Aktualno: odprite kupcem dostop do interneta

Nakupovanje in WiFi

Z naraščanjem števila pametnih mobilnikov se povečuje tudi uporaba mobilnih aplikacij. Same aplikacije pa so brez povezave v internet pogosto neuporabne. Da se lahko priključimo v splet imamo na razpolago povezavo preko mobilnega operaterja ali pa WIFI brezžična omrežja. V trenutnih razmerah se še vedno najde veliko uporabnikov mobilnih naprav, ki imajo zakupljeno majhno količino prenosa podatkov. Ta skupina potrošnikov stalno išče možnosti za zastonj dostop do interneta preko brezplačnih WiFi omrežij. Po raziskavi enega od trgovcev v Sloveniji ima približno 80% potrošnikov v trgovini vklopljen WiFi na mobilniku. Kar pomeni, da stalno prežijo na brezplačno povezavo na internet. Naj bo to doma, v službi, v trgovinah, v najljubših restavracijah, barih ali šoli… Neprestano želimo biti povezani in – če se le da – brezplačno.

špica wifi nakupovanje

Tako postaja čedalje bolj ključen WiFi na katerega se lahko povežejo in imajo občutek brezplačnega. Ob pogovorih s strokovnjaki s področja razvoja maloprodaje vsi pravijo, da raziskave kažejo, da slovenskega potrošnika k nakupu še vedno najbolj pritegnejo slogani “najnižja cena”, “akcija”, “brezplačno darilo”, ipd… Nizke cene in “zastonj” je aktualno in moderno že več let. Vendar! Kaj novega ponuditi po znižani ceni ali “zastonj”?

Trgovcem se že dalj časa ponuja odlična priložnost, s katero se lahko močno razlikujejo od svojega soseda in omrežijo tako tiste, ki nakupujejo, kot tiste, ki čakajo na nakup. Bodisi na kratki kavi ali pa so prišli na daljše druženje s prijateljem. Seveda se vsaj malce začneš dolgočasiti in kaj kmalu ugotoviš, da pa bi lahko izkoristil brezplačni WiFi. Nemalokrat se zgodi tudi, da mobilni Internet operaterja znotraj večjih centrov sploh ne lovi signala. Pri tem je ključno, da ste vi tisti, ki “rešite” uporabnika, da lahko nemoteno odgovarja na sporočila iz socialnih omrežij. Seveda mladi ne smemo zamuditi niti minute nedostopnosti, kar je v svojih poročilih že izpostavilo veliko svetovalno analitičnih družb. Če podam primer, se nezanemarljiv procent mladih (predvsem predstavnice nežnejšega spola) slika v kabini ali pred ogledalom v trgovini, da lahko takoj pokažejo prijateljem – kje in kaj kupujejo in seveda ali jim pristoji? Kako to objaviti na omrežje, če ni mobilnega prenosa podatkov, morda bom zamudil/a kakšno nagrado, če sliko povežem s profilom trgovca, enkratna priložnost v trgovini z novo obleko se težko ponovi..

špica wifi nakupovanje

Nekatere domiselne nagradne igre trgovcev postanejo zares viralne, ko jih lansirajo v družabna omrežja in nehote dosežejo ogromno populacijo. Preprosto razpišejo nagrado za sliko, na kateri se kupec izpostavi v njihovih oblačilih ali pa recimo skuha odlično kosilo s sestavinami trgovske znamke in na koncu nagrado dobi tisti, ki zbere največje število “všečkov”. S tem v nakupni proces ne vključijo samo potrošnika ampak tudi vse njegove “prijatelje”, ki so objavo na socialnih omrežjih opazili in se o njej pogovarjajo ter komentirajo. V vse te in še več aktivnosti smo vključeni mladi in postajamo čedalje zahtevnejši. Več kot očitno si želimo, da bi se svet vrtel okoli nas.

Pojdimo nazaj k podlagi za nadaljnje razmišljanje – to je (brezplačni) dostop do WiFi v vsakem kotičku vaše trgovine. Zadaj je skritih ogromno idej, priložnosti in učinkovitih zgodb. Odpirajo se nove možnosti za analizo kdo pravzaprav so vaše stranke. Znanje koliko potrošnikov je prišlo v trgovino, kako pogosto pridejo in kaj si želijo kupiti, so podatki, ki jih hitro zajamemo, izmerimo in realiziramo njihove potenciale. Še en korak naprej so naredili tisti trgovci, ki uporabljajo socialna omrežja za širjenje blagovne znamke, trženje in komuniciranje s potrošniki.

Pri tem se skoraj vsi zavedamo, da ni dovolj le postavitev brezžične mreže in obiskovalcem zagotoviti dostop do vašega WiFija. Zadaj se skriva še ogromno določenega strokovnega znanja. Ta zagotavlja pripravo sistema do te mere, da avtomatizirano komunicirate s svojimi strankami in se ustrezno odzivate na dogodke z inteligentno platformo. Večinoma proces nastavitve, implementacije in testiranja takšne platforme spada med zahtevnejše.

Odsotnost finančno ustrezno prilagodljivih rešitev, ki jih je mogoče vpeljati z agilnim procesom, prinaša prostor za podjetja z modelom Solution as a Service – SaaS (slo. rešitev preko storitve). V  primeru modela SaaS uporabniki ne čutijo bremena vstopnih stroškov in dolgotrajnega postopka vpeljave, a imajo kljub temu hiter dostop do podatkov, celovito funkcionalnost in nadzor nad postavljenim podatkovnim omrežjem.

Takšen sodoben model infrastrukture in proces uvedbe SaaS je na voljo tudi v Špici. Na tem področju vam znamo svetovati in vas usmeriti v pravo rešitev za vaše potrebe. Hkrati pa zagotovimo, da je prehod mehak in v skladu s pričakovanji modela SaaS.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.