Robotika, vještačka inteligencija i upravljanje skladištem (WMS) postavljeni su da preuzmu centralnu fazu u automatizaciji skladišta

 

„Pisanje bi moglo uskoro otići u zaborav.“ Ručno zasnovani procesi u upravljanju lancem snabdjevanja su pri kraju, kaže Cade Metz iz The New York Timesa. Dok Amazon prednjači, druge kompanije, uključujući i prijevoznike kao što su FedEx i DHL, testiraju i razvijaju robotski bazirane sisteme kako bi ubrzali operacije. Nažalost, ograničenja robotike i dalje postoje, a adaptacija je jedini način da se postignu veće mogućnosti. Lideri u lancu snabdjevanja moraju da shvate ova postojeća ograničenja, i kako vještačka inteligencija i upravljanje skladištem vode ka povećanju efikasnosti i vrhunskim prednostima robotike zasnovane na umjetnoj inteligenciji.

Ograničenja robotike u savremenom skladištenju dovode do neefikasnosti

Današnji nivo robotike ima ozbiljna ograničenja za mobilnost i upotrebu, kaže Steve Banker preko Forbesa. Prema Bastiane Huang preko Robotics Business Review-a, robotima nedostaju osnovna osjetila i mogućnost promjene pokreta između finih i brutalnih aktivnosti. Upotreba senzora može simulirati osjetila, ali svaki senzor će zahtijevati pred-registraciju informacija. Na primjer, korištenje barkoda može pokrenuti određeni skup akcija. Osim toga, oni ne razumiju da li su zadaci adekvatno izvedeni zbog granica kamere i senzora. Translucentno pakovanje i reflektujuća pakovanja mogu učiniti senzore beskorisnim.

Još jedno ozbiljno ograničenje odnosi se na visoke troškove implementacije, uključujući integraciju. Tipični troškovi implementacije i integracije ne-robotskog hardvera mogu koštati i do 400 puta više od jedne robotske ruke. S obzirom na to da je trošak ruku između 10.000 i 100.000 dolara, stvarni troškovi integracije robota mogli bi porasti na 400.000 dolara. S obzirom na to, skladišta koja počinju proces implementacije tehnologija potrebnih za planiranje budućnosti zasnovane na robotima mogu smanjiti troškove implementacije. Izgradnja umjetne inteligencije unutar WMS-a i upotreba automatizacije stvara budućnost spremnu za robote, dobro opremljenu kada inženjeri premoste jaz između robotskih troškova implementacije i funkcija u skladištu. Kako se tehnologija razvija, troškovi će se smanjivati, a više kompanija će brže implementirati robote.

Dodavanje vještačke inteligencije i upravljanja skladištem robotskim sistemima omogućavanje kontinuirano učenje

Primjena kombinovane umjetne inteligencije i upravljanja skladištem u lancima snabdijevanja postaje stvarnost kroz duboko učenje ili učvršćivanje. Ova kombinacija koristi fizičke osobine proizvoda i psihološke koncepte kako bi donosila informisane odluke i dodala nivo svesti operaciji. Do 2030. godine, jedna trećina radnika u SAD-u će morati da promijeni zanimanja zbog povećane upotrebe robotike kada sazrijeva umjetna inteligencija.

Prednosti korištenja vještačke inteligencije u automatizaciji skladišta

Prednosti korištenja robota koji se koriste vještačkom inteligencijom i upravljanjem skladištem utječu na lanac snabdjevanja. One uključuju:

· Roboti su spretniji, fleksibilniji i skalabilniji od ljudskih resursa, smanjujući pritisak na ograničene radnike.

· Poboljšana produktivnost skladišta pretvara se u rast kompanije, što će zahtijevati bolju produktivnost i učinkovitost.

· Smanjeni indirektni troškovi rada, kao što su eliminacija zapošljavanja, obuke i koristi drugih zaposlenika, dovode do dodatne uštede troškova iznad zarada.,

· Povećana tačnost obrađenih i odabranih narudžbi.

· Budući da roboti mjere varijable u donošenju bilo koje odluke, u kombinaciji s automatiziranim mogućnostima izvještavanja, skladišta postižu vidljivost od kraja do kraja, što rezultira povećanom preciznošću odabranih, pakiranih i isporučenih narudžbi.

Plan za robote koji koriste umjetnu inteligenciju u skladišnom poslovanju

Umjetna inteligencija će i dalje gurati do samih granica prilikom raspoređivanju u skladištima, a umjetna inteligencija i upravljanje skladištem će se povećati isprepleteno kako kompanije traže načine za povećanje operativne efikasnosti i produktivnosti. Lideri lanca snabdjevanja treba da uzmu vremena da razumiju granice operativne efikasnosti jednostavnom robotikom i razmisle o mogućnostima automatizacije skladišta kroz vještačku inteligenciju i robotiku.