Skladište mora biti dobro označeno!

U skladištima je važno navesti sve lokacije, ulaze i izlaze kako bi rad bio učinkovit i siguran. Na taj je način obuka novih zaposlenika brza, a pogrešaka i incidenata je manje.

U okviru projekata obnove i informatizacije skladišnih procesa potrebno je regulirati profesionalno označavanje svih potrebnih elemenata u skladištu:

  • Lokacijske oznake – svaka lokacija mora biti označena, najčešće s bar-kodom. Možemo koristiti boje, strelice, samoljepljive ili magnetske oznake. Posebna pažnja posvećena je odgovarajućoj logici označavanja i postavkama WMS sustava.
  • Prijelazi, izlazi i ulazi – za jednostavniju orijentaciju koriste se velike orijentacijske oznake, koje mogu biti ili pričvršćene ili vješane.
  • Podne oznake – kod skladištenja na tlu, moraju se koristiti posebne podne oznake koje su iznimno otporne i preko njih se mogu voziti viljuškari ili kolica.
  • Označavanje kolica, kontejnera i paleta – često se moraju slijediti unutarnji transportni dijelovi, pa ih je stoga nužno označiti samoljepljivim naljepnicama s bar-kodom ili čak s RFID oznakama.

Pri odabiru oznake moraju se riješiti mnogi izazovi: važna osnova za označavanje je okruženje u kojem oznake moraju preživjeti, njihova instalacija i, naravno, cijena. Sve oznake se izrađuju za svaki projekt odvojeno u skladu s projektnom dokumentacijom i mogu uključivati opise, grafiku, boje, 1D ili 2D bar-kodove. Postoje i bar-kod oznake koji se mogu čitati na udaljenosti većoj od 10 metara i posebne oznake za uporabu u ledenim komorama.

Sve češće su RFID oznake koje ubrzavaju skladišni rad i uvode dodatnu razinu kontrole i automatizacije.

Špicini stručnjaci, uz obnovu i kompjutorizaciju skladišnih procesa, također provode projekt obilježavanja skladišta i usklađuju oznake s procesima i sustavima podrške.

SHARE