Konec dela v logistiki!

Pred nekaj dnevi sem se pogovarjal z direktorjem logistike enega od večjih slovenskih proizvodnih podjetij. Najin pogovor se je vrtel okoli vprašanja, kako se bo logistika spremenila v naslednjih letih. Oba spremljava premike zaradi Industrije 4.0 in poznava koristi Interneta stvari (IoT). Ugotovila sva, da se celotna industrija spreminja in da Slovenija živi od industrije. Kaj pa v naslednjih letih čaka logistiko? Ugotovila sva, da ne bo enostavno.

Rdeča nit vseh sprememb v logistiki v tem času je digitalizacija poslovanja. Popolnoma enako se dogaja v celotni industriji.

avtomatsko skladišče 2

Avtomatski zajem podatkov in avtomatski premiki vseh predmetov zmanjšujejo potrebo po fizičnem delu. Fizično delo v oskrbni verigi je vedno manj potrebno, vedno več premikov je motoriziranih in avtomatiziranih. Celo pri nas se že dogaja, da vam niti paketa ne prinesejo več domov, temveč ga pustijo v omarici na najbližji bencinski črpalki. Naredili so že tudi robota, ki nam bo dostavljal pakete po domovih:

Pred nekaj dnevi sem prebral knjigo “Konec dela“, kjer je avtor Jeremy Rifkin že pred več kot 10 leti napovedal, da se fizičnemu delu izteka čas, ker ga bodo nadomestili roboti ali avtomati. Pa ne samo fizičnemu delu, čas se izteka tudi vsem operativcem in celo middle managementu. Njihovo delo bodo nadomestili med seboj povezani informacijski sistemi, ki bodo upravljali z vsemi premiki artiklov in pošiljk.

Kaj preostane delavcem v skladiščih in njihovim vodjem? Rifkin pravi, da jim ni prav veliko pomoči, saj avtomatizacija spreminja prav vsa področja. Delo ni več pomembno, pomembna je pamet. Premiki so hitri, ne smemo čakati.

Kaj preostane middle-managementu? Postaviti morajo take procese in tako organizacijo, da bodo njihova podjetja uspešna tudi v okolju polne digitalizacije poslovanja in v pogojih četrte industrijske revolucije. Če tega ne bodo naredili, bodo njihova podjetja neuspešna in bodo propadla. Nadomestili jih bodo tisti, ki se bodo prilagodili novim zahtevam trga.

Mislite, da je to nemogoče? Poglejte si skladišče DB Schenkerja, kjer so večino fizičnega dela v skladišču že zamenjali z roboti:

Kako vam Špica lahko pomaga pri vašem prehodu v digitalno oskrbno verigo? Imamo rešitve za proizvodnjo, skladišča, logistiko in maloprodajo. Obvladamo črtno kodo, RFID, mobilne tehnologije in glasovno vodeno delo. V zadnjih nekaj letih smo uspešno dokončali nekaj res izjemno zanimivih in koristnih projektov. Krepimo ekipo za izvedbo projektov in imamo obilico idej, kako bi bila lahko slovenska podjetja še bolj uspešna.

Gospodarstva ne temeljijo več na surovinah, energiji in delu, temveč na znanju, informacijah in komunikacijah.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/