Kam nalepiti črtno kodo?

Stranke se na nas pogosto obračajo z vprašanjem, kako in kam nalepiti črtno kodo na različnih osnovnih sredstvih, da bo obstojna, obenem pa bo pri popisu lahko dostopna. V pomoč smo pripravili izvleček z glavnimi napotki.

Način označevanja osnovnih sredstev

Vsako osnovno sredstvo mora biti označeno s črtno kodo. Črtna koda je natisnjena na metalizirano etiketo velikosti 50×25 mm, ki jo je potrebno nalepiti na osnovno sredstvo. Za vsako vrsto osnovnih sredstev je potrebno določiti enotno mesto lepljenja etikete.

Osnovno pravilo za lepljenje etiket je, da jih je potrebno nalepiti na čim bolj vidno mesto, vendar ne izpostavljeno mehanski obrabi. Preden etikete lepite, je potrebno površino, na katero lepite dobro očistiti (alkohol) in nato osušiti! Površina mora biti čimbolj gladka. Nekaj dni po lepljenju etiket bo lepilo dokončno “prijelo”. Etikete niso občutljive na vlago in na temperature do 150 stopinj Celzija. Priporočamo lepljenje na navpične površine.

Način označevanja nahajališč

Vsako nahajališče mora biti označeno z etiketo s črtno kodo. Te etikete niso metalizirane in se navadno lepijo na vhodna vrata v nahajališče/prostor. Priporočamo lepljenje na zunanjo zgornjo stran podboja vrat, na enak način kot etikete za osnovna sredstva.

Primer napotkov lepljenja etiket na osnovna sredstva v referenčni bolnišnici

V kolikor bi želeli personaliziran nasvet pri kakšnem izzivu označevanja osnovnih sredstev v vašem podjetju, me kontaktirajte.

 

SHARE
Karel Stanovnik je na Špici odgovoren za področje trgovske panoge in rešitev pri upravljanju osnovnih sredstev. Pri dnevnem delovanju združuje strokovno znanje in poslovne koristi za podjetja. Pri svetovanju se čuti njegova strast do optimizacije poslovnih procesov in njihove učinkovitosti. Odlikuje ga posluh za stranke, stalno iskanje izboljšav in izostren občutek za umestitev prebojnih tehnologij v vsakdanje poslovanje podjetij.