Najemna ali nakupna evidenca delovnega časa?

Ob uvedbi evidence delovnega časa podjetje pričaka odločitev, kakšen model bo izbralo. Kvalitetnejši ponudniki pri izbiri pomagajo na način, da pregledajo, na kakšen način je podjetje do sedaj vodilo evidenco delovnega časa, kakšne želje ima in predvsem, katere izzive želi z evidenco delovnega časa rešiti, nato pa svetujejo ustrezno rešitev in delijo dobre prakse iz svoje zgodovine in števila uspešnih instalacij.

Na voljo sta običajno vsaj dve možnosti:

  • nakupna različica (enterprise), ki jo instaliramo na strežnike v podjetju in umestimo v IT strukturo podjetja,
  • najemna različica (cloud), kjer do rešitve dostopamo preko internetne povezave, podatke pa hrani na strežnikih, ki jih administrira in zagotavlja ponudniki.

All Hours vs TimeSpace

V Špici imamo tako na voljo nakupno (Time&Space) in najemno različico (All Hours).

Kje so razlike?

Osnovne funkcionalnosti obeh rešitev so enake (zajem registracij delovnega časa, elektronske najave in odobravanje odsotnosti, pregled podatkov o prisotnosti in odsotnostih, izvoz podatkov o registracijah za pripravo plač), razlikovati pa se pričneta v tem, kako prilagojeni so procesi velikosti podjetja.

Nakupna rešitev (Time&Space) je tako namenjena podjetjem z večjim številom zaposlenih in kompleksnejšimi pravili delovnega časa, kot so izmensko delo (en teden dopoldne, drug teden popoldne…), kompleksnejši izračuni vrst plačil in dodatkov (nočno delo, delo za vikend, delo v posebnih pogojih…). Rešitev oblegajo številni moduli, kot so Potni nalogi, Planiranje, PIF (payroll integration framework) in drugi.

Pri najemni rešitvi so ti procesi enostavnejši, zaradi česar je tudi uporaba programa dovolj enostavna, da manjše podjetje ne potrebuje uvodnega izobraževanja administratorja sistema in končnih uporabnikov ter lahko takoj začne z uporabo s pomočjo brezplačnega poskusnega enomesečnega preizkusa.

Rešitev All Hours je povezana z računovodskim sistemom SAOP v oblaku, Time&Space pa je povezan z vsemi najbolj pogostimi ERP / računovodskimi sistemi, kot so SAP (integracija je certificirana, več o njej na naši spletni strani), Navision, Pantheon, Vasco in drugi.

 

Ena bistvenih razlik pa je tudi kontrola pristopa, ki je v našem prostoru iz zgodovinskih razlogov običajno združena z registracijo delovnega časa in jo zato ponujamo le v rešitvi Time&Space (in ne v rešitvi All Hours).

Še zanimivost: načini registracije delovnega časa so v obeh rešitvah večinoma enaki – registriramo se lahko preko terminala s pomočjo RFID kartic ali biometričnih načinov, preko pametnega telefona ali preko spleta. All Hours za razliko od Time&Space ponuja tudi registriranje s pametnim telefonom na Bluetooth low energy Beacon-u, dočim Time&Space pa za razliko od All Hours rešitve ponuja tudi registriranje s karticami na pametnem telefonu.

Stroškovni model

Pri nakupni rešitvi je začetna investicija največji strošek, ko pa enkrat rešitev ustrezno steče, je edini strošek vzdrževanje, ki ga ureja pogodba o vzdrževanju sistema.

Pri najemni rešitvi pa se opremo za registriranje (če podjetje izbere registriranje s terminalom in karticami) kupi na začetku uporabe, najemnino za uporabo storitve pa plačuje sproti, po porabi (kolikor aktivnih uporabnikov ima, toliko na koncu meseca plača).

Najemnina vključuje tudi nadgradnje sistema, vzdrževanje, podporo ter stroške strežniške infrastrukture (tako opremo kot vzdrževanje in administracijo).

Za pogovor o izbiri ustrezne rešitve, smo vam Špičaki vedno na voljo >>>

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.