Gospodarski kazalci vzpodbudni

Kot vsak torek, sem tudi prejšnji torek (10.11.2015) poslušala oddajo Studio ob 17h na Radiu Slovenija 1. Naslov tokratne oddaje je bil “Gospodarski kazalci vzpodbudni”. Tematika je zajadrala tudi v debato o razvoju industrijskih podjetij v prihodnosti v smeri avtomatizacije in je bila zelo stična s Špico, ki ima celo v svojem polnem nazivu avtomatizacijo (sistemi za avtomatsko identifikacijo).

V oddaji so povedali, da je od osamosvojitve naprej padlo število zaposlenih v industriji, trenutno jih imamo 190.000, ki delajo v tej panogi, prinesejo pa 1/5 BDPja.

Tisto, kar mi je še posebej padlo v uho, je bilo zavedanje predsednika Gospodarske zbornice in direktorja podjetja Štore Steel o pomenu avtomatizacije procesov v podjetjih.

G. Mačkošek v oddaji razvije misel, da danes v ospredju niso več ročna dela z nizko dodano vrednostjo, temveč visoko usposobljeni upravljavci in nadzorniki sistemov.

Robotifikacija

 

In še kako prav ima. V kolikor ne bomo uporabili naše prednosti visoke stopnje izobraženosti in tehnološke razvitosti, bomo zelo težko konkurirali azijski proizvodnji.

Zadnjič mi je sodelavec iz prodaje povedal, da je srečal bivšega sošolca, ki vodi podjetje s 600 zaposlenimi. Pogovarjala sta se tudi o procesih v podjetju in izkazalo se je, da evidenco delovnega časa vodijo tako, da iz sistema, ki zbira podatke o registracijah, prenesejo te podatke, nato pa ročno za vsako registracijo posebej izberejo dogodek (to naredijo po občutku – če je na primer prva registracija v dnevu, predvidevajo, da gre za prihod na delo). Tako za vsakega od 600 zaposlenih, 23 delovnih dni v mesecu.

To podjetje se torej je premaknilo v smeri avtomatizacije – prihodov, odhodov in izhodov na malico več ne vpisujejo na papir, še vedno pa so daleč od popolne avtomatizacije (avtomatičen prenos podatkov v sistem za pripravo plač, najave odsotnosti, elektronske prošnje za pozabljenje registracije, registriranje na terenu).

Podobno je z delom v skladišču: opremljenost skladišč s črtnimi kodami in ročnimi terminali je vse večja, zaenkrat redki pa se odločijo, da bi na primer picking potekal glasovno (s prostimi očmi in rokami).

Podjetja, ki bodo vložila v avtomatizacijo in robotifikacijo procesov, si bodo v kratkem obdobju ne samo povrnila investicijo, temveč dvignila svoje poslovanje na nivo visoke dodane vrednosti in s tem dosegla bistveno konkurenčno prednost.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.