Avtomatizacija – konkretni primeri

V Špici smo se prebili med finaliste za nagrado marketinške odličnosti, ki jo vsako leto organizira Društvo za marketing Slovenije. Čeprav nas je to, glede na ostale nominirance (Krka, Renault, Medex, Lumar, Zavarovalnica Triglav, Si.Mobil,…) presenetilo, saj je naš marketing tako kadrovsko kot proračunsko bistveno manjši, smo bili sila ponosni in smo si medsebojno večkrat čestitali.

Včeraj je DMS organiziralo novinarsko konferenco, na kateri so člani komisije podali par besed na temo marketinga, g. Peter Frankl pa se je spraševal, kako je mogoče, da smo pred 10 leti pričakovali, da se bomo po Ljubljani prevažali po zraku z raketami, vse kar smo dobili pa je 140 znakov na Twitterju. Ali je to zaradi marketinga?

Stično s to njegovo mislijo, je bilo tudi vprašanje za Špico – ali imamo (skladno z našim poslanstvom) tudi marketing avtomatiziran?

Poigrala sem se z mislijo o avtomatizaciji – ali nam ta res ni prinesla česa večjega, primerljivega z raketami?

Kaj torej Špica avtomatizira in je celo tako ponosna na to, da se ima za postavljati ob bok največjim?

 • Evidenca delovnega časa in kontrola pristopa:
  • Računovodje, ki pripravljajo plače, se iz evidentičarjev pretvorijo v tiste, ki podatke le še preverijo, potem pa jih z enim klikom prenesejo v računovodske programe. Večje ko je podjetje, večja je ta avtomatizacija, a če izračunamo, da zapis 140 znakov na Twitterju traja v povprečju 5 minut, bi lahko računovodje, ki pripravljajo plačo za 50 zaposlenih s prihrankom pretipkavanja ur na delu, bolniški, službenih poteh in ugotavljanja, kje je bil kdo 5. prejšnji mesec (5 minut na zaposlenega) zapisali 50 tweetov.
  • Izpolnjevanje papirnih obrazcev za odsotnosti, prinašanje teh administratorjem oddelkov in nato povpraševanje, ali so vodje že podpisali našo vlogo za dopust prav tako prinesejo marsikateri tweet čas. Koliko tweetov pa bi lahko zapisal direktor, če bi prošnje za dopust, nadure in službene poti lahko potrjeval preko emaila na svojem pametnem telefonu medtem, ko toči gorivo na bencinskem servisu, je težko izračunati, a je zopet povezano s številom zaposlenih.
  • Receptor bi se prav tako lahko posvečal drugemu delu, če bi namesto prepisovanja podatkov o obiskovalcih, avtomatsko pridobil te podatke vnaprej preko elektronskega sistema za upravljanje z obiskovalci (in njihovimi pristopnimi pravicami).
 • Sodelavci, ki se odpravijo na pot, bi s prihrankom časa zaradi elektronske najave poti, zajema stroškov na poti (fotografiranje računa s pametnim telefonom in pošiljanje v bazo) in rezervacije vozil prav tako lahko počeli kaj koristnejšega.
 • Podpora potnikom na terenu:
  • Čas, ki ga potniki preživijo brskajoč po papirnih zapiskih o dogovorih s posameznim prodajnim mestom, planogramih in izpostavitvah, lahko porabijo za kaj drugega, če vse te reči vidijo na tablici na en klik. Prav tako si lahko pot načrtujejo samodejno – po A, B, C strankah in glede na zadnji obisk. Ko pa se vrnejo v pisarno, jim ni potrebno časa tratiti še z obiskom prodajnega oddelek, saj naročila pošiljajo preko tablice neposredno s terena. O tem, da je nek nov artikel še posebej izpostavljen v tej in tej trgovini, pa še sproti tweetnejo.
 • Procesi v skladišču:
  • Delo skladiščnikov ne samo da se da narediti bolj humano, temveč se ga da tudi avtomatizirati. Če skladiščnik ne nabira izdelkov s pomočjo papirja, ali pa celo nadomesti ročni terminal, s katerim odčitava nabrane izdelke in lokacije, z glasovnim nabiranjem, si pridobi tudi do 30% večjo učinkovitost (v istem času lahko opravi 30% več komisioniranja). Če torej dela 8 ur, mu ostaneta dobri 2 uri delovnega časa za druge stvari.
  • Dodatno se prihrani na času zaradi zmanjšanja napačnih dobav in drugih napak.
 • Avtomatičen popis osnovnih sredstev:
  • Popisna komisija, ki popisuje s pomočjo čitalca črtnih kod, opravi popis tudi za par faktorjev hitreje, kot če to počne s križanjem postavk na papirju.
  • Računovodja avtomatsko prenese podatke o popisanem inventarju v svoj računovodski program in primerja novo stanje s starim. Koliko ur se prihrani s tem, da se popisanih podatkov ne pretipkava, je težko oceniti, a je vsekakor povezano s številom osnovnih sredstev, kot tudi število napak, ki se jim zaradi avtomatizacije prenosa podatkov izognemo.
 • Odpiranje vrat hotelske sobe s pametnim telefonom in druge hotelske avtomatike:
  • Avtomatika poskrbi, da se ključ naše sobe samodejno naloži na pametni telefon.  Tako gostu ni več treba obiskati recepcije in zopet prihrani (je pa vsekakor res, da bi lahko tweetal tudi med čakanjem v vrsti na recepciji).
  • Razdeljevanje nalog zaposlenim v hotelu se prav tako avtomatsko razpošlje na pametne telefone ali tablice. Tako gost točno ve, kdaj bo sijalka v njegovi sobi zamenjana, sobarica pa tudi ne bo več urejala sobe, na katero gostje še ne čakajo na recepciji, temveč tisto, ki bo naslednja zasedena.
 • Integracije in razvoj po naročilu:

Ali je marketing Špice tudi avtomatiziran, pa preizkusite tako, da pošljete svoje povpraševanje na ta naslov.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.