Digitalni dvojček v oskrbovalni verigi

V zadnjih letih se je na podlagi razvoja interneta stvari in digitalizacije procesov dobro razvil koncept digitalnih dvojčkov – popolnih virtualnih replik naprav ali procesov, ki vsebujejo vse lastnosti in način dela svojih analognih bratov. 

Kako v oskrbovalni verigi lahko pridemo do digitalnega dvojčka in kako nam lahko pomaga?

Najprej moramo fizični analogni proces digitalizirati. To pomeni, da moramo z uporabo vseh možnih virov sproti dobivati podatke o dejanskem stanju v fizičnem procesu. Tu nam pomagajo črtne kode, RFID, GPS sledenje lokacije vozil, snezorji temperature, tehtnice, kamere in podobni senzorji. Vsi senzorski podatki se morajo zbirati v krovni digitalni podatkovni BigData platformi. Od tam pa morajo biti na voljo za dva ključna odjemalca:

  1. človeškega operativnega upravitelja procesa, ki mu moramo prikazati ključne parametre analognega procesa
  2. računalniškim algoritmom oz. umetni inteligenci, ki optimizira proces

Na Špici smo za področje oskrbovalne verige izdelali odprto digitalno logistično platformo LogChain, ki služi kot digitalni dvojček oskrbovalnega procesa. V njej se zbirajo podatki iz celotne logistične verige.

Gartner v povezavi z digitalnimi dvojčki izpostavlja tudi informacijsko varnost. Kako varni so po vašem mnenju sistemi z digitalnimi dvojčki ?

Seveda absolutne informacijske varnosti ni, napadalci so vedno korak pred tehnologijo. Še posebej, ko se naprave povezujejo preko interneta. Lahko pa se absolutni varnosti približamo tako, da uporabljamo najvišje možne varnostne standarde in rešitve. Z našim sodelovanjem s podjetjem ZZI smo v platformo pridobili partnerja, ki ima varnost podatkov vgraheno v svoj DNK.

Izraz “digital twin” so prvič uporabili leta 2003 na področju upravljanja življenjskega cikla produktov. Takrat so bili digitalni dvojčki seveda še v povojih. Najprej so se uporabljali za različno industrijsko opremo: posamezne stroje ali večje skupine med seboj povezanih strojev. Danes se digitalni dvojčki uporabljajo v različnih panogah in za različne namene, celo v zdravstvu. Po Gartnerju sodijo med »top ten« koncepte leta 2018.

 

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/