Šel bi na dopust

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste doživeli presenečen in rahlo nezadovoljen pogled šefa, ko ste mu napovedali 3 tedenski dopust. Moj bivši šef Luka, kadar sem ga s tako novico presenetila, ko ni bil najbolj zbran, je novico običajno pospremil z nejevoljnim: Ja, saj vem, da morajo ljudje kdaj tudi na dopust!

Sodobne tehnologije ne morejo spreminjati naših osebnosti, lahko pa nas odrešijo kočljivih situacij, kot je ustna najava dopusta.

Dopusti

 

Manjša podjetja se običajno poslužujejo excela za vodenje odsotnosti. Obrazce za odsotnost zaposleni izpolnijo in oddajo tajnici. Ta obrazce predloži direktorju v podpis. Potrjeni obrazci nato romajo v računovodstvo, da se pripravijo ustrezne plače.

Drug način je preko internih strani (intranet), kamor zaposleni sami vpisujejo svoje odsotnosti, vodje pa imajo dostop in pregled nad temi podatki.

Najelegantnejši način pa vmešča najavo odsotnosti v orodja, ki vodijo delovne in nedelovne ure na enem mestu. Pri elektronskih evidencah delovnega časa ubijemo več muh na en mah. Zaposleni sami oddajajo prošnje za odsotnosti znotraj aplikacije za evidenco delovnega časa. Nadrejenemu se ob tem pošlje elektronska pošta, ki vsebuje linke na odobritev ali zavrnitev. V primeru odobritve se dopust zaposlenega vpiše v njegovo časovnico, tako da lahko vodja takoj vidi, koliko zaposlenih bo imel na voljo v katerem obdobju in s tem planira delo ter premešča zaposlene, ali kako drugače ustrezno ukrepa.

Elektronske evidence delovnega časa so, poleg priljubljenega nadzora, v prvi vrsti namenjene pohitritvi priprave plač in odpravi napak, ki nastanejo zaradi ročnega pretipkavanja. To velja tudi za odsotnosti. Na koncu meseca so vsi podatki, ki jih računovodstvo potrebuje za pripravo plač, zbrani na enem mestu in čakajo le še na pregled in pošiljanje v računovodstvo.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.