Inventura skladišča z ročnimi terminali

Prejšnji teden me je poklical vodja srednje velikega skladišča. Bliža se konec leta in spet pričakuje, da bo polovica podjetja delala celoten vikend, da bi ugotovila, kje se nahajajo posamezni artikli in kakšne napake so naredili tekom leta.

V poletnih mesecih so imeli nepričakovano velik promet, zato so robo selili sem ter tja. Edini, ki si je zapomnil, kam so spravili artikle, je bil dolgoletni skladiščnik, ki je dal septembra odpoved. Zato jih letos čaka še bolj naporna inventura.

Naše navade so včasih največje zlo. Potem, ko so skladišče 25 let vodili na papir, ker so se jim upirale visoke investicije, usposabljanja zaposlenih in napeljevanje kablov po skladišču, so le prišli k nam, da smo jim uredili procese in uvedli črtno kodo. Na nek način njihovo razmišljanje in odlašanje razumem. Seveda se ob novo vpeljanem sistemu ne zgodi več, da bi prej odposlali novo robo, staro iste vrste pa puščali v skladišču. Prostor v skladišču se zapolnjuje učinkoviteje.

Kako izgleda inventura s črtno kodo?

Ob uvedbi črtnih kod in ročnih terminalov je zabeležena vsaka akcija v skladišču. Uskladiščenje, premikanje, dostava itd… Ob uporabi glasovnega komisioniranja pa je ročnega upravljanja še manj, saj so roke in oči komisionarja svobodne. Inventura se zaradi realne slike v vsakem trenutku zmanjša le na pregled napak na posameznem delu skladišča. Tisti pa, ki imajo procese znotraj skladišča urejene do potankosti, sploh ne opravljajo več inventure, saj vedo, da je roba res tam, kjer sistem pravi, da se nahaja.

Če vašega skladišča še nimate opremljenega s črtnimi kodami in ročnimi terminali, me kontaktirajte.
SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.