Kako povečam življenjsko dobo termičnega tiskalnika in tiskalne glave

Glavne prednosti termičnih tiskalnikov so: zanesljivost delovanja, kakovost tiska in visoka hitrost izpisa. Če DMXpa tiskalnikov ne vzdržujete redno, teh prednosti ne morete izkoristiti. Redno vzdrževanje termičnega tiskalnika je edini način, da si zagotovite čitljiv tekst in jasne grafike na vaših etiketah. Hkrati pa še podaljšate življenjsko dobo tiskalnika in tiskalne glave.

Med vsakodnevno rabo tiskalnikov je veliko dejavnikov, ki vplivajo na kakovost natisnjene etikete in obrabo tiskalne glav:

  1. Med tiskanjem se na tiskalni glavi nabirajo delci ribona ali etiket. Sčasoma je ta sloj vedno debelejši. To še posebno pride do izraza, če tiskamo z veliko hitrostjo, če je temperatura glave visoka in če tiskate veliko. Po določenem času pride do tega, da madeža ni možno odstraniti s tiskalne glave. To pa rezultira v poslabšani kakovosti izpisa.
  2. Prezgodnjo obrabo tiskalne glave lahko povzroči tudi mehanska poškodba tiskalne glave. Da to v največji možni meri preprečite, vam priporočamo, da je ribon vedno nekoliko širši od etiket. To pa zato, da rob etikete ne drgne direktno po tiskalni glavi. To še veliko bolj pride do izraza, če tiskate v prašnem okolju. Delci, ki so v zraku, se primejo etiket in tiskalne glave in dobesedno spraskajo tiskalno glavo.
  3. Uporaba nekvalitetnih ribonov in etiket problema iz prejšnjih dveh točk le še poveča. Umazanija se na tiskalni glavi nabira hitreje pa tudi do mehanskih poškodb pride v krajšem času.
  4. Previsoko nastavljena temperatura je tudi faktor, ki pomembno vpliva na življenjsko dobo tiskalne glave. Temperatura naj bo nastavljena na najnižjo možno, da bo izpis še vedno dovolj kvaliteten.

Kako torej poskrbeti za termične tiskalnike? Vsi proizvajalci tiskalnikov, s katerimi Špica sodeluje (Datamax-O’neil, TSC, Zebra, Intermec), svetujejo, da tiskalno glavo očistite po vsaki zamenjavi ribona. Da je to čiščenje čim bolj enostavno in hitro, imamo za vas pripravljene posebne robčke, ki tiskalno glavo očistijo.

Za redno, rutinsko čiščenje lahko poskrbite sami. Na Špici pa vam lahko pomagamo z vzdrževanja celotnega sistema za tiskanje etiket. Načrt vzdrževanja vas ščiti pred izpadom in okvarami tiskalnikov, ki bi lahko upočasnile ali celo ustavile proizvodnjo linijo ali delo v skladišču. S Špico ste na varni strani.

Vzdrževanje sistema za tiskanje lahko vključuje:

  • Odpravimo tudi določene napake, kij garancija ne pokriva (več). Serviser se oglasi pri vas in vam nadomesti nedelujoči del.
  • Svetujemo vam, kako čim bolj optimalno uporabiti vaš tiskalnik. Z vzdrževalno pogodbo lahko računate na hitro in odzivno podporo. Pomagali vam bomo tudi pri izbiri optimalnega ribona in etiket za vaš konkreten primer.
  • Naša strokovna ekipa usposobljenih tehnikov hitro odpravijo napako, lahko tudi na vaši lokaciji. Ko pokličete podporo, vaš problem postane naša prioritetna naloga. Napake ne bomo samo odpravili, ampak tudi svetovali, kako se v prihodnje izogniti takim težavam.
  • Med rednimi preventivnimi pregledi rešimo male težave, preden te postanejo velike. Ravno preventivno vzdrževanje je ključno, da tiskalnik dela nemoteno. Serviser bo na preventivnem pregledu pregledal in očistil vse ključne dele tiskalnika in zamenjal tiste, ki kažejo znake obrabe. Posledica tega so kakovostne etikete na vaši (pol)izdelkih in pošiljkah.
  • Dobava potrošnega materiala postane naša skrb.

Obliko vzdrževanja prilagodimo vašim potrebam in željam. Preventivno vzdrževanje je ključnega pomena za zaščito vaše naložbe v strojno opremo. Enako je pri termičnih tiskalnikih. Pokličite nas na 01/ 568 08 34 ali pa pošljite e-mail na urban.brodnik@spica.com.

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.