Kateri ribon za termalni tiskalnik izbrati?

V kolikor pri tiskanju etiket uporabljate termalni tiskalnik za tiskanje s prenosom toplote (ang. thermal transfer printing), potem nujno potrebujete ustrezen ribon, ki v tovrstnem tiskanju igra vlogo črnila.

Verjetno ste se že soočili z dilemo kateri ribon (v slovenščini naletimo tudi na sopomenki termalni trak in folija) je za vas primeren. Odgovor na to vprašanje je odvisen od različnih dejavnikov, katere vam predstavljamo v nadaljevanju:

1. Način tiska – CSI/CSO

Poznamo dve vrsti ribonov, glede na lokacijo nanosa premaza oziroma črnila, ki se pri tiskanju prenaša na etiketo. V prvo skupino spadajo riboni, ki imajo premaz na zunanji strani traku (ang. coated side out – CSO), v drugo pa riboni, ki imajo premaz na notranji strani (ang. coated side in – CSI). Glede na to, na kateri strani je trak premazan obstajata dva različna načina vpenjanja ribona v tiskalnik. Pri ribonih z notranjim premazom je kolut vpet tako, da se trak odvija na spodnji strani, preden preide v glavo tiskalnika. Pri ribonih z zunanjim premazom pa se trak odvija na zgornji strani koluta. Tiskalniki različnih proizvajalcev uporabljajo različne vrste vpenjanja ribonov. Večina novejših tiskalnikov uporablja sistem CSO (ali pa možnost delovanja v obeh načinih), izjema so na primer nekateri starejši Datamaxovi tiskalniki, ki se poslužujejo trakov s premazom na notranji strani (CSI).

  Na levi strani je prikazana shema delovanja sistema CSO, na desni pa CSI.

2. Dimenzije ribona

Pri določanju dimenzije, ki bi bila za nas primerna, je treba upoštevati naslednje dejavnike:

 • širina etikete. Priporočljivo je izbrati širino ribona, ki je minimalno širša (10% – 20% širša) od širine etiket, na katere tiskamo. Če je širina ribona bistveno širša od izbrane etikete, to pomeni, da bomo velik del ribona zavrgli, kar je popolnoma nepotreben strošek.
 • Dolžina ribona. V različne tiskalnike lahko vstavimo različno dolge ribone. V namizne tiskalnike standardno lahko vstavimo 74 metrov, pri nekaterih novejših modelih pa vse do 300 metrov ribona. Za industrijske tiskalnike so standardne dolžine ribonov 300 metrov ali 450 metrov, pri nekaterih modelih pa celo 600 metrov.
 • Notranji premer jedra, na katerega je navit ribon. Riboni za namizne tiskalnike imajo jedro s 12,7 mm (0,5 inča), industrijski pa s 25,4 mm (1 inč) notranjega premera.

3. Material ribona

Premaz, ki je nanešen na ribon se v procesu tiskanja v glavi tiskalnika segreje do te mere, da se začne topiti, potem pa se prenese na naš ciljni medij (npr. etiketa) in tam bolj ali manj trajno obstane. Premazi so iz različnih materialov, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Izbira materiala je odvisna predvsem od tega, za kakšen namen želimo etiketo uporabljati. Bistven je podatek, kako obstojen tisk potrebujemo in kakšen je material nalepke, na katero tiskamo.

 • Riboni na osnovi voska
  To so klasični riboni, ki se največ uporabljajo. Začnejo se topiti pri relativno nizki temperaturi, kar podaljša življenjsko dobo glavi tiskalnika. Uporabljajo se za tisk na papirnate etikete. Njihova glavna prednost je, da so relativno poceni. V primerjavi z dražjimi riboni so sicer slabše obstojni in so bolj dovzetni za bledenje, vendar so za številna področja uporabe več kot zadovoljiva oziroma optimalna izbira.
 • Riboni na osnovi smole
  Se začnejo topiti pri veliko višji temperaturi kot tisti iz voska. Njihova glavna prednost je, da gre za izbiro najvišje kvalitete, tovrsten potisk pa je (pri modelih najvišje kvalitete) praktično neuničljiv. Uporablja se lahko v vseh vremenskih pogojih, odporen je na grobo fizično obrabo, ekstremna temperaturna nihanja, na vodo in celo na kemikalije. Riboni iz smole se uporabljajo samo v kombinaciji s plastificiranimi etiketami. Cenovno je to najdražja vrsta ribonov.
 • Riboni na osnovi mešanice vosek/smola
  Kot že ime pove gre za hibrid med riboni iz voska in riboni iz smole. Tudi lastnosti tovrstnih ribonov so nekje vmes. Topijo se pri srednje visoki temperaturi in so srednje obstojni. Rezultat so kvalitetni potiski, ki so odporni na vlago, temperaturne spremembe in na praske. Uporablja se jih predvsem na papirnih etiketah s premazom in na nekaterih plastificiranih etiketah. Tudi cenovno spadajo v srednji razred.

OPOZORILO! Določene kombinacije ribonov in etiket med seboj niso kompatibilne. Tako se na primer tisk z voskom ne obdrži na plastificiranih etiketah, ribon iz smole pa ne gre skupaj s papirnato etiketo. Prav tako ni garancije, da se bo tisk z določenim ribonom na osnovi smole obnesel na vseh tipih plastificiranih nalepk. Zgornja priporočila imajo sicer uporabno orientacijsko vrednost, pred pričetkom uporabe pa je vedno smiselno preveriti, kakšen rezultat dobimo z uporabo kombinacije izbranih etiket in ribona! Pred nakupom nas lahko kontaktirate za dobavo brezplačnih vzorcev, lahko pa tudi mi opravimo testiranje in poiščemo pravo kombinacijo ribonov in etiket glede na vaše potrebe!

4. Zaupajte preverjenim znamkam

Poleg vseh omenjenih specifikacij na kakovost izpisa vplivajo tudi nastavitve (hitrost in temperatura tiskanja!). Če se želimo izogniti težavam s kvaliteto tiska in podaljšati življenjsko dobo termalni glavi tiskalnika je treba paziti, da izberemo ribon preverjenega proizvajalca. V Špici smo preverili različne znamke ribonov, za hišno uporabo pa smo izbrali ribone znamk inkanto in Zebra.

Če Zebre ni treba posebej predstavljati, pa je inkanto morda za nekatere nekoliko slabše prepoznavna znamka. Ostali »večji« ponudniki ribonov se namreč primarno ukvarjajo s proizvodnjo tiskalnikov in tu so si tudi zgradili ime, ki ga s pridom izkoriščajo tudi pri prodaji ribonov. Inkanto pa je blagovna znamka francoskega podjetja Armor, ki je ozko specializirano za proizvodnjo potrošnega materiala za tiskalnike. So začetniki proizvodnje termalnih trakov (ribonov) v Evropi, danes pa so celo globalni lider na tem področju. Gre torej za preverjenega igralca, ki je vreden zaupanja v vseh pogledih in kompatibilen praktično z vsemi znamkami tiskalnikov.

inkanto je vodilni svetovni proizvajalec termalnih trakov

V kolikor ste uspeli identificirati ribone, ki so primerni za vas, jih lahko izberete in naročite preko našega spletnega kataloga Pri naročilu preko kataloga vam ne zaračunamo stroška dostave. Če potrebujete še kakšen dodaten nasvet pri izbiri ali imate posebne zahteve, pa smo vam na voljo za pomoč ali svetovanje.

P.S.

Če uporabljate papirnate etikete, dolgotrajna obstojnost napisa na etiketah pa ni vaša prioriteta, si lahko stroške tiskanja znižate s termalnim tiskanjem brez uporabe ribona (ang. direct thermal printing).

SHARE
S Špico sodeluje kot oskrbnik sistemov za tiskanje.