Ali je vsaka oskrbna veriga resnično že digitalna oskrbna veriga?

Brez težav lahko rečem, da je poslovanje vseh podjetij že DIGITALNO. Ni več podjetij, ki svojih procesov ne bi imela podprtih z digitalnimi računalniškimi orodji! Ne morem pa reči, da je vsaka oskrbna veriga že resnično digitalna oskrbna veriga!

Podjetja so večinoma dobro podprla svoje lastne procese, tukaj pa se je njihov proces digitalizacije poslovanja navadno končal. Redko katero podjetje je svoje poslovanje dovolj tesno in digitalno povezalo s poslovanjem svojih dobaviteljev in kupcev, da bi bili lahko uspešni tudi v pogojih četrte industrijske revolucije. Še vedno uporabljajo stare poglede in stare procese, le da so podprti z digitalnimi orodji. Če že kaj, si preko EDI vmesnikov izmenjujejo naročila in dobave. Tukaj pa se zadeva navadno konča. Dejansko naročilo v sistem še vedno vnese človek.

Oskrbne verige še vedno poganjajo ljudje in tukaj je veliko priložnosti za izboljšave.

Prostora za inovacije in optimizacije oskrbnih verig je še veliko ravno na področju povezovanja informacijskih sistemov in na področju avtomatskega proženja procesov oskrbe glede na dejanski ali napovedani odjem končnih kupcev. Oskrbne verige lahko zdaj popolnoma digitaliziramo! 

Delovanje visoko optimizirane in povezane oskrbne verige si predstavljam tako, da se naročilo izvede šele takrat, ko nastane dejanska potreba. Torej ko se polica v trgovini sprazni ravno toliko, da se splača naročiti minimalno količino tega artikla. Nič prej, saj v trgovinah ni prostora za zaloge in nič kasneje, saj potrošniki sovražimo, če na polici ne najdemo svojega izdelka. Naročilo dobavitelju se mora zgoditi avtomatsko, brez posega človeka.

15_03_03_Ikone_SCM_800x232px

Take digitalizacije oskrbne verige se ne da izvesti, dokler ne dosežemo naslednjih ciljev:

  1. povezana oskrbna veriga (izmenjava vseh podatkov med vsemi akterji, od začetka do konca)
  2. inteligentna oskrbna veriga (zbiranje podatkov, predvidevanje bodočih dogodkov)
  3. skalabilna oskrbna veriga (pripravljena na bodočo rast)
  4. hitra oskrbna veriga (brez odvečnih potrjevanj, brez čakanja, brez mrtvih časov)

Zveni enostavno, pa ni! Pravijo, da se trgovcu in dobavitelju ne izplača dobavljati malih količin. To je res le v primeru, če logistika ni dobro organizirana. Poglejte si enkrat, kako na primer v drogerijah Muller delajo dopolnjevanje zalog na prodajnih policah. Včasih v trgovino dobijo od vsakega izdelka samo po en kos – ravno toliko, da lahko dopolnijo polico in dosežejo vnaprej planirano količino na polici. Vendar ne dostavljajo samo tega enega kosa, dostavljajo namreč vse manjkajoče artikle za eno trgovino hkrati. Vsak dan posebej.

Če se sprašujete, kaj tukaj lahko naredi Špica: ogromno lahko naredimo. Poskrbimo, da imajo informacijski sistemi točne podatke o tem, kaj se dogaja v realnem fizičnem svetu. Avtomatsko identificiramo dogodke v celi oskrbni verigi, vsem operaterjem na njihove osebne naprave pošiljamo navodila za delo, tako v skladiščih, kot tudi v trgovini, distribuciji in v proizvodnji. Nekaterim to delamo kar preko slušalk! Poglejte si video: https://www.youtube.com/watch?v=DeOuIwMX2Ws

Pa še nekaj: če bomo sedanje procese samo digitalno podprli, ne bomo naredili prav veliko. Procese v moderni in DIGITALNI oskrbni verigi je potrebno postaviti na novo in ob tem dobro izkoristiti možnosti, ki nam jih nudi digitalno okolje.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/