Kako čim bolj učinkovito investirati v mobilno poslovanje – mobilni OS in robustnost

Mobilni operacijski sistem

Gotovo mi ni potrebno posebej poudarjati, da se je situacija glede mobilnih OS v zadnjih letih popolnoma spremenila. Če smo imeli včasih za poslovno kritične mobilne sisteme na voljo le Microsoftov Windows Mobile oz. Windows CE, imamo zdaj tudi za poslovno uporabo na voljo več možnosti: Android, iOS, Windows Phone, Windows 8.

Razširjenost mobilnih OS in napoved za nekaj let (vir. Gartner):

Za glavne mobilne OS obstaja veliko razvijalcev, ki so sposobni narediti mobilno aplikacijo za podporo poslovnim procesom. Sam OS kot tak tudi sploh ni več faktor izbire, določijo ga druge zahtevane lastnosti sistema: management naprav, kompatibilnost SW aplikacij, povezljivost. Tudi drugi faktorji niso zanemarljivi. Če se na primer odločite za Apple iOS, kar naenkrat postanete zelo odvisni od tega, kakšne naprave bo v prihodnje delal Apple. Zaklenete se tudi na enega proizvajalca naprav in nimate možnosti izbire več modelov ali več dobaviteljev.

Tudi glede oblike imamo zdaj poleg telefonske oblike na voljo tudi tablice. Že ob pogledu na tole sliko spodaj je jasna glavna razlika med njima: velikost in njena posledica priročnost. K tej temi se bom vrnil v enem od svojih naslednjih zapisov.

Robustnost naprav

Ni pa se spremenila zahtevana lastnost naprav, ki se v zadnjem času pogosto pozabi: robustnost. Imam občutek, da ljudje v stiku z bleščečimi modernimi napravami in pod vtisom oglasov kar malo pozabijo, da mora mobilna naprava za podporo poslovno kritičnim procesom delovati stalno in da je pod stalno obremenitvijo. Tukaj ne govorim o osebnih telefonih, osebnih tablicah, temveč o napravah, ki jih serviser ali dostavljavec pošiljk nosi stalno ob sebi in jih uporablja za sprejem opravil in za beleženje poslovnih dogodkov.

Ko ste kdaj sprejeli paket od DHL, TNT ali Intereuropa kurirja, se mu niste podpisali na veliko, bleščečo fancy napravo, temveč na robustnega delovnega konja, ki deluje tudi v mrazu, dežju in ne zameri, če kdaj pade na tla. Si predstavljate, da vam DHL ne bi dostavil paketa, ker bi njihovemu kurirju nova lepa tablica padla na tla in prenehala delovati? Kurir bi moral s terena nazaj v centralo, vzeti novo tablico, ponovno na pot…. Velike zamude! Ali pa da ne DHL ne bi dostavljal, če bi padal dež ali če bi bilo manj kot 10°C! Pri okvarah mobilnih naprav največji strošek pravzaprav niso same naprave in njihova menjava, ampak izgubljen čas in izgubljen posel.

Zelo zgovoren je prikaz skupnega stroška lastništva iz iste IDC študije (zame je to najbolj pomemben graf iz te analize):

To, da robustne naprave niso moderne, da so počasne in da na njih niso na voljo najnovejši OS, je pravzaprav mit. Tudi na robustnih napravah je zdaj Android, poglejte si na primer Motorola TC55 ali tablico ET1. To ne sme biti izgovor pri izbiri mobilnih naprav za poslovno kritične procese!

Nenazadnje se lahko zgledujemo po velikih svetovnih podjetjih, ko izbirajo naprave za njihove terenske ekipe. DHL, TNT, Coca Cola, Heineken in podobni večinoma še vedno uporabljajo robustne naprave. Prepričani ste lahko, da so dobro premislili, v kaj so investirali.

Naslednjič: Upravljanje s sistemom (Mobile Device Management)

Lep pozdrav vsem bralcem!

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/