Koji tip mobilnog uređaja je najbolji za prodavače odnosno unapređivače prodaje?

Na to pitanje na žalost nema samo jednog odgovora. Pitanje je slično pitanju »koji mobilni telefon je najbolji«. Uvijek je najprije potrebno definirati, što prodavači na terenu rade odnosno za što ćete koristiti telefon i u kakvoj okolini.
Kod razmišljanja o radu putnika možete upotrijebiti listu ovih 7 glavnih pitanja:
1. da li putnici prikupljaju narudžbe?
2. da li trebaju bar-kod čitač?
3. da li prave fotografije prodajnih mjesta?
4. da li kupcima pokazuju promocijski materijal (letci, video, katalozi)?
5. da li provjeravaju planograme?
6. da li trebaju prikupljati potpise kupaca?
7. da li trebaju štampanje?

Uz to možete se i zapitati i pitanja u vezi investicije odnosno da li vam je važnije početna investicija ili gledate na kompletan trošak projekta u narednih 5 godina.

Potencijalne uređaje možemo uvrstiti i dva glavna razreda:
A. robusni Windows Mubile uređaji
B. consumer tablet Android uređaji
C. consumer smartphone Android uređaji

Naše Frontman SFA rješenje naravno radi na svim glavnim platformama: Android Tablet, Android Smartphone, Windows Mobile i čak na Windows 7/8. Pogledajmo praktične razlike između njih.

Tableti

U zadnje vrijeme sve više zahtjeva imamo za Android platformu, konkretnije po podršci 7″ tabletima. Glavni razlog je u tome što korisnici/putnici traže takva rješenja. Navikli su na pametne telefone, slike, bogatstvo informacija i brz rad. A zašto baš 7″ tableti? Razlog je u tome, da je 7″ dovoljno velik za komforan rad a istovrjemeno dosta mali za držanje u jednoj ruci i za nošenje u torbi pa čak u većem džepu. Nedostatak brzog bar-kod čitača na Android platformi može se nadomjestiti sa većim ekranom i lakšem traženju artikala dobrom organizacijom robnih grupa i filtriranjima.

Informatičari, nemojte zaboraviti na dodatne probleme za nadzorom nad tim Androir tabletima, koji će biti često ukradeni, dolazit će nove verzije OS, servisi će trajati, nećete moći nabaviti nove uređaje istog tipa itd.

Smartphone

Smartphone Android uređaji primjerni su samo za one korisnike, koji s njima neće raditi intenzivno. Naime

zbog manjeg ekrana korisnicima nije baš najlakše rukovati s aplikacijama ako što su SFA rješenja. Puno je potrebno listati ekrane. S druge strane taj tip uređaja je jako zanimljiv za unapređivaće, koji moraju dobiti samo spisak prodajnih mjesta i onda samo zabilježe, što su gdje napravili. Unos narudžbi već je malo teže raditi na tako malim ekranima. Za narudžbe najbolje je koristiti tablete ili robusne Windows Mobile uređaje.

Robusni Windows Mobile uređaji

Na drugoj strani zanimljivi će vam biti robusni Windows Mobile uređaji, koji imaju vijek trajanja i servisa najmanje 5 godina a imaju ugrađen i jako brz laserski čitač bar-koda. Kod upotrebe consumer uređaja naime uvijek morate računati i na potrebu po mijenjanju uređaja svake dvije godine i na probleme kod servisiranja odnosno nabave istih uređaja poslije inicijalne nabave.

Robusni uređaji su istovrijemeno najsigurnija odluka sa stanovišta firme!

Mnenje korisnika

Na našem zadnjem Frontman seminaru krajem marta 2013 u Beogradu pitali smo učesnike, koji tip uređaja im izgleda najbolji za terenske putnike. Barem pola njih opredijelilo se za robusne uređaje! Isto takvi su bili rezultati moje ankete, koju sam napravio na Linkedin-u, gdje je 70% stručnjaka glasalo za robusne uređaje (pogledajte http://lnkd.in/z-rCYv a možete i odgovoriti)

Ali sa druge strane u zadnjih nekoliko mjeseci dobivamo jako dobre odzive putnika, koji su prešli iz Windows Mobile (PDA) na tablete:

Nestle UK team was very happy when they moved from PDAs to tablets in 2013:

Pripremio sam vam i tablicu, koja vam može pomoći kod odluka o mobilnoj platformi:

Imate li komentar na moj tekst?

Jako me zanima, kako će se pogled na ovu problematiku promijeniti u narednih 12 mjeseci.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/