Što sve morate znati o sustavu za glasovno upravljanje skladištem?

Kako bi vam pomogli pri izboru najoptimalnijeg sustava za vaše poslovanje odgovorit ćemo na neka od najčešćih pitanja o sustavu za glasovno upravljanje skladištem!

Što je voice picking?

Voice picking pomaže vam poboljšati procese u vašem skladištu. Također je poznat kao pick by voice ili kao voice-directed picking. Time se ubrzava proces pickinga i smanjuju se pogreške koje pomažu pri uštedi troškova i poboljšanju zadovoljstva kupaca. Iako se obično koristi u skladištu, Voice se također može koristiti u drugim okruženjima i procesima, kao što su unakrsno priključivanje, odabir i pakiranje, primanje, odstranjivanje i inventura. Kako voice picking funkcionira pogledajte na videu.

Koju opremu koristiti za voice picking?

Pickeri su opremljeni s mobilnim terminalom i slušalicama. Možete koristiti glasom usmjeren terminal koji koristi glas kao jedino sučelje ili možete koristiti mobilni terminal za opću namjenu. Što se slušalica tiče skladištar dobije vlastite slušalice koje mogu biti žične, bežične, na kacigi ili može postojati prijenosni elektronski uređaj tako da skladištar u sljedećoj smjeni može koristiti isti uređaj. Budući da su slušalice personalizirane, jeftinije je koristiti isti elektronski uređaj za razne korisnike. Na taj se način samo nabave slušalice za zaposlenike.

slušalice2

Imam samo desetak pickera, isplati li mi se investirati u Voice?

Business case za voice picking ovisi o nizu faktora. Neki od tih faktora su:

 • trošak po pogrešci
 • broj linija za picking
 • broj izvršenih narudžbi
 • preciznost inventure
 • broj pogrešaka prilikom pickinga

Špica ima tu praksu da sagleda vaše poslovne procese i preporuči vam tehnologiju koja bi u najvećoj mjeri optimizirala vaš picking. Naš tim konzultanata pomoći će vam pri izradi business casea koji će vam pomoći pri odluci u što investirati – u Voice ili neku alternativnu tehnologiju pickinga kao što je pick-to-light ili RF.

Koje su razlike između komisioniranja u skladištu pomoću glasovnog upravljanja i onoga s ručnim čitačem čitajte u blogu >>>

Imamo puno seznoskih radnika, koliko dugo traje obuka za rad s Voice sustavom?

Sustav za glasovno upravljanje skladištem idealan je za okruženja sa sezonskim radnicima. Sustav operativce vodi kroz zadatke s jednostavnim za razumijeti dijalozima. To znači da je vrijeme obuke izuzetno smanjeno. Voice poznaje 36 jezika i govori ih tečno!

Mogu li Voice tehnologiju koristiti za procese u skladištu koji nisu picking?

Voice tehnologija može se koristiti za razne procese u skladištu kao što su:

 • Cross-docking
 • Pick by line
 • Picking to conveyor
 • Picking combined with put to light
 • Inventuru
 • Kvalitetu kontrole
 • Zaprimanje

Koji je prosječan ROI (Return on investment) kada je riječ o Voice tehnologiji?

Voice picking projekti imaju ROI u prosjeku od 6 do 12 mjeseci. Tako kaže Milan Meža, direktor servisa u Gorenje grupi: “Sa Špica rješenjem, glasovnim upravljanjem skladišta, podignuli smo produktivnost i točnost iste ekipe za oko 60 %. Procijenjena povrata investicije od 18 mjeseci je poprilično konzervativna jer se čini da će to zapravo biti brže. Bez investicija ne bismo mogli provoditi naš proces optimizacije logistike i zatvaranja privremenih skladišta, što donosi značajne uštede pri troškovima distribucije rezervnih dijelova za Gorenje grupu”.

Može li se Voice koristiti u hladnim ili smrznutim komorama?

Pitajte Ledo 🙂

U Zagrebu, Ledo ima skladište ohlađeno na -28 °C i ekipu od čak 64 komisionara. Uz WMS Symphony GOLD  rješenje implementirali su i Voice rješenje. Više čitajte u nastavku >>>

Za više informacija o glasovnom upravljanju skladištem svakako nas kontaktirajte!

SHARE