Kaj se lahko trgovci naučijo od mladih?

Pripravljeni na novo generacijo? Prišel je čas milenijcev

Kako se povezati z generacijo, ki kljubuje razlikovanju in omejevanju ter letno nakupi za 200 milijard dolarjev?

ygen1

Člani generacije Y že desetletje begajo trgovce. Obstaja stereotip, da so to otroci v svojih dvajsetih, brez prebite pare, ki še vedno živijo skupaj s starši. Pa vendar je to le zelo majhen delček celote. Veliko milenijcev je lastnikov stanovanj, poročenih, z otroki in bolj zaskrbljenih glede investicij  v prihodnosti in prihrankov za študij kot pa igranja video igric. Generacija Y je v grobem definirana s posamezniki, rojenimi med zgodnjimi osemdesetimi in poznimi devetdesetimi in je presegla generacijo ‘Baby boomers’ kot največja generacija do sedaj. Čeprav se mlajši iz generacije srečujejo s stereotipi ‘živijo s starši in brez denarja’, pa to ne predstavlja celote. Pravijo, da mora biti poudarek na prepoznavi generacijske raznovrstnosti. Nekateri so lahko poročeni z dvema otrokoma in samopreskrbljeni ali pa živijo sami z mamo doma ali pa s tremi sostanovalci. Opustite kategorizacijo, saj s tem kupce omejujete, kar ni dobro znamenje za milenijce.

Združeni v digitalno

imagesVeliko milenijcev je odločenih nameniti svoj čas naročanju produktov in storitev, plačevanju računov in ostalih bančnih storitev v glavnem preko spleta. Tudi komunikacija z zunanjim svetom največkrat poteka preko socialnih omrežij, zato v svetu generacije Y ni prostora za trgovce, ki zaostajajo za tehnologijo. Raziskave kažejo, da bi se mladi povsem odrekli gotovini, če bi se lahko zanesli na kartično ali mobilno plačevanje. Uporaba samopostrežnih blagajn za njih ni nič novega. Še več, nekateri izberejo takšen način plačila, da se izognejo interakciji z osebo za pultom.

ygen2V podjetju KPMG pravijo, da sta za milenijce čas in kakovost življenja bolj pomembna od denarja. Če jih namreč ne osvojimo v treh sekundah in jim ne zagotovimo dostave naročila v naslednjem dnevu, nam pobegnejo drugam. Prav tako so konstantno bombardirani z ogromno informacijami preko številnih naprav in medijev, pri čemer jih morate vi prepričati z ustreznimi in pravimi koncepti, v tem stilu tudi z oblikovanjem vaše spletne strani. Vse – tudi nakupni proces –  želijo opraviti kratko in hitro.

Ozaveščeni potrošniki

Vsaka generacija mladih kaže svoj nivo idealov. Tudi milenijci v tem pogledu niso izjema – kar govorijo, tudi naredijo. Koncepti kot družbena odgovornost, trajnost, enakost med spoloma in pravičnost so več kot le trenutni modni trendi. Raziskava podjetja Nielsen iz leta 2015 je pokazala, da so trije izmed štirih milenijcev pripravljeni plačati več za ponudbo, ki vključuje trajnostni vidik. Poleg tega se ta generacija še v večji meri sprašuje od kje izvira produkt, kako je narejen, kako trgovec gleda na socialna vprašanja ipd. Nova generacija priznava, da so za njih najbolj prepoznane blagovne znamke tiste, ki veliko vlagajo v družbeno odgovornost in povezujejo interese množice mladih. Če so v preteklosti obstajali časi, ko so družbe veliko upov polagale v religijo in politiko, je v zadnjih letih zapihal mrzel jugo in generacijo popeljal stran od ustaljenih tradicionalnih institucij. Raziskava Deloitte je namreč pokazala, da kar 73 odstotkov milenijcev meni, da morajo imeti podjetja tudi pozitivne vplive na svet.

ygen5Milenijci ne razbijejo prašička za nakup najboljšega avtomobila v ulici, ampak investirajo v življenjske izkušnje in blaginjo celotne skupnosti. Generacijo vodi povezana ekonomija, v kateri cilj ni zaslužek, ampak dobrobit vseh. V sodobnem svetu je vse več prostora za medsebojno izmenjavo, skupinsko financiranje in podjetja s produkti na izposojo. Veliko mladih se odloči za Airbnb in Uber ali pa Couchsurfing, kjer si lahko najamejo ali  izposodijo lastnino ostalih in pri tem celo ne potrebujejo izdajati računov. Veselijo se, da na ta način lahko zmanjšajo porabo in nepotrebno potrošnjo.

ygen4Generacija Y je povsem naveličana zapravljanja denarja in kopičenja stvari. Veliko bolj so srečni, če si avto izposodijo ali najamejo. Zavedajo se namreč, da z lastništvom pride tudi breme. Zanimivo pa je, da od vseh družbenih skupin mladi največ zapravijo na aktivnostih prostega časa, zaradi česar se jih večkrat označi, da nimajo občutka za denar. Kar ni ustrezno, saj po rezultatih anket raje nakupujejo s prostimi sredstvi v denarnici kot pa s kreditno kartico. Vsekakor pa so zelo skrbni potrošniki, saj opravijo nakup šele po mnogih primerjavah in premislekih, ter večkrat postavijo razum pred čustva.

Visoka pričakovanja

Vse, kar milenijci počnejo, počnejo digitalno. Z digitalno preferenco dvigujejo standard nakupne izkušnje. Pričakovanja so visoka in trgovci jih morajo izpolniti, če ne želijo biti izločeni iz igre, kjer je kupec kralj in izbira, kjer hoče in kadar hoče. Mlada generacija vodi trend mobilnega plačevanja. Večina pritrdi, da namesto ročnega vnosa raje uporabi kamero mobilnika za zajem informacij. To je zagotovo spodbuda za trgovce, da nadaljujejo z vlaganjem v mobilno izkušnjo in sprejemajo nove tehnologije, s katerimi olajšajo nakupni proces. Trgovci, ki predolgo čakajo s skokom v brzice, ostanejo na suhem. Milenijci se namreč hitro vržejo na glavo, zato enako pričakujejo od trgovcev.

ygen7

86 odstotkov mladih iz generacije Y je pri plačilu že uporabilo pametni mobilnik.

Zvestoba v stalnih spremembah

Milenijci odraščajo v svetu, kjer se zdi, da je zvestoba na stranskem tiru. Za mlado generacijo je nerazumljivo in nesprejemljivo delati v enem podjetju celotno življenje. Po nekaterih ugotovitvah naj bi povprečen mladinec v svoji karieri zamenjal tudi do 15 delovnih okolij. Motivirati jih je potrebno z določeno storitvijo, čutiti morajo pripadnost znamki ali pa prepoznati pravo sporočilo, ki ga pošlja podjetje v svet. Zvestoba se različno odraža tudi pri različnih industrijah. Starejša generacija je zlahka že desetletje navezana na Apple produkte, medtem ko mlade hitro premami vpliv prijateljev in si premislijo. Blagovna znamka mora socialni mreži mladostnikov predstavljati agilnost, s čimer je zmožna krmariti med spremembami in ohranjati kontinuiteto. Dandanes je moderno biti drugačen in kar je navdušujoče – ni poenotnih stilov. Presenetljiva je vključenost sto in enega stila ter izražanja sebe skozi drugačnost. Milenijci priznavanjo, da bolj zaupajo socialnim omrežjem in prijateljem kot oglaševalcem, kar zabriše smernice tradicionalnih institucij.

ygen9

“Na naše nakupne odločitve vplivajo socialna omrežja” meni kar 47 odstotkov milenijcev.

Niso vsi praznih denarnic

Trenutna starost, pričakovana življenska doba in nakupne navade postavljajo milenijce za najboljšo stranko, ki si jo morate zagotoviti.

ygen3Vsaka generacija rada govori, da ima težje razmere, kot jih bodo imele kasnejše generacije. Vendar v trenutni situaciji lahko res rečemo, da imajo milenijci visoke ovire na vsakem koraku. Kazalci kažejo na nižjo stopnjo premoženja in osebnih prihodkov, kot pri generacijah pred njimi v enakem življenskem obdobju. Poleg tega ogromno zapravijo še za najemnine in hrano. Milenijci so tisto, kar so prejšnje generacije imenovale »late bloomers«. Dalj časa živijo doma, kasneje se poročajo in imajo otroke ter pozno kupijo lastno stanovanje. Vse to pa ne pomeni, da nimajo denarja za zapravljanje. Strokovnjaki so mnenja, da poteka njihovo razmišljanje skozi različne analize stroškov in koristi nakupa. Nekaj, kar jih lahko povsem zasvoji pa je nakupna izkušnja, zaradi katere pristanejo tudi na nakupe, ki si jih običajno ne morejo privoščiti. Mladi pa tudi doma poskrbijo, da vzamejo njihovi starejši člani družine nove tehnologije za svoje in jih okužijo s svojimi svežimi iznajdbami. Eden od močnejših faktorjev v zgodbi trgovcev pa bo tudi transfer premoženja generacije »baby boomerjev« k milenijcem.

>>>  V kolikor želite izvedeti več o rešitvah, ki so blizu tej generaciji, vam z veseljem pripravimo predstavitev, kako izboljšati nakupno izkušnjo in optimizirati prodajni proces v trgovini. Na voljo smo vam na info@spica.com ali karel.stanovnik@spica.com.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.