Ali že sledite svoje izdelke?

V Špici smo letošnjo jesen organizirali prvo regijsko SCM konferenco, tekom katere so strokovnjaki s področja oskrbne verige predstavili IT rešitve za optimizacijo procesov v SCM svetu. Konferenca se je v Ljubljani, Beogradu in Zagrebu že odvila, sledi pa še dogodek v Sarajevu, v sredo, 23.11.2016. V kolikor bi se ga želeli udeležiti, se še lahko prijavite tukaj >>>. O čem smo in bomo govorili v okviru regijskih dogodkov?

Kakšen je pomen spremljanja izdelkov?

Spomnimo se primera, ko je bilo potrebno iz prodaje umakniti določeno vrsto čokolade zaradi najdenih kosov plastike v proizvodu. Največ težav in časovnih zamud je povzročilo predvsem ugotavljanje, kje vse so bile sporne čokolade distribuirane. Da lahko neki izdelek, iz kakršnega koli razloga, hitro umaknemo iz prodaje, moramo natančno vedeti, kje se nahaja. Zato je nujno, da imamo vzpostavljen kakovosten IT sistem spremljanja izdelka od proizvodnje do prodajne police.

Potreba po spremljanju se ne pojavlja zgolj pri hrani, zdravilih in proizvodih kemijske in farmacevtske industrije, ampak tudi pri vseh ostalih FMCG artiklih. Danes so z rokom trajanja in specifikacijami začeli označevati še WC papir, saj je zaradi možnosti alergijskih reakcij in drugih zdravstvenih učinkov, ključno, da lahko takoj dobimo informacijo o surovinah in lokaciji izdelave papirja.

Proizvodnja, skladišče, trgovina

Kot glavni IT strokovnjak na področju oskrbne verige v regiji, je Špica na konferenci predstavila IT procesne rešitve in njihove učinke na konkretnih primerih. Sistem za vodenje skladišča (WMS – warehouse management system), lahko dvigne učinkovitost v skladišču za do 14 %, pomemben pa je tudi, v kolikor želi distributer postati 3PL (Third Party Logistics) in nuditi uslugo distribucije svojim partnerjem, kot je po uvedbi Špicinega WMS sistema postal zagrebški DDL, ki distribuira veterinarska zdravila in hrano za živali.

Med dogovarjanjem za 3PL partnerstvo s francoskim podjetjem Royal Canin, se je pri DDL pojavila potreba po integraciji z njihovim ERP sistemom ter vzdrževanju strogih normativov spremljanja produktov. Poleg tega DDL distribuira tudi lastne blagovne znamke, med katerimi so tudi injekcije za čipiranje hišnih ljubljenčkov. Informacije o  distribuciji tovrstnih produktov morajo redno (in v predpisanem formatu) sporočati državnim ustanovam, kar bi bilo brez dobro vzpostavljene IT podpore nemogoče opraviti časovno učinkovito in natančno.

Povečanje učinkovitosti zaposlenih

Na konferenci je bil predstavljen tudi sistem za glasovno komisioniranje (nabiranje artiklov v skladišču), ki dobesedno osvobodi roke in oči zaposlenih. Ti se lahko zato osredotočijo na delo z artikli, brez ročnih čitalcev, kar prispeva k večji natančnosti pošiljk, manj nepotrebne hoje po skladišču, možno je izvesti več vzporednih komisioniranj ter doseči boljšo ergonomijo dela skladiščnikov.

IT podpora in spremljanje artiklov pa se seveda ne konča pri izdaji pošiljke. Enako nujna je tudi pri dostavi pošiljk, kjer je potrebno sproti spremljati status pošiljk in o dostavi obveščati pošiljatelja. Tako tudi potniki in vozniki na terenu potrebujejo sodobna orodja za svoje delo, kar jim lahko omogočimo s programsko opremo Frontman ter uporabo tablic.

Za konec je predstavnik Zebre demonstriral robustnost njihovih ročnih čitalcev, ki neovirano delujejo, tudi če jih predhodno zamrznemo v kocko ledu, svetovalec za printing v proizvodnih in distribucijskih podjetjih pa je postregel z anekdoto o zaposlenem,  ki je ob prejeti odpovedi na nalepko zapisal “Shitcake” namesto “Cheesecake”. Centralizacija tiskanja etiket zmanjšuje tveganje za pojav tovrstnih incidentov ali celo ustavitev proizvodnje zaradi neustrezne IT podpore na področju printinga.

Če se konference niste uspeli udeležiti na nobeni lokaciji, vas vabimo v Sarajevo, sicer pa nas lahko kontaktirate za individualni sestanek ali obiščete spletno stran o konferenci.

Nekaj vtisov iz Beograda in Ljubljane:

SCM konferenca SCM konferenca Tiskanje

SCM konferenca Bejbe

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.