Mobile Device Management – katero rešitev uporabiti?

Ker je zadnje čase v uporabi v podjetjih vedno več raznolikih mobilnih naprav, je na voljo tudi vedno več rešitev za nadzor nad temi napravami. Mobile Device Management (MDM) rešitve prihajajo iz več različnih virov – nekatere so del celovitih rešitev, ki pokrivajo vse naprave, tudi namizne in prenosne računalnike. Druge rešitve ponujajo proizvajalci, ki so specializirani samo na mobilne naprave. Tretji vir ponudnikov pa so celoviti ponudniki programske opreme.

V naših projektih uporabljamo SOTI rešitev, ker nudi pravo razmerje med funkcionalnostjo, ceno in enostavnostjo postavitve. Pri izbiri prave rešitve ne smemo pozabiti na to, kako enostavno je postaviti in upravljati z neko rešitvijo. Ne sme se zgoditi, da bi v neko rešitev morali vložiti več, kot potem z njo pridobimo!

V nadaljevanju vam bom poskušal opisati glavne razlike med nekaj pomembnimi MDM rešitvami.

SOTI

SOTI je proizvajalec Mobile Device Management rešitve MobiControl, ki izhaja iz mobilnih naprav. Njihova rešitev MobiControl se nam na Špici zdi najbolj primerna za upravljanje z robustnimi profesionalnimi mobilnimi napravami, še posebej za Zebra in Honeywell prenosne terminale. Na voljo smo vam za svetovanje, dobavo in uvedbo celovite rešitve za upravljanje z mobilnimi napravami. mailto:povprasevanje@spica.com

Airwatch

Eden proizvajalcev, ki ima dolgo zgodovino na področju upravljanja IT naprav, je ameriško podjetje Airwatch. Že več kot 10 let razvijajo rešitve za nadzor nad IT infrastrukturo, pred kratkim so od Motorole odkupili tudi orodje MSP. Njihove rešitve trenutno podpirajo vse glavne mobilne operacijske sisteme: Windows Mobile, iOS, Android in Windows Phone. Airwatch rešitev je kompleksna, vendar zadovolji tudi najbolj zahtvne naročnike.

Wavelink

Za razliko od Airwatcha je Wavelink podjetje, ki se ukvarja samo z mobilnimi napravami in tudi izhaja iz industrijskih mobilnih naprav. Njihovo rešitev Avalanche je relativno enostavno postaviti in jo zagnati.

Pri njih je še posebej zanimivl, da ponujajo tudi druga sistemska orodja za industrijske mobilne naprave, na primer Industrial Browser in Telnet, ki ju uporabimo zelo pogosto.

Uvedba MDM

Projekta uvedbe MDM rešitve pa ne smemo jemati preveč zlahka. Poleg tehnične instalacije oz. postavitve infrastrukture je potrebno dobro razmisliti o politiki upravljanja mobilnih naprav. Pregledati je potrebno tipe mobilnih naprav, aplikacije na njih, načine uporabe, potrebe uporabnikov, zahteve po povezljivost v druge sisteme upravljanja z IT sredstvi in podobno. Zato pogosto priporočamo uvajanje po malih korakih – najprej pokritje najbolj kritičnih naprav, nato počasno širjenje na vse mobilne naprave.

V slovenskem IT okolju sta še vsaj dva večja ponudnika MDM rešitev: Microsoft in SAP.

Microsoft

Microsoftova rešitev za MDM je zelo privlačna za velika podjetja, ker ponuja integracijo z Active Directory in System Center rešitvijo. Vendar je potrebno biti pozoren, saj bo Microsoft gotovo naredil še kakšno večjo potezo na tem področju. Nekaj možnosti in situacijo lepo opisuje tale članek: http://www.networkworld.com/community/blog/how-microsofts-mdm-strategy-embraced-android-and-ios

SAP

SAP v zadnjih letih precej cilja na mobilne aplikacije in poskuša dobiti čim več novih uporabniških licenc tudi pri mobilnih uporabnikih. Zato mu je njegova lastna MDM rešitev zelo pomembna, saj bo z njo popolnoma zaokrožil ponudbo za mobilne uporabnike.

Kaj pravi Gartner?

Gartner je v svojem poročilu ponudnike MDM razvrstil takole:

 

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/