3 nasveti za optimizacijo kontrole prodajnih mest

Za vsakega FMCG dobavitelja je zelo pomembno, da stalno preverja dogovorjene pospeševalne aktivnosti na prodajnih mestih. Namesto, da potniki dobijo nalogo “preveri stanje v svojih trgovinah”, jim je potrebno dati konkretne naloge. Pri tem si lahko pomagate z naslednjimi nasveti:

1. Popis zaloge na polici

Veliko raziskav je pokazalo, da”out-of-stock” OOS situacije močno vplivajo na prodajo in škodujejo ugledu blagovne znamke. Seveda pomenijo tudi dodatne stroške, ko poskušamo na hitro zapolniti polico.

Kako se rešiti teh situacij? V Frontman SFA naredite obrazec za vnos trenutne zaloge artikla ob vsakem obisku potnika. Tako bo imel KAM ali vodja prodaje natančen vpogled v situacijo na policah in bo lahko reagiral preventivno, še preden se bo polica kje izpraznila. Lahko pa tudi zaupate izkušnjam potnikov in jih prosite, da ob vsakem obisku označijo samo tiste artikle, za katere predvidevajo skorajšnji OOS.

Tak obrazec bo pomagal tudi potnikom, saj bodo vedno vedeli, kateri artikli so na listingu za neko konkretno prodajno mesto.

2. Iskanje lokacij za dodatne izpostavitve

Dodatna izpostavitev artiklov je eden od pomembnejših vzvodov za povečanje prodaje na konkretnem prodajnem mestu. Izkušnje kažejo tudi, da imajo potniki in poslovodje še vedno dokaj proste roke pri dogovarjanju o dodatnih izpostavitvah. Če ste dogovorjeni za dodatno izpostavitev, mora potnik preveriti uresničevanje dogovora. Frontman na tablici ga ob vsakem obisku spomni na take dogovore, ne glede na to, kdo jih je dogovoril.

Frontman potnika lahko tudi spomni in stimulira, da naj se s poslovodjo dogovori za dodatno izpostavitev. Pogosto so potniki tudi konkretno stimulirano za take dogovore. Pogosto pomaga, če potniki sledijo aktivnosti konkurence in tako dobijo ideje za dodatne izpostavitve lastnih artiklov.

Potniki vsako dodatno izpostavitev – lastno ali konkurenčno – tudi fotografirajo in tako vodstvu pomagajo pri načrtovati prave pristope na prodajnih policah.

3. Kontrola promocij

Skoraj vsi FMCG distributerji uporabljajo različne tipe kampanj na prodajnih mestih. Naj so to skupna pakiranja (dva za ceno enega), vedno se morajo te promocije tudi izvajati. Potnik mora ob obisku prodajnega mesta vedeti, katere promocije bi se morale izvajati in katera orodja bi morala biti prisotna. Frontman ga lahko opozori na aktivne kampanje, opozori, da bi morale biti prisotne nalepke, letaki, woblerji itd. Če se kampanja ne izvaja na prodajnih mestih, je kot da je bi bilo.

Na podlagi teh podatkov vodstvo podjetja dobi tudi vpogled to to, katere kampanje se izvajajo in kje so problemi

Pomembnost fokusa

Kljub raznolikim in dinamičnim aktivnostim na vsakem obisku pa je potrebno skrbeti za pravi fokus potnikov. Katere kupce naj obišče in kaj naj tam naredi. Potnikom dajte konkretne naloge!
Poglejte, kako vam pri upravljanju s potniško ekipo in prodajnimi policami lahko pomaga Frontman SFA.
SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/