Violeta Bulc in Špica na delavnici VITEL 2016 o pametnih omrežjih v slovenski logistiki

Vitel_logo1-e1451238824529V začetku tedna je potekala 32. delavnica o telekomunikacijah VITEL 2016.  Andrej Planina, direktor SCM divizije Špice, je na dogodku govoril o pametnih omrežjih v slovenski logistiki.

Violeta Bulc Vitel 2016-05-16Kot je Andrej Planina izpostavil v svojem predavanju, robotizacija, avtomatizacija in digitalizacija hitro vstopajo tudi v logistiko in oskrbno verigo. Pomen digitalizacije prepoznava in poudarja tudi evropska komisarka za promet, Violeta Bulc, ki je na Vitel delavnici potrdila, da Evropska komisija podpira digitalizacijo prometne infrastrukture. Kot prioriteto svojega mandata je navedla ravno digitalizacijo transporta, ker ima ta, kot Bulčeva navaja, potencial za ustvarjanje nove rasti ter pametnejše mobilnosti. Za razne infrastrukturne projekte je tako do leta 2020 na voljo 24 milijard evrov.

Andrej Planina je v svoji predstavitvi kot ključno izpostavil predvsem potrebo po avtomatskem detektiranju vseh premikov blaga ter računalniški izmenjavi podatkov in navedel nekaj primerov naprednih rešitev v logistiki, tudi v slovenskem prostoru.

Več o digitalizaciji industrije v Sloveniji z Internetom stvari (IoT) lahko izveste, v njegovem strokovnem članku iz zbornika VITEL 2016.

Vidimo lahko, da se tudi pri nas industrija pomika vse bolj proti digitalni transformaciji. Tudi na Fakulteti za pomorstvo in promet UNI LJ, kjer je g. Planina kot gostujoč predavatelj govoril o pametnih omrežjih v logistiki, pravijo, da so se “zavedli dejstva, da živimo v času Industrije 4.0, da kupci s svojimi trenutnimi potrebami močno oblikujejo oskrbno verigo – tudi zaradi prepletenosti realnega sveta (s senzorji in željami) z virtualnim svetom (krmilja, nadzor, umetna inteligenca)”.

V kolikor vas v zvezi s to zelo aktualno tematiko mika izvedeti še kaj več ali želite deliti svoje izkušnje, bo Andrej vesel vaših vprašanj in razmišljanj >>>

“Danes v konkurenčnem boju ne moreš zmagati samo v realnem svetu, temveč je pomembna prevlada tudi v digitalnem svetu.”

Dieter Zetsche

Violeta Bulc and Dieter Zetsche

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.