U NOVU GODINU SA TIME&SPACE- OM !

Nova godine nove pobjede, novi izazovi, planovi.. da svi znamo šta nam to nosi nova poslovna godina. Pravo vrijeme za nove odluke nove sisteme i ulaganja, kako bismo poboljšali naše poslovanje te imali još jednu uspješnu godinu.

Poznato je da se vremenom i evidencijom radnog vremena teško upravlja. Posebno u velikim organizacijama složene strukture, politika o radnom vremenu i pravila o izračunu sati. Tu se zaista ističe Time&Space zbog svojih bogatih struktura podataka, preciznog podešavanja parametara, automatskih rasporeda, dinamičkih radnih shema, panoramske vizualizacije podataka i ugrađenog radnog toka odobrenja. Najveća dobit za organizaciju i odjel ljudskih resursa je vođenje evidencije o zaposlenicima na jednom mjestu, bez suvišne papirologije.

Evidencija radnog vremena i kontrola pristupa važni su segmenti modernog poslovanja. Međutim, potrebe firme sve više zahtijevaju uvođenje novih integralnih rješenja koja omogućuju dodatnu optimizaciju i uštede. Naš Time&Space omogućava vođenje elektonske evidencije koja je u skladu sa zakonskim okvirima. Moduli kao što su Approval Workflow (elektronsko odobravanje odsutnosti Payroll Integration Framework (integracija u ERP sisteme), Putni nalozi (elektronsko podnošenje i obračun putnih naloga) i Spica Mobile Time (mobilne registracije), samo su neki od naših dodataka standardnoj evidenciji radnog vremena, koji nas čine jedinstvenim na našem tržištu, a našim korisnicima olakšavaju rad i štede najdragocjeniji resurs današnjice — vrijeme.

Elektronska evidencija radnog vremena omogućuje bolje i preciznije praćenje prisutnosti zaposlenika te praćenje efikasnosti. Postoje različite organizacije s različitim potrebama. Negdje je radno vrijeme klizno, negdje je smjensko, a neki poslovi mogu se obavljati i izvan kancelarije. Svima je zajedničko to da se moraju držati određenih zakonskih definicija vezanih uz radno vrijeme, ali i unutarnjih pravila koja su postavljena na razini organizacije.

Na koji način je moguće pojednostaviti evidenciju radnog vremena?

Sistem Time&Space odlikuje fleksibilnost i skalabilnost zbog čega je prikladan za razna društva i organizacije, neovisno o njihovoj veličini i geografskoj rasprostranjenosti. Korisnici pripadaju raznim sektorima, od proizvodnje, energetike i rudarstva do maloprodaje, finansija, ugostiteljstva, zdravstva i vlade. Veći sistemi mogu imati neograničen broj terminala za evidenciju radnog vremena i pristupnih tačaka, radnih stanica za administraciju evidencije radnog vremena, neograničen broj klijenata koji pristupaju pametnim telefonima i putem web interfejsa. Može se upotrebljavati više servera za servise prikupljanja podataka, baze podataka i aplikacije. Sve se komponente spajaju preko korporativne mreže (intraneta).

Važna osobina softvera Time&Space je njegova modularnost, koja korisniku omogućava odabir dodatnih komponenti u bilo kojem trenutku kao i kasniju nadogradnju sistema, ako i kada to bude potrebno.

Sama prednost Time&Space kroz digitalizovanje procesa evidencije radnog vremena je to što smanjuje broj grešaka, centralizuje samu evidenciju, unaprijeđuje HR procese. Prilagodljivost  sistema omogućava rad softvera prema vašem internom pravilniku.

Payroll Integration Framework (PIF) je modul Time&Space sistema koji omogućava automatizaciju pripreme i prijenosa podataka za obračun plata. Automatskim obračunom sati i pripremom podataka za obračun plata smanjuje se vrijeme potrebno odjelima ljudskih resursa i računovodstva za obradu plaća te uklanja mogućnost pogrešaka koje nastaju ručnim unosom podataka. Modul PIF neposredna je veza između baze podataka Time&Space i programa za obračun plaća. Omogućuje unos dodatnih podataka, transformaciju i preračunavanje podataka te njihov izvoz u gotovo bilo kojem podatkovnom formatu. Modul uključuje mnoge prethodno pripremljene izračune, uključujući module za izračun ukupnog broja sati, službene i privatne izostanke, razne vrste bonusa, naknade za troškove prehrane i prijevoza te mogućnost izravnog prijenosa sati.  Uvođenjem sistema za evidenciju radnog vremena postiže se učinkovitije mjerenje prisutnosti zaposlenika.

Nitko i ništa nije savršeno pa tako ne postoje ni savršeni sistemi. Uvijek je potrebno voditi računa o tome da u svakom trenutku može nešto “poći po zlu”. U tom slučaju, potrebno je osigurati kvalitetnu podršku kako bi se sistem vratio vrlo brzo u punu funkcionalnost.

Za sva dodatnih pitanja, slobodno nam se javite zato što imamo već više od 30 godina iskustva u uvođenju sistema za evidenciju radnog vremena.