Stroški dela v Sloveniji visoki, a obvladljivi

Anže je pravnik v zgodnjih tridesetih, za enkrat samski in brez otrok. Za svoje svetovalno delo v večjem slovenskem podjetju prejme približno 1.600 € mesečno bruto, kar približno 80 € več od povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji. Ob pogledu na mesečni plačni list se oba, Anže in njegov delodajalec pogosto namrščita – stroški dela za Anžeta in večino ostalih zaposlenih v Sloveniji namreč znašajo kar 42,3 odstotka bruto plače, kar nas uvršča na visoko 9. mesto med članicami OECD ter nad povprečje vseh članic OECD, ki znaša 35,9 odstotka bruto plače. Poleg tega stroški dela v naši deželi  naraščajo: v lanskem letu so se v primerjavi z letom 2013 zvišali za 1,8 odstotka, v prvem četrletju leta 2015 pa kar za 2,6 odstotka glede na isto obdobje lani.
Fotka blog stroski dela

Tako se ne gre čuditi dejstvu, da so jih  – v nerožnatih časih za gospodarstvo – mnogi slovenski delodajalci vzeli pod drobnogled. Čas, namenjen ustvarjalnosti in produktivnosti, ki posledično vodita do dobičkonosti in konkurenčnosti podjetja, se namreč (pre)pogosto izgubi pri zamudah ob prihodu na delo in prezgodnjih odhodih z njega, med »podaljšanimi« kavami in raztegnjenimi kosili. Tudi internetni valovi in klepeti v pisarnah pogosto prežijo na zaposlene in jih odnesejo z začrtane delovne poti. Direktorji, managerji, kadroviki ter vodje oddelkov tako iščejo načine, kako najti diskretne, nevsiljive in »nediktatorske« načine za merjenje in kontroliranje učinkovitosti svojih zaposlenih ter s tem delovanja svojega podjetja.

Za lažjo predstavo si poglejmo hiter izračun. Vzemimo podjetje s 100 zaposlenimi, kjer povprečna plača znaša 1700 €/mesec, zaposleni pa v povprečju delajo 230 dni na leto. Administrativna služba podjetja vsak mesec porabi en dan za pripravo plač.

Z boljšo organizacijo ter predvsem z učinkovitim sistemom za evidenco merjenja delovnega časa in njegove učinkovitosti, lahko podjetje prihrani skoraj 60.000 € na leto. Denar, ki bi drugače dobesedno »zletel skozi vrata« se lahko nameni za nove investicije, izboljšave, stimulacijo najbolj prizadevnih zaposlenih ali kaj drugega, kar se bo podjetju obrestovalo.

 

 

SHARE
Jan Makoter je v Špici zaposlen kot vodja prodajnih projektov. Diplomiranega ekonomista odlikujejo številne izkušnje na področju implementacije informacijskih tehnologij v podjetjih, zaradi česar je pri strankah še posebej priljubljen kot svetovalec za oceno rentabilnosti in primernost investicij IT opreme. Za vsa vprašanja vam je na voljo na: jan.makoter@spica.com