Što je to Omnichannel, i kako se može vaše skladište pripremiti?

Skladište koje je prilagođeno Omnichannel distribuciji je drugačije nego tradicionalna skladišta, na način da obrađuje narudžbe iz različitih kanala, kao što su online prodaja, tradicionalne trgovine i distribucija i svih drugih kanala. Pa pogledajmo pobliže, što su točno omnichannel skladišta, zašto su važna i kako utječu na distribuciju.

Problem: online prodaja i tradicionalna skladišta

Jedan od razloga, zašto skladište djeluje po starim procesima, zaprimajući naloge iz samo jednog kanala leži u nekorištenju novih, digitalnih tehnologija. U omnichannel distribuciji, narudžbe dolaze iz svih smjerova, što uključuje narudžbe direktno iz trgovine, distribuciju za trgovine, online narudžbe… U eri Amazona, obrađivanje svih online narudžbi u jednom skladištu je nepraktično, te rezultira gubitkom prodajnih prilika i na kraju financijskim minusom.

Rastući broj povrata robe, postavlja taj dio logistike kao integralni dio omnichannel skladišta. Danas povrat robe predstavlja preko 30% svih online kupnji, što znači da moramo taj proces postaviti visoko na ljestvici prioriteta rada u skladištu. To smanjuje trošak logistike, ali u tradicionalnim okruženjima to znači da imamo 30% rast u potrebama za radnom snagom, bez povezanog rasta prihoda. To znači da je omnichanell način rada jedino rješenje.

Rješenje: Omnichannel skladište

Konkuriranje velikim igračima (poput Amazona, Mimovrste, Ekupi) je samo po sebi teško, pogotovo jer iza njih stoje napredni sistemi, koji ubrzavaju sve procese, od obrade narudžbi, do pripreme i dostave.

Kupci danas cijene brzinu dostave i fleksibilnost pri narudžbi i dostavi (doma ili u fizičku trgovinu) a Amazon ulaže u razvoj i nove tehnologije koje podržavaju njihovu logistiku kako bi zadovoljio potrebe svojih kupaca na bolji način od konkurencije. Omnichannel skladište za svoj rad minimalno treba integriran sistem upravljanja rada u skladištu (Warehouse Management System), sistem za upravljanje narudžbi urealnom vremenu, sistem za optimiziranje dostave te osnovni sistem za upravljanje transporta (Transport Management System).

U slučaju da koristimo omnichanell model, možemo iskoristiti sve resurse i zalihe da u što kraćem vremenu odgovorimo na zahtjeve kupca. Npr. roba u trgovinama i na policama se može iskoristit da smanjimo udaljenost između kupca i centra za pripremu narudžbe.

Nagrada: Operating Multiple Omnichannel Warehouses Offers Key Advantages

Kompanije imaju različita skladišta, kao i trgovine koje imaju svoju zalihu i mogu biti dio lanca opskrbe, kao mini skladišta, da bi što brže odradili otvorene narudžbe. Dodatno, uvođenje digitalizacije i prihvaćanje omnichannel načina rada:

  1. Smanjuje vrijeme potrebno za dostavu, što nam omogućava da se lakše borimo sa velikom konkurencijom, koja nudi besplatnu ili isti dan dostavu.
  2. Bolju suradnju između trgovina, online prodaje i skladišta
  3. Imamo mogućnost uvesti dodatne opcije dostave, kao što su CLICK&COLLECT opcije (primjer Konzuma)
  4. Mogućnost da kupcima ponudimo širu paletu proizvoda, a u skladištu imamo mogućnost da se više fokusiramo na detalje i različite proizvode
  5. Povećana točnost isporuke, povećanje vrijednosti proizvoda i branda.

Pratite trendove, da ostanete ispred konkurencije

Ako vas zanima rad skladišta, kako ga unaprijediti, posjetite nas u Sarajevu 04.12.2018 na SCM konferenciji i sami provjerite što koje novosti nas očekuju i što trenutno rade najuspješnije kompanije u regiji.

https://www.spica.ba/scm-konferencija4-0

 

SHARE