Z RTLS si lahko zgradite konkurenčno prednost

RTLS - real-time location system

Na področju proizvodnje in celotne oskrbovalne verige se že dogajajo določene spremembe. Ključno je, da sedaj povečate profitabilnost proizvodnje, izboljšate neučinkovite procese, odstranite ozka grla in hkrati povečate varnost za vaše zaposlene. Vse te učinke lahko dosežete z integracijo RTLS tehnologije.

RTLS (kratica za real-time location system) je sistem, ki v vsakem trenutku javlja informacijo o lokaciji predmeta (viličar, vozilo, izdelek, paleta) ali osebe, ki jim želimo slediti.


Spodaj so primeri, kako so veliki igralci kot so Volkswagen, Budweiser, ENEL in drugi s pomočjo lociranja v realnem času izboljšali vidnost v proizvodnji in logističnih procesih, zmanjšali število dragih ozkih grl in konkretno povečali produktivnost in varnost zaposlenih.

Boljša utilizacija viličarjev in prostora

Z uporabo UWB (ang. ultra-wideband) RTLS sistema lahko spremljate trenutni status in trajektorije vozil (viličarji, AVG). To pomeni, da lahko analizirate špageti diagram in najdete vroča območja, kjer prihaja do ozkih grl. Na ta način so pri VW v povprečju skrajšali pot viličarjev za 10%. Hkrati so odkrili, kateri deli skladišča niso dovolj uporabljeni. Z optimizacijo skladišča so dosegli tudi 20% boljšo izkoriščenost prostora. Z digitalizacijo proizvodnih in skladiščnih hal ter z uporabo digitalnega dvojčka lahko sedaj veliko bolj natančno simulirajo procese v prihodnosti in se tako izognejo morebitnim pastem še predno do njih pride.

Zmanjšanje števila napak

Z uporabo RTLS tehnologije lahko preverite ali voznik viličarja naložil pravo paleto in jo odložil na pravi lokaciji. V kolikor pa je že prišlo do napake pa je voznik na to opozorjen. V pivovarni Budweiser so pred tem za to operacijo uporabljali RFID. z uporabo UWB RTLS pa so povečali zanesljivost sistema za 24% (sedaj je to 99%) in povečali izkoriščenost prostora za 19%. Poleg tega ima sedaj vodja logistike natančno metriko glede prisotnosti na delu, prevožene razdalje in utilizaciji vsakega posameznega viličarja.

Varnejše delovno okolje

Varnost v delovnem okolju postaja vse pomembnejša, določene industrije (kot na primer energetika ali zdravstvo) pa pri tem še posebej izstopajo. Ko je spremljanje lokacije zaposlenih in vozil v realnem času ključno za izboljšanje varnosti, lahko z uvedbo UWB RTLS dosežete ravno to. ENEL je s tem in RGB kamerami dosegel izboljšanje varnosti za zaposlene in zmanjšanje neavtoriziranega dostopa na območja tveganja.

eKANBAN

Digitalizacija podjetja se ne mora zgoditi brez eKANBAN-a in prehoda v brezpapirno poslovanje. Omogoča večjo kontrolo nad procesom, povečuje učinkovitost in produktivnost, zmanjša število napak in izboljša vidnost in transparentnost v celotni oskrbovalni verigi. Uvedba eKANBAN-a s pomočjo RTLS-a v proizvodnji avtomobilov je pripeljala do:

  • 25% znižanja varnostnih zalog,
  • znižala število ljudi vpetih v proces,
  • bolšja transparentnost proizvodnje in zmožnost boljšega planiranja
  • višja kvaliteta izdelkov

Skupaj s potrebo po digitalizaciji procesov prihaja tudi potreba po sledenju ljudi, sredstev in vozil. Z natančnim pozicioniranjem lahko prihranite veliko časa in denarja. Na Špici vam lahko pri tem pomagamo.

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.