Magnetna ali RFID tehnologija?

Zadnjič se je sodelavec vrnil z dopusta in poročal, kako so se mu magnetne kartice za odpiranje hotelskih vrat razmagnetile vsakič, ko jih je hranil v bližini svojega mobilnega telefona. Mislim, da to ne more biti čisto res, me pa je ta misel spomnila na temo nadgradnje, ki je v jesenskem času običajno bolj vroča, zaradi slabih izkušenj z nedelujočimi karticami in nenehnim vzdrževanjem v najbolj kadrovsko obremenjenih sezonskih konicah.

Nekaj najbolj pogostih vprašanj v zvezi z nadgradnjo iz magnetne na RFID brezkontaktno tehnologijo, bom obdelal v tem pisanju.

Ali lahko kaj od obstoječe opreme ohranimo?

Na hotelskih vratih se zamenja le čitalnik, v recepciji pa kodirnik. V kolikor obstoječi nima IR komunikacije, pa je potrebno zamenjati še IR locklink kartico in servisni terminal.

Kako izgleda instalacija?

Ker se zamenjajo le čitalniki, je poseg minimalno moteč, hiter in ne zmanjša obsega obratovanja hotela:

  • 3 – 5 minuten poseg
  • brez motenj ali nevšečnosti za goste
  • brez zamenjevanja ključavnic in kljuk
  • brez vrtanja
  • brez nerazpoložljivih sob zaradi nadgradnje.

Nadgradnja

Kaj s prehodom na RFID pridobimo?

Prehodi na naprednejše, a že stabilne tehnologije so vedno tisto, kar našo tehnološko družbo nosi naprej, tako je tudi RFID tehnologiija bolj ali manj neprimerljiva z magnetno:

  • bistveno enostavnejša uporaba in zanesljivost na račun brezkontaktnosti, primerna za vse starosti
  • manj vzdrževanja, saj je brezkontaktna tehnologija manj občutljiva na uporabo (nimamo rež, občutljivih kartic,…)
  • večja prilagodljivost: RFID kartico je moč uporabljati za različne namene: brezgotovinsko plačevanje, dostop do bazenskih omaric, dostop na parkirišče,…
  • večji izbor kompatibilnih tehnologij: odpiranje vrat preko bluetootha ali NFCja s pomočjo pametnih telefonov.

Študijo primera prehoda iz magnetne na RFID tehnologijo, našega dobavitelja produktov VingCard Elsafe, podjetja ASSA ABLOY Hospitality na primeru kalifornijskega Grand Colonial hotela, lahko najdete tukaj, ali pa me kontaktirate za več informacij.

SHARE
Miro je že preko 8 let ključen gradnik Špice in je v svojih številnih projektih različnih velikosti pridobil neprecenljivo in raznoliko znanje s področja kontrole pristopa in evidence delovnega časa ter hotelskih sistemov za kontrolo dostopa v sobe. Miro je po izobrazbi univerzitetni diplomirani matematik.