Skriti stroški consumer mobilnih naprav

Uspeh investicije v mobilnost je v marsičem odvisen od izbranih mobilnih naprav

Podjetja vedno več investirajo v mobilizacijo svojih informacijskih sistemov. Tudi v bodoče pričakujemo naraščanje teh investicij. Tako napoveduje tudi Gartner, ki področje mobilnosti redno postavlja visoko na spisek prioritet investicij v IT.

Kljub temu pa je pogosto opaziti, da podjetja v hitenju investirajo napačno in da sama sebi delajo težave. Z izbiro napačne mobilne tehnologije, osnovano na pomanjkanju informacij in izkušenj, ne dosežejo pravih koristi mobilnosti.

Namen tega teksta je podati informacije o mobilnih informacijskih sistemih in deliti naše dobre in slabe izkušnje iz več 10-let specialističnega dela na področju mobilnih rešitev za poslovno kritične procese.

Za začetek bi mobilne naprave razdelil na dva segmenta:

 1. samsung-galaxy-s2-presentazione-hostess[1]Consumer mobilne naprave so tiste, ki so namenjene osebni uporabi potrošnikov in jih lahko kupimo
  skoraj že v samopostrežnih trgovinah ali pri mobilnih operaterjih. Proizvaja se jih v ogromnih količinah, vsak proizvajalec vsakih nekaj mesecev predstavi nov model. Na tem področju prevladujejo proizvajalci, kot so Apple, Samsung, Sony, HTC, LG, Acer, Huawei in podobni. Navadili so nas, da svojo mobilno napravo zamenjamo vsaki dve leti. Proizvajalci tekmujejo z bleščečimi ekrani in stilom.
 2. zebra-tc75-mobiltyProfesionalne mobilne naprave so tiste, ki so bile oblikovane za uporabo v profesionalne namene – za področja, kjer mora naprava delovati vrsto let, zanesljivo in ne glede na okoliščine. Naprave so narejene za enostavno povezljivost v obstoječe informacijske sisteme in omogočajo profesionalno raven varnosti podatkov in naprav. Proizvajalci, ki so najbolj poznani na tem področju, so: Zebra/Motorola/Symbol, Honeywell/Intermec, Datalogic, Bluebird/Pidion in podobni.
Skriti stroški consumer naprav

Poglejmo si najprej področja, kjer pri uporabi consumer naprav nastajajo stroški, ki jih na začetku navadno ne opazimo, čez nekaj let pa lahko postanejo kar velika postavka znotraj stroškov poslovanja.

 • neprilagojenost na dejanske potrebe uporabnikov, kar uporabnikom otežuje optimalno uporabo (preslaba baterija, slaba ergonomija)
 • ne obstaja veliko dodatne opreme, kar uporabnikom otežuje delo
 • zaradi okvar in težav so naprave pogosto na servisu, kar pomeni težave pri opravljanju vsakodnevnih terenskih opravil
 • kratka doba proizvodnje posameznega modela naprav (navadno 18 mesecev)
 • relativno kratka življenjska doba naprav (navadno 24 mesecev)
 • hitro zastaranje naprav in nezmožnost naročila enakih dodatnih ali nadomestnih naprav

Težave se navadno pokažejo šele čez nekaj mesecev uporabe, jih je pa potrebno hitro rešiti, saj je sicer lahko ogrožen celoten projekt mobilizacije IT sistema v podjetju. Poznamo projekte, kjer je podjetje po pol leta uporabe consumer naprav zamenjalo celotno floto s profesionalnimi napravami, ki so nato zdržale 7 let.

Tabela z deležem naprav, ki jih je bilo potrebno zamenjati tekom uporabe, po posameznih letih od začetka uporabe:

mobile device replacement rate

Koristi profesionalnih naprav

Nasprotno pa lahko vaše podjetje z uporabo namenskih profesionalnih naprav precej pridobi in resnično olajša delo terenskih ekipi.

 • nižji skupni strošek lastništva (TCO) v celotni življenjski dobi naprave (tipično 5 let)
 • dobra odpornost na okolico (vlaga, prah, padci, udarci) in posledično precej manj okvar in manj motenj pri vsakodnevnem delu
 • zmožnost branja črtne kode ali RFID je pogosto že vgrajena v naprave
 • varnost podatkov in polna integracija v centralni informacijski sistem podjetja
 • dolgo obdobje, ko je naprava še v proizvodnji (navadno 5 let) in zato enostavne širitve sistema in zamenjave naprav
 • dolgo servisno obdobje (navadno še 3 leta po prenehanju proizvodnje naprav)
 • poenostavljeno upravljanje z napravami (MDM Mobile Device Management)

Primerjava

Če se vseeno odločite za uporabo bleščečih consumer naprav v profesionalne namene, morate vzeti v zakup dodatne stroške in dodatno delo, ki jih boste imeli z zagotavljanjem primernega delovanja sistema. Uporabniki bodo imeli težave s slabo ergonomijo, potrebovali bodo dodatke, kot so torbice, ovitki, čitalci, polnilci. Konektorji polnilcev se bodo čez nekaj mesecev izrabili. Morda boste morali celo angažirati človeka, ki bo skrbel za podporo terenskim uporabnikom in skrbel za servise in nadomestne naprave v primeru okvar.

Consumer naprave bodo v zahtevnem profesionalnem okolju redkokdaj zdržale več kot 18 mesecev!

Zaključek

Svetujem vam, da še pred začetkom projekta mobilnosti dobro premislite, kateri tip naprav boste uporabljali. Pomislite na uporabnost sistema v naslednjih 5 letih, pomislite na zagotavljanje visoke razpoložljivosti sistema in na nevšečnosti, ki jih imajo uporabniki na terenu v primeru težav z napravami. Vsekakor pa se posvetujte s kolegi, ki so take projekt že uspešno ali neuspešno zaključili.

Preberite tudi: http://blog.spica.com/slo/skupne-lastnosti-dobrih-mobilnih-sistemov/

 

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/