Zašto Excel nije dobar za inventuru?

Nitko ne može osporiti da je Excel broj jedan aplikacija za proračunske tablice danas (i u zadnjih 20 godina). Iako nije prvi, njegova dostupnost i ime čine ga sinonimom za baze podataka. Također, to što je poznat dopušta mu širenje na druga područja.

Za primjer uzmite skedjuliranje: jednostavno napravite svoju tablicu datuma, zaposlenika, zadataka kako su potrebni i spremite. Malo ljudi u bi u vašem poduzeću trebalo imati pristup tim podacima, možda nitko drugi do vas samih, i nije nužno da su ti podaci dostupni na vašoj mreži. Excel to vrlo jednostavno može podnijeti.

Prebacimo se na nešto malo složenije kao što je inventura. Ako vaše poduzeće posjeduje ograničenu količinu osnovnih sredstava Excel je možda upravo ono što vam je potrebno. No, što se dogodi u situaciji kada se vaše poslovanje počne širiti? Excel onda prestaje biti dovoljan. Čak i najbolji daktilograf na svijetu pogriješi nakon svakog tristotog unosa.

Spora i neučinkovita inventura izuzuzetno utječe na zadovoljstvo vaših zaposlenika. Vođenje inventure putem Excela ostavlja prostora za manipulaciju podacima što je u najmanju ruku loše.

Tako Marin Levak iz Istraturista kaže: S Frontman Assets rješenjem dobili smo na brzini i transparentnosti, jer se točno vidi tko je, što, i kada u objektima očitao, a inventuru možemo raditi na razini cijele firme, koristeći jedan čitač!

Koji su to razlozi da se oprostite od Excela?

  1. Postoji puno bolji način da potrošite svoje vrijeme

Što se događa kada vaše zalihe traže brže ažuriranje kako bi evidencija bila točna i kako bi mogla uključiti više stavki? Excel ne može lako ili učinkovito pratiti takav napredak. Moguće je da ćete se pronaći u situaciji u kojoj ćete nekoliko puta na dan morati provjeravati stvarno stanje vaših osnovnih sredstava sa stanjem u vašem Excelu.

2. Koliko su zapravo točne vaše inventure?

Što kada netko jednostavno krivo prebroji osnovna sredstva? Događa se, ljudska je pogreška vrlo česta u procesu inventure.

3. Tko može pristupiti i uređivati taj čuveni Excel?

Vaše je povjerenje i potencijalna moć u maloj šačici ljudi. Postoji realna mogućnost da dođe do pogreške, ako ni zbog čega drugoga, zbog toga što je ta šačica ljudi pod stresom.

Za više informacija o tome zašto je Excel nije primjeren za provođenje inventure svakako nas kontaktirajte.

SHARE
A salesman minus enthusiasm is just another clerk