot mnogo drugih storitev, lahko tudi MDM najamete kot storitev (SaaS) in to ponuja tudi Wavelink, ki ima postavljene za to namenjene strežnike. Za tako postavitev ne potrebujete nobene interne infrastruktre in jo je možno postaviti hitreje

Zakaj je SOTI dober?

 1. Fokusirani so na mobilne naprave poslovnih uporabnikov
 2. Zagotavljajo produktivnost uporabnikov, ne samo varnosti
 3. Skrbijo tudi za podatke

 

Če bi želeli bolj podrobno pogledati SOTI ali druga MDM orodja, smo vam na voljo! mailto:povprasevanje@spica.com

SHARE
Andraž Stošić je strokovnjak za mobilno računalništvo, avtomatsko identifikacijo, podatkovne baze in brezžična WiFi omrežja. Kot Špičak je sodeloval pri večini večjih Špicinih projektih, ki zahtevajo integracijo, sistemsko konfiguracijo in izobraževanje ključnih uporabnikov. Na Fakulteti za organizacijske vede je diplomiral iz Organizacije informacijskih sistemov, sicer pa je po duši roker, ki v prostem času rad odigra partijo nogometa ali pa v poznih večernih urah pogleda kakšno filmsko uspešnico.