4 trendi na področju mobilnih naprav

Izbira prave mobilne naprave za uporabo v poslovno kritičnih aplikacijah ni enostavna! Za izbiro leži tudi velika odgovornost! Ali sem izbral pravo napravo? Bodo uporabniki z njo bolj učinkoviti? Kakšni bodo stroški z izbrano napravo? Ali je zagotovljena primerna raven varnosti?

Tokrat se bom posvetil štirim trendom, ki jih opažam pri pogovoriv z uporabniki in skrbniki v IT oddelkih.

1. Consumer naprave v poslovno kritičnih aplikacijah

Ob izbiri naprave za uporabo v poslovnih aplikacijah je normalno pomisliti tudi na “consumer” naprave, ki jih dobimo že skoraj v vsakem kiosku. Zadnje čase je na voljo tudi vedno več dodatkov zanje, kot so zaščitne torbice, Bluetooth čitalci črtne kode, polnilci itd. Sicer so take naprave praviloma cenejše od namenskih profesionalnih naprav, vendar je ob izbiri potrebno upoštevati tudi stroške izpadov, servisov, krajšo življensko dobo in predvsem operativne težave, ki jih bodo imeli uporabniki ob intenzivni uporabi. Cena potrošniških naprav na daljši rok se zaradi teh faktorjev že po nekaj letih izenači z namenskimi profesionalnimi napravami. Navadno je to po 4-5 letih.

Upotevati je tudi potrebno, da se modeli potrošniških naprav menjajo zelo hitro, stalno prihajajo posodobitve, ki lahko celo onemogočijo našo poslovno aplikacijo. Tâko dinamično okolje predstavlja dodatno in nepotrebno delo ter tveganja za IT oddelek, tudi s stališča varnosti.

Preberite tudi: Skriti stroški consumer mobilnih naprav

 

2. Wearable – vedno več nosljivih naprav

Nosljiv? Je to sploh pravi izraz za angležko besedo “wearable”. Je! S področja nosljive tehnologije so za poslovne aplikacije posebej zanimiva pametna očala in glasovna tehnologija. Posebej v skladiščih in proizvodnji lahko delavci preko svojih pametnih očal in slušalk dobivajo jasna opeerativna navodila, kaj naj naredijo. Na Špici razvijamo modul za naš WMS, ki bo očala uporabil za verifikacijo dela v skladišču. Nosljiva tehnologija pa v poslovnem okolju ni samo zanimiva novost, temveč prinaša konkretne poslovne koristi: delavci so z njo hitrejši, bolj varni in naredijo manj napak.

Preberite tudi: Wearable is the next big thing in mobile computing

 

3. RFID je vedno bolj razširjena tehnologija

Pred leti smo o RFID govorili kot o tehnologiji, ki bo nadomestila črtno kodo. To se očitno ni zgodilo, zgodbe so potihnile, vendar se je v tišini dogajalo res veliko. RFID je zdaj vedno bolj prisotna, pogosto je sploh ne vidimo in zato mislimo, da je ni. Pa vendar obstajajo mednarodne trgovske verige, ki RFID uporabljajo za označevanje svojih artiklov. Vsako novejči avtomobil ima v sebi 3-5 RFID tagov. RFID se uporablja za sledenje vozičkov, ki jih v oskrbni verigi uporabljajo logisti.

Preberite tudi: RFID v trgovini

 

4. Zaton Windows Mobile platforme

Na to temo sem kar malo nostalgičen, saj sem sam osebno zrasel na tej platformi. Dolgo časa je bil Windows Mobile edina možnost za prenosne terminale. V zadnjih treh letih je fokus proizvajalcev prešel popolnoma na Android. Vse nove naprave imajo Android. Nekateri proizvajalci so hitrejši in boljši, drugi sledijo s počasnejših tempom. Glavni premik je povzročil Microsoft, ko je objavil, da ne bo več podpiral in razvijal na Windows Mobile platformi. Podjetja bodo vsekakor morala hitro podpreti Android naprave in ob tem ne pozabiti na primerno varnost. Uporabniki vam bodo hvaležni, saj Android uporabljajo tudi na svojih osebnih telefonih.

Preberite tudi: Windows ali Android

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/