Špicini največji dosežki v letu 2016

V Špici smo letos upravičili slogan, da so naši terminali kot tista vratca pri smučarskih tekmah – ko se tekmovalec zažene mimo njih, začne z vso močjo brzeti po strmini navzdol, saj štejejo milisekunde.

Ker je bilo dosežkov, presežkov in projektov, na katere smo zelo ponosni, veliko, je tudi ta zapis dolg. Izplača se ga prebrati do konca, saj na koncu naš direktor Tone Stanovnik pokaže, kako lahko letimo tako, da nebogljeno opletamo z rokami gor in dol, ali pa z uporabo Bernoullijeviih spoznanj letimo stabilno visoko in zanesljivo.

Špica lansirala 2 večja produkta

Zone Touch: novi večnamenski terminal za registracijo delovnega časa in kontrolo pristopa z barvnim zaslonom na dotik, s sodobno zmogljivo platformo v notranjosti, ki že čaka, da kmalu postreže s kamero, prepoznavanjem glasu, biometrijo in drugim. 30 terminalov Zone Touch je že v uporabi pri Špicinih testnih strankah.

Zone Touch

Door Cloud: Špica širi svoj portfelj rešitev v oblaku. Poleg evidence delovnega časa v oblaku allhours.com in beleženja ur po projektih myhours.com smo dodali še doorcloud.com – kontrolo pristopa v oblaku, ki je pri dveh testnih partnerjih v Sloveniji že v uporabi.

Door Cloud Page

Digitalizacija v praksi

Špica letos prvič opaža, da se digitalizacija iz visoko zveneče besede spreminja v realnost. Podjetja in organizacije želijo izkoristiti prednosti tehnologij in imeti procese gladke, brez zatikanj, s čim manj administrativnega ali ročnega dela, z optimalno izrabo časa svojih zaposlenih in seveda s čim manj človeškimi napakami.

Najočitneje se raba sodobnih tehnologij občuti v evoluciji pametnih telefonov v vse širše namene. Če smo včasih z njimi le telefonirali, pošiljali sporočila ali brskali po internetu, danes z njimi odpiramo vrata svoje službe, registriramo svoj delovni čas pri stranki, ki jo obiščemo, ali pa izvedemo popis osnovnih sredstev. Evolucijo rabe pametnih telefonov smo povzeli v zapisu tule >>>

V letu 2016 smo instalirali prve projekte kontrole pristopa s pametnimi telefoni preko Bluetooth povezave. Več o Bluetooth kontroli pristopa v Dewesoft tule >>>

Druga nova raba pametnega telefona pa je popis osnovnih sredstev, kjer smo zaradi povečanega povpraševanja po inventuri s pametnimi telefoni razvili novo verzijo našega Frontman Find-a, ki omogoča, da črtne kode na osnovnih sredstvih odčitavamo s pametnim telefonom. Kje so razlike med laserskim namenskim čitalcem črtnih kod in odčitavanjem s kamero pametnega telefona, preberite v najpogostejših vprašanjih o popisu osnovnih sredstev >>>

Zaradi vse večje želje strank po zmanjšanju investicij v hardware opremo smo razvili rešitev, ki omogoča registriranje delovnega časa na Android pametnemu telefonu. Rešitev smo poimenovali Android Time Terminal, več o njej pa lahko preberete tule >>>

Da bi podprli vse bolj mobilen, hiter in nenehen način poslovanja naših strank, smo odprli spletno trgovino https://katalog.spica.si/.

Mobilne rešitve za podporo oskrbni verigi

Na področju dostave pošiljk smo v svojo rešitev Frontman uvedli fiskalizacijo računov po novih predpisih FURS. Z informacijsko podporo prodajni ekipi na terenu, pa smo opremili prve uporabnike na Madžarskem ter podprli združitev Podravke in Žita na področju procesov prodajnih ekip.

Novosti pri mobilni prodaji – Frontman SFA V4.9

Projekti razvoja po naročilu

Špica ima dedicirano ekipo za razvoj po naročilu (RPN). Ker se podjetja vse bolj digitalizirajo, je imela naša RPN ekipa letos polne roke dela:

  • razdelitev delovnega časa po projektih je rešitev, po kateri je povpraševalo vse več podjetij, zato smo razvili rešitev Time Management, več o tem tule >>>
  • za podjetja, ki uporabljajo SAP, smo se odločili, da naša že obstoječa integracija ne zadostuje vsem potrebam in smo razvili standardni vmesnik s SAP-ovim Human Capital Management (HCM). Integracijo že uporabljajo v enem največjih trgovskih, telekomunikacijskih in proizvodnih podjetij
  • v enem največjih podjetij za hidroniko iz Švice, ki ima podružnico tudi v Sloveniji, smo vzpostavili centraliziran sistem tiskanja etiket. Odslej je tako celotna logika in avtorizacija vsake nalepke opravljena centralno na serverjih v Švici, tiskanje pa se izvaja lokalno po njihovih 10 tovarnah po Evropi
  • za tiste uporabnike, ki nimajo dostopa do interneta in računalnika, podjetja postavijo tako imenovane kioske, kjer zaposleni lahko registrirajo svoj delovni čas, najavljajo odsotnosti kot so dopusti in pregledujejo svoje podatke o delovnem času. Rešitev se imenuje InfoZone in letos smo jo implementirali po vsej regiji, od slovenskega konjerejskega podjetja, do mednarodnega podjetja, ki proizvaja in distribuira tehnične pline, enega največjih korejskih avtomobilskih podjetij in nemško industrijsko podjetje
  • sledenje perila v enem največjih proizvodnih mežiških podjetij omogoča uporabnikom, da hitro in učinkovito dobijo svoja oprana delovna oblačila, podjetju pa, da lažje sledijo izgubam, se odločajo za odpis in upravljajo s številom pranj.

Špicini dogodki

V 25 letih obstoja se je Špica srečala z mnogimi izzivi in pri tem pridobila toliko znanja, da naše stranke prepoznavajo tudi svetovalno dodano vrednost. Tako smo letos organizirali več dogodkov, na katerih smo delili dobre prakse, obveščali o različnih načinih procesov in med seboj povezovali ljudi, ki se srečujejo s podobnimi izzivi.

Letos smo prvič organizirali regijsko Supply Chain Management konferenco: v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu in Sarajevu. Več o vtisih s konference tule >>>

V Beogradu smo v sodelovanju s podjetjem Agitavit gostili vodje HRM oddelkov in delili znanja o digitalizaciji procesov na področju. Več o konferenci tule >>>

V Keniji smo o svojih rešitvah informirali bodoče partnerje:

Kenija

Za računovodje in tiste, ki vsako leto vodijo komisije za popis osnovnih sredstev smo organizirali dogodek o digitalnem popisu s črtno kodo. Posnetek s konference si lahko ogledate tule:

Udeležili smo se svetovnega varnostnega sejma IFSEC in naredili reportažo o sodelovanju s svetovnim proizvajalcem HID:

 

Špicini izvozni uspehi

Špica je letos okrepila svojo izvozno ekipo, ki je v letu dni pridobila partnerje po Evropi in na Bližnjem vzhodu, širili pa smo se tudi v Afriko, kjer smo že pridobili dva večja projekta.

Več o tem je poročal tudi naš direktor Tone v Financah >>>

Tone v Financah

O instalacijah v Švici je poročala za Delo svetovalka s področja prenove poslovnih procesov in poslovne analitike Bojana Korošec:

Bojana v Delu

Novice iz regije

Lani smo najavili, da smo prenovili ekipo v Bosni in Hercegovini, letos pa že lahko poročamo o novih uspešnih instalacijah, kot je gigant Bimal d. d., ki že vestno uporablja naš sistem za upravljanje z delovnim časom in integracijo s sistemom za pripravo plač ter seveda kontrolo pristopa.

Našo referenčno listo zavarovalniških podjetij smo podaljšali v Črni gori za Lovčen Osiguranje.

V Srbskem tekstilnem proizvodnem obratu Kaizen po novem uporabljajo Špicino rešitev za kontrolo pristopa in delovni čas, ki omogoča svojim zaposlenim tudi registriranje in najavljanje odsotnosti preko mobilnega telefona.

Na Hrvaškem smo pričeli z instalacijo glasovnega vodenja nabiranja v skladišču trgovskega podjetja Plodine. Kako je taka rešitev zaživela v Gorenju, kjer smo rešitev implementirali lani, pa je v dnevniku poročala Slovenska televizija na 13:35 minuti: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174381331

Hrvaška se je zopet izkazala za turistično močno državo, saj so prvi vzpostavili sistem za mobilni dostop v hotelske sobe, v Sloveniji pa smo ponosni na to, da bodo naše rešitve za kontrolo dostopa v sobah uporabljali tudi v edinem petzvezdičnem ljubljanskem hotelu.

Prvi Mobile Access Friendly hotel na Hrvaškem

Špica v Medijih:

  • O Špicinih produktih v Svetu na Kanalu A:

  • Tone je v sproščenem slogu poudaril pomen poguma v podjetništvu:

V Špici imamo vsak mesec tako imenovano jutranjo telovadbo, kjer pogledamo rezultate, se pogovorimo, kako nam gre, damo na mizo ideje in iniciative, ki bi znale izboljšati naše delo in včasih tudi kakšno uŠpičimo.

Takole je v torek, 20.12.2016, svoj pogled na uporabnost novih dognanj predstavil naš direktor, na pomoč pri sklepni misli pa mu je priskočil Špičak Luka, prav tisti, ki je iz Dohe redno pošiljal slike doživetij med instalacijo kontrole pristopa v Tornado Tower. Špičaki gremo ponosno in pogumno naprej, med kosilom pa razmišljamo o inovacijah, izboljšavah in vsem, s čimer bi lahko spremenili svet na bolje.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.