Ena kartica za vse?

Zadnjič sem navsezgodaj zjutraj vsa zaspana in omotična pritavala do vhodnih vrat našega podjetja. Pričela sem si ogledovati svoj prst, ali je dovolj vlažen in topel, da bo naš biometrični čitalec uspel prebrati moj prstni odtis in mi odprl vrata.
Potem pa je mimo mene priskakljala Arnela – naša razvijalka programske opreme. Očitno je prišla z avtobusom, saj je imela v roki Urbano. Elegantno jo je prislonila ob čitalec in že se je zaslišal piiiip in vrata so se odprla.
Ni mi bilo jasno, kako se je lahko registrirala z Urbano, pa se je le nasmehnila in rekla: saj veš, mi smo hekerji.

Šele kasneje sem se spomnila, da smo celo z našo cloud rešitvijo za evidenco delovnega časa bili kar sami od sebe kompatibilni z na primer kontrolo dostopa Tehnološkega parka v Ljubljani.

Sodišča in tožilstva lahko uporabljajo svojo kartico, s katero brezpapirno podpisujejo dokumente za naš sistem evidence delovnega časa.

Na Hrvaškem smo uspeli razviti rešitev, ki beleži prisotnost študentov na predavanjih preko njihove študentske kartice, ki jo ljubkovalno imenujejo iksica (SmartX kartica).

Ideja namreč je, da nam RFID tehnologija naredi življenje enostavnejše, kar pomeni, da se razvoj trudi, da bi v končni fazi imeli le eno samo kartico za več različnih namenov, a zakaj zaenkrat ni tako in zakaj se še vedno zgodi, da katera od kartic ni berljiva s poljubnim čitalnikom?

RFID funkcionira tako, da ko približamo kartico čitalniku, ta v kartici povzroči majhen električni tok. S tem začne kartica čitalniku sporočati informacijo. V kakšni obliki ta informacija je, je odvisno od proizvajalca čitalnica in kartice in prav zato niso vse kartice z vsemi čitalniki kompatibilne. Tako približno, kot bi vam nekdo po kitajsko govoril, vi pa bi se naredili Francoza.

V kolikor pridete v situacijo, da imate kartico, pa ne veste, če je čitalec neke rešitve kompatibilen z njo, je najenostavnejšta rešitev ta, da sporočite katero sorto kartic že uporabljate. Proizvajalec rešitve vam bo javil, ali je že tako ali tako kompatibilno, ali pa vam bo ponudil rešitev, ki ima vgrajen čitalec, ki bere ravno vaše kartice.

Če se vam zdi prekomplicirano, se nam oglasite, konec koncev smo mi tisti, ki imamo Arnelo.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.