Kako izbrati pravi tiskalnik?

Ko se odločite za integracijo črtne kode v vaše procese, potrebujete tudi tiskalnik za tiskanje črtnih kod. V veliki večini primerov je najboljša izbira namenski termični tiskalnik za tiskanje etiket. Ponudba na trgu je kar pestra in pogosto slišim vprašanje, kateri in kakšen je za stranko najboljši. Ob vprašanju, kateri tiskalnik je najbolj optimalen, sogovornika vodim skozi 7 spodnjih točk:

tiskalniki (DMX,TSC,Zebra)

 1. Namen uporabe

  Prvo vprašanje, ki ga zastavim, je: V kakšnem okolju boste tiskalnik uporabljali in kdo bo delal z njim? Proizvodnja, pisarna ali teren? Na podlagi odgovorov določim, kateri tip tiskalnika je pravi: robusten s kovinskim ohišjem, manjši pisarniški s plastičnim ohišjem ali mobilni. V splošnem ločimo 4 razrede stacionarnih (pisarniški namizni, industrijski – vstopni razred, industrijski – srednji razred, visokozmogljii industrijski) in 2 razreda mobilnih (termični tisk na papir, termični tisk etiket).

 2. Metoda tiskanja

  V enem izmed prejšnjih blogov sem že opisal prednosti in slabosti tiskanja z riboni ali brez njih. Če ribonov ne potrebujete, bo tiskalnik brez termal transfer opcije (tj. nosilec za ribon) za vas primernejši.

 3. Resolucija tiskalnika

  Približno pri 80% tiskalnikih, ki jih prodamo, je resolucija tiskanja 200 dpi. Za običajne črtne kode to zadostuje. V primeru, da imate na etiketah droben tekst ali pa majhne slike oz. logotipe, pa potrebujete tiskalnik s 300 dpi ali 600 dpi.

 4. Velikost etiket

  Velikost je pomembna tako pri stacionarnih kot pri mobilnih tiskalnikih . Posebno pozornost je potrebno nameniti maksimalni širini tiska. S stacionarnimi tiskalniki je mogoče tiskati tudi etikete do širine 216 mm (8 inčev), čeprav je najbolj pogosta maksimalna širina tiska 104 mm (4 inče).

  Pri mobilnih tiskalnikih so maksimalne širine tiska 2, 3 ali 4 inče.

 5. Količina tiska

  Tiskalniki se razlikujejo tudi po svoji zasnovi. Nekatri so narejeni tako, da boste z njimi natisnili na stotine kilometrov etiket. Po drugi strani pa vam predimenzioniran tiskalnik ne bo prinesel nobene koristi. Pri veliki količini tiska pomembno vlogo igra tudi najvišja hitrost tiska.

 6. Povezljivost

  Opcij, kako povezati tiskalnik v sistem, je kar nekaj: preko žice (RS232, LPT, USB, Ethernet) ali brezžično (Bluetooth, WiFi). Vsekakor priporočam, možnost priklopa na LAN mrežo.

 7. Razno

  Glede na znamko in model tiskalnika je možno izbirati med raznimi dodatki kot so: RFID modul, navijalec (zunanji ali že vgrajen v tiskalnik), odlepljevalec, rezalec, USB host, …

Pri Špici zastopamo širok nabor tiskalnikov različnih blagovnih znamk: Datamax O’Neil (Honeywell), Zebra in TSC. Pokličite me, da se pogovorimo o vaših potrebah in najdemo pravega za vas.

Vprašanja lahko zastavite pod tem blogom, v prostoru za komentarje, ali pa mi pišete na elektronski naslov: urban.brodnik@spica.com.

 

P.S.: Izbrali ste pravi tiskalnik. Kaj pa potrošni material? Izbira pravih etiket ali ribonov ima še večjo težo kot izbira pravega tiskalnika. Predstavljajte si, da v nekem skladišču sredi Sibirije z vaših artiklov začnejo odpadati nalepke …

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.