Bi želeli investirati v “click and collect”?

Storitev click and collect je postala pomembno novo “bojišče” za trgovce. Poročilo maloprodajne raziskave namreč trdi, da se bo število kupcev, ki uporabljajo click and collect do leta 2017 v Veliki Britaniji dvignilo na 76%. Kljub temu pa le dve tretjini izmed TOP 50 trgovcev trenutno omogočata to storitev.

Dva osnovna izziva spletnega nakupovanja sta stroški dostave ter neugodni prevzemni termini. Storitev click and collect uspešno rešuje obe težavi, zaradi česar je za kupce zelo privlačna opcija. Kar recimo jaz opažam, je, da takšen način prevzema naročila postavlja nadzor nazaj v roke kupca in mu omogoči, da izbere, kdaj in kje bo prevzel svoje naročilo. Poleg tega ima zajamčeno, da bo izdelek, ki ga je naročil, dejansko tudi tam.

Zato ni presenetljivo, da trgovci postavljajo storitev click and collect v sam center svojih strategij omnichannel prodaje. Storitev click and collect je npr. zaslužna za kar 45% spletnih naročil na spletni strani trgovca Asda – napovedali so, da bodo v prihodnje vlagali še dodatna sredstva v ta kanal, medtem ko se konkurenti ubadajo z dobavnimi in skladiščnimi zmogljivostmi. Auchan je še en izmed trgovcev, ki je bil med vodilnimi v uporabi storitve click and collect ter eden izmed prvih, ki so prepoznali in preizkusili prednosti te rešitve.  Približno 30% njihove prodaje se generira preko tega kanala, pričakovano pa je, da bodo te številke v prihodnje še naraščale. Pri nas storitev omogočajo Mercator, E.Leclerc in Hervis.

klikdvig4Vseeno pa je lahko click and collect tako uspeh kot polom za trgovce. Medtem ko E.Leclerc, Asda, Tesco in Konzum prikazujejo sijoče primere dobro izvedene storitve, se nekateri drugi trgovci šele odločajo, ali je sploh izvedljiva. Kljub temu, da imajo izdelke na zalogi v trgovini, jih veliko naročila click and collect še zmeraj dobavlja iz skladiščnih mest. Izzive imajo zlasti supermarketi, saj je nabiranje in shranjevanje živil pogosto časovno in stroškovno manj učinkovito.  Zaradi nizkih razlik v ceni, tudi storitev click and collect ne prinaša dovolj pozitivnih učinkov, da bi se izravnali dodatni stroški ponujanja storitve.

Nekateri trgovci so tako morali vpeljati plačilo za uporabo te storitve. Tesco je letos naznanil, da bodo zaračunavali £4 za click and collect naročila živil v vrednosti manj kot £40. Temu je sledila uvedba £2 za naročila v vrednosti manj kot £30 s strani trgovca Asda. Trgovci priznavajo, da je ta storitev ključen del njihovih strategij dostave za prihodnost, ampak pogoste nizke vrednosti naročil preko tega kanala otežujejo njeno izvedljivost. To pa je dejavnik, ki prinaša konkurenčno prednost, če zagotovite polno košarico, še preden je kupec v trgovini. Tako bi lahko trgovine v prihodnosti postale razstavni prostori ter delovale kot centri za realizacijo spletnih naročil.

KLIKDVIG3

Še ena metoda, ki jo številni trgovci raziskujejo, je uporaba nadomestnih točk za dvig naročil. Sklepajo se strateška partnerstva z namenom združevanja sredstev pri izboljšavi in širitvi click and collect ponudbe. Argos se je povezal s trgovcema eBay in Sainsbury’s, Westfield je sklenil partnerstvo s podjetjem CollectPlus, Tesco, Waitrose in InPost pa sodelujejo s podjetjem Transport for London, z namenom zagotavljanja nabora storitev na londonski podzemni železnici. V Sloveniji se logistično podjetje GLS združuje z nekaterimi trgovskimi podjetji. Neodvisna podjetja za dvig naročil kot npr. Doddle in CollectPlus so čedalje bolj priljubljena, njihova mreža lokacij za dvige in oddajo naročil pa raste po vsej državi.  Asda  je celo zagnala lastno storitev dostave paketov, ToYou, ki kupcem omogoča dvig ali celo vrnitev izdelkov neodvisnih trgovcev v Asda trgovinah.

Trgovci preizkušajo inovativne metode za zadovoljitev naraščujočih potreb po storitvi click and collect. Vendar pa je zagotovo nujno, da so te metode podprte z robustno oskrbno verigo ter z izdelanim modelom izpolnjevanja naročil.

Špica ima na tem področju rešitev, ki je preverjena v širši regiji. S projektom pokrijemo posamezne delčke procesa ali kar celostno zgodbo:

  • Zunanje DriveIn terminale
  • Elektronsko plačevanje
  • Integracijo z vašimi informacijskimi sistemi (skladišče, spletna trgovina …)
  • Logistika izvedbe prevzema (z mobilnimi terminali)
  • Upravljanje s prihodi kupcev
  • Namestitev in skrb za nastavitev DriveIn terminalov
  • Vzdrževanje naprav in podpora procesom

Če bi želeli slišati več o tem, kaj počnemo na področju click and collect, se z veseljem oglasimo in predstavimo ključne točke.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.