6 pasti, ki jih prinaša nova ureditev označevanje živil in kako se jim izogniti

Nova EU uredba, ki bo stopila v veljavo 13. decembra 2014, določa in enoti zapise na živilih. Ti služijo potrošnikom kot informacija o vsebini in uporabi. V primerjavi s trenutno zakonodajo uredba spreminja označevanje alergenov, določa minimalno velikost črk (boljša berljivost), uvaja označevanje države izvora mesa za dodatne vrste mesa, zapoveduje označevanje hranilnih vrednosti in omogoča prodajo hrane po preteku roka uporabe.

Na kaj morate še posebej paziti:

     1. Datumi, na katere bodite pozorni
Uredba stopa v veljavo 13. decembra 2014. Živila, ki so bila dana v promet ali označena do tega datuma in niso v skladu z uredbo, se lahko tržijo do odprodaje zalog. Označevanje hranilne vrednosti je potrebno urediti do 13. decembra 2016. 

     2. Pazite se alergenov
Alergeni se navedejo na seznamu sestavin in se poudarijo z vrsto pisave, ki se jasno razlikuje od preostalega seznama (npr. po črkah, stilu ali barvi ozadja). Če seznama sestavin ni (površina embalaže manjša od 10 cm2), zapišemo ime snovi skupaj z besedo »vsebuje«.

     3. Datum minimalne trajnosti
Uporablja se za živila daljšega časa trajanja in označuje njihovo kakovost (po preteku datuma so živila užitna, vendar proizvajalec ne jamči za kakovost), označujemo kot »uporabno najmanj do«. Pri živilih, ki so hitro pokvarljiva pišemo datum uporabe (po tem datumu živilo ni več varno), ki ga označujemo s »porabiti do«. Potrebno je navajati še datum zamrznitve.

     4. Označevanje skupinskih embalaž
Za skupinsko embalažo na stopnji pred prodajo končnemu potrošniku se obvezni podatki lahko prikažejo na predpakiranju, zato vsake posamezne pakirane enote ni treba označiti na tak način. Če pa se prodajalec na debelo/drobno odloči prodati posamezno pakirane enote končnemu potrošniku, mora zagotoviti, da so obvezni podatki prikazani na vsaki enoti.

     5. Nepredpakirana živila
Podatki o alergenih so poleg predpakiranih živil obvezni tudi za živila v nepredpakirani obliki ali pakirana na mestu prodaje na zahtevo potrošnika ali predpakirana za neposredno prodajo, ki so ponujena za prodajo končnemu potrošniku ali obratom javne prehrane.

     6. Spreminjanje baze podatkov je lahko naporno
Poudarjanje alergenov na seznamih sestavin bo brez ustreznega pristopa povzročilo veliko dela, ker sistemi ne omogočajo enotne spremembe določenih besed brez spreminjanja baze podatkov.

Preberite še dokument: Označevanje živil skladno z uredbo EU 1169/2011.

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.