Kako izbrati WMS?

Na slovenskem trgu je kar nekaj ponudnikov WMS rešitev za skladiščno poslovanje. To so od najmanjših podjetij, ponudnikov splošnih poslovnih rešitev, do večjih podjetij specializiranih prav za WMS produkte. Kaj izbrati za svoje skladišče? Odločitev bo vsekakor bistveno vplivala na poslovno uspešnost uporabnika, na njegovo operativno sposobnost in na stroške logistike. Torej mora biti odločitev, s katero bomo krojili naš servis do kupca, premišljena.

Če naredim kratko primerjavo med ponudniki, lahko ugotovim, da so rešitve, ki jih ponujajo proizvajalci splošnih ERP poslovnih rešitev tipično zelo enostavne. Pri tem je morda le SAP izjema. Pomeni, da zahtevnejših procesov s tako splošno rešitvijo niti ne moremo pokriti. Taki zahtevnejši procesi so lahko že avtomatsko dopolnjevanje založnih lokacij, hkratno komisioniranje po različnih conah, več komisionarjev na istem nalogu ipd. Zato sem mnenja, da so za skladišča najboljše namenske WMS rešitve. Pri njih je najmanj kompromisov, urejene imajo vse podrobnosti. Omogočajo kvalitetno podporo tudi v prihodnje, ko bodo naši kupci zahtevali drugačno oskrbo in se bomo morali prilagoditi z našimi procesi.

Za katerega od WMS ponudnikov se potem odločiti, za večjega ali manjšega?

Včasih slišim, da so manjši bolj fleksibilni, ker sprogramirajo vse, kar si zaželimo. V resnici pa si na ta način vežemo “kamen okoli vratu”, saj je dolgoročno rešitev, ki je prepletena z raznorazno kodo, težko vzdrževati. Običajno je uporabnik tisti, ki takemu ponudniku diktira razvoj. Zraven pa je še interes dobavitelja in njegova zmožnost preživetja na dolgi rok. Večji ponudnik pa zagotavlja:

  • stalen razvoj produkta, v katerega vgrajuje najboljšo prakso iz ostalih projektov. To uporabniku omogoča, da napreduje v logistiki bistveno hitreje, saj dobiva nove ideje od drugod, in kar je še lepše, so že del produkta.
  • dolgoročna skrb za produkt omogoča enostavne nadgradnje in posledično manj bolečin v operativnem delu pa tudi pri IT ekipi
  • verjetnost za obstoj ponudnika na dolgi rok je bistveno večja, posledično tudi varnost naše investicije
  • zanesljivost in robustnost produkta je visoka

 

Kaj pravi Gartner?

Gartner, eden najbolj znanih in kompetentnih podjetij s področja raziskovanja IT tehnologij, objavlja prispevke in raziskave tudi z WMS področja. V analizo zajame svetovne playerje, z rešitvami, ki niso namenjene samo največjim uporabnikom WMS rešitev, temveč tudi SME (Small and Medium Enterprise) podjetjem.

Večina imen nam je v Sloveniji slabo poznanih. Dejansko je večina produktov namenjena veliko večjim sistemom (npr Manhatan uporablja DHL). Kaj pa Slovenija? V slovenskem prostoru je seveda največ skladišč prav z od 3 do 50 uporabniki. Kljub temu pa so procesi v skladiščih običajno kompleksni. Trg, ki ga oskrbujejo taka skladišča, običajno pričakuje redne, pogoste oskrbe manjših količin. Izdaja palet je bolj izjema, komisioniranje malih dostav je običajen proces v skladišču. In za taka skladišča je primerna rešitev Accellos WMS.

Skratka, varnost investicije, napredne rešitve, stabilen produkt in dolgoročen partner so lahko garancija za dolgoročno uspešnost oskrbe vaših kupcev.

Več o Špica ponudbi za skladišča: http://www.spica.si/resitve/skladiscno-poslovanje/pregled

SHARE
Mag. Aleš Habič je strokovnjak s področja sledenja materialnih tokov v proizvodnji in skladišču. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologije označevanja izdelkov, palet, ter obvladovanju skladiščnega poslovanja in skladiščne tehnologije. Je avtor strokovnih člankov na temo označevanja in črtne kode, član združenja ZELO in pooblaščen inženir pri IZS.