Dark stores – ni skladišče in ne trgovina

Z večanjem obsega naročil prek spleta se trgovci čedalje bolj zavedajo, da običajne trgovine ne zmorejo dovolj podpore pri e-nakupovanju. To negativno vpliva na poslovanje trgovin in izvajanje operacij med prodajnimi policami.  Zaradi tega so se dark stores v času vzpona spletnih trgovin vzpostavile predvsem kot učinkovita strategija zagotavljanja vrhunske logistike in distribucije živil. 

bbc

Razvoj maloprodaje je za trgovce izrednega pomena. Neprestano se razmišlja o novih poslovnih modelih, izboljšani storitvi in učinkovitejših procesih. Eden izmed ključnih zgodovinskih korakov je bil prehod iz priročnih sosedskih trgovin v samopostrežne markete. V priročnih trgovinah so zaposleni napolnili košarico z živili in jo preko prodajnega pulta predali kupcu. Izbor izdelkov ni bil širok, zato so si nekaj takega lahko privoščili. V nekem obdobju pa se je število dobaviteljev in razpon izdelkov tako naglo povečal, da je postal nakupni proces nekdanjih tradicionalnih trgovin neučinkovit in se je bil primoran preleviti v samopostrežbo. To je bilo edino logično nadaljevanje in kupci so ga preko let odlično sprejeli. Sedaj je takšen način nakupovanja že povsem samoumeven in potrošniki ponovno pričakujejo nekaj novega. Kljub temu, da je smiseln in dobičkonosen model samopostrežnih prodajaln še zmeraj popularen, se zdi, da zaradi sodobnih življenjskih stilov prihaja ponovno v veljavo nakupna košarica preko pulta.

“Dark Stores”

Vzrok za tektonske premike je strma rast trga spletnega nakupovanja. Blago, ki je naročeno preko spleta, mora biti pripravljeno za kupca. Kako se košarica napolni jih ne zanima, saj so to vrstni kupci izjemno zahtevni. Želijo si brezhibne nakupne izkušnje in zvrhano mero možnosti, kako napolnjeno košarico prevzeti. Čedalje večje povpraševanje zahteva prilagoditve. Trenutno se izvaja nabiranje v distribucijskem centru, kjer procesi z maloprodajnimi količinami niso učinkoviti, ali v trgovini med policami, ki so pripravljene za potovanje kupca. Z rastjo e-nakupovanja se je povečal pritisk na obstoječe procese nabiranja blaga, kar vodi v nastanek novih trgovskih centrov, ki niso odprti javnosti in so namenjeni izključno polnjenju košaric spletnih naročil. Imenujejo se dark stores.

Notranjost je združitev tradicionalnega supermarketa in distribucijskega centra.c820c169-16fc-4bd5-8229-0976aa51296d-2060x1236 Za zagotavljanje odlične nakupne izkušnje in visokega nivoja storitev so vzpostavljeni izredno učinkoviti procesi dela. Vse se začne pri prejetem spletnemu naročilu, ki se obdela, zapakira v nalogo in pošlje med police. Te elektronsko generirane naloge so hitro optimizirane in prilagojene optimalni poti nabiranja blaga. Na voljo so zaposlenemu – komisionarju, rečejo mu tudi ‘osebni nakupovalec’, ki ima običajno nalogo sočasno zapolniti več naročil. Obratovanje ‘temnih’ trgovin je konstantno pod optimizacijo, saj morajo procesi teči kar se da gladko. Za razliko od klasičnih trgovin police niso razvrščene po kategorijah blaga ali marketinških akcijah, ampak so prilagojene povpraševanju kupcev in hitremu obratu izdelkov.

Fizična aktivnost pri nakupovanju ni več potrebna, zato je predana v roke drugih

Komisionarji so opremljeni z ročnim skenerjem ali tabličnim računalnikom na vozičku, ki jih vodi enosmerno in jim sporoča lokacije ciljnega blaga. Mobilna oprema jim pri tem zagotavlja osnovne informacije za izpolnitev naročila.  Za zaposlene se delovni dan začne že ob štirih zjutraj, ko so po nočni izmeni police ponovno polne. Prva dostavna vozila se napolnijo že ob 6 uri, saj so nekateri kupci izjemno zahtevni in želijo imeti svež kruh ob 6.30. Delo čez cel dan poteka zelo intenzivno in časa za počitek je malo, kar lahko uniči motiviranost in učinkovitost zaposlenih, česar si managerji takšnih centrov ne želijo. Inovativni trgovec Asda se rad pohvali, da za boljšo delovno vnemo poskrbijo z vklopom najbolj priljubljene radijske postaje, pri izbiri katere sodelujejo vsi zaposleni. S tem cukrčkom so dvignili

Collection-Point1produktivnost za 5%. Zanimivost je tudi, da se je pri nekaterih trgovcih našel prostor tudi za manjšo kuhinjo in pekarno, kjer zaposleni pečejo svež kruh, pripravijo pice in očistijo celo svežo ribo. Kot običajno tudi v teh procesih ne gre brez izzivov. Eden izmed najbolj izpostavljenih je, kako se osebni nakupovalec odloči za nadomesten izdelek, če nečesa, kar je kupec naročil, ni na zalogi. Nekateri trgovci to urejajo tako, da pošljejo nadomestno blago, ki ne bo povzročilo razočaranja. Ko je košarica dostavljena kupcu, se ta še vedno lahko odloči, ali bo nadomesten izdelek sprejel. Zanimivo je, da si nekateri kupci predstavljajo, da njihovo košarico vsak teden pripravljajo enaki osebni nakupovalci, zato pričakujejo da bodo dobili nadomesten izdelek, ki bi si ga izbrali sami.

Optimizacija in učinkovitost sta v dark stores izredno pomembna in ključnega pomena, saj so kupci izjemno zahtevni in pričakujejo nemoteno oskrbo. Optimizacija procesov se pozna predvsem na stopnji avtomatizacije okolja. Običajno so vse trgovske verige osnovale koncept z osebnimi nakupovalci, ki krožijo med policami in nabirajo blago za kupce, pri čemer jim pomagajo mobilne naprave. Naslednji korak proti celoviti avtomatizaciji procesov je obrnjena slika mobilnih komisionarjev, ki ne krožijo več z vozički in izdelkov ne iščejo med policami, ampak je za to zadolžen tekoči trak, po katerem se premikajo nakupovalne košarice. Komisionar je zadolžen za določen segment blaga, ki ga razvršča po prihajajočih košaricah. Picker-collects-items-for-011Podoben proces dela poznajo pri McDonalds drive-in, kjer se na zaslonu izpisujejo artikli za prihodnje naročilo. Rešitve so se jasno začele premikati v smeri distribucijskih centrov in vse manj ostaja od imena dark store. Zadnji trendi kažejo že v povsem avtomatiziran proces. Zaposleni, ki izvajajo naloge v najsodobnejših centrih, imajo samo eno nalogo. Prestaviti blago iz ene košarice v drugo. Do komisionarja prideta dva sklopa tekočega traku. Prvi pripelje košarico za kupca, drugi pa izdelke, ki bodo prestavljeni vanjo. Postopek je povsem kontinuiran in je razdeljen na blago hitre potrošnje, srednje in redko naročenih. Edina neavtomatizirana kategorija izdelkov je zmrznjena hrana.

Prednosti in omejitve

Z večanjem obsega naročil preko spleta se trgovci čedalje bolj zavedajo, da običajne trgovine ne zmorejo dovolj podpore pri e-nakupovanju. Negativno pa vpliva tudi na poslovanje trgovin in izvajanje operacij med prodajnimi policami. Pojavijo se zastoji in gneča med policami, vprašljiva razpoložljivost blaga na policah zaradi povečanih zahtev preko spletna, prostor za dostavna vozila je premajhen … Dark stores so se zato vzpostavile predvsem kot učinkovita strategija zagotavljanja vrhunske logistike in distribucije živil v času vzpona spletnih nakupov.

Katere prednosti prinašajo?

  • Dodatne kapacitete za zagotovitev hitre dobave
  • Razširjen portfolio izdelkov
  • Boljši vpogled v razpoložljivost blaga in večje kapacitete
  • Povečana učinkovitost
  • Izboljšana natančnost polnjenja košarice
  • Zvišana kvaliteta blaga zaradi odličnega upravljanja z zalogo
  • Zmanjšan pritisk na obstoječe trgovine
  • 24/7 delovanje
  • Centralizirano planiranje distribucije
  •  Enostavnejše in cenejše odpiranje

Čeprav so dark stores zrastli predvsem z željo narediti nakupovanje bolj priročno, vidijo mnogi potrošniki omejitve pri načrtovanju predvidene dobave, zaradi česar morajo biti prisotni doma. V ta namen so se začele odpirati nove priložnosti in trgovci pospešeno odpirajo prevzemne točke, ki delujejo na inovativen način kontrole pristopa kupcev.

Ker ideja, da se tedensko nakupovanje prenese v roke neznancu, ne ustreza vsem, se pojavljajo pomisleki. Kupci imajo še zmeraj radi interakcijo z izdelki, predvsem na svežem programu, saj imajo možnost preveriti in pogledati, kakšno je stanje. Morda pa se bodo trgovci vrnili v stare čase, ko se bo tržil le še svež program.

Format ‘dark store’ se je začel inicialno v Veliki Britaniji  in se hitro razširil v Francijo. Danes o takšnih formatih razmišljajo tudi drug po Evropi in v Adriatic regiji. Največji igralci so Tesco, Auchan, Asda, Leclerc.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.