Choose languageLanguage
Blog

RFID u automobilskoj industriji

RFID u automobilskoj industriji

RFID tehnologija je već dugo vremena prisutna u SCM industriji (+15 godina). Imala je cilj da u potpunosti zamijeni bar kod tehnologiju, ali to se do danas još nije dogodilo. Bar kod je i dalje prevladavajući način označavanja, i mislim da će tako ostati još bar neko vrijeme.

To ipak ne znači da je na području označavanja sve mirno!

RFID tehnologija je u zadnje vrijeme dobila dodatni impuls. Možemo reći da je tehnologija postala dovoljno zrela, a još važnije da su implementatori i korisnici bolje razumjeli gdje ta tehnologija može biti korisna.

Stranke koje žele implementirati RFID tehnologiju u svoje poslovanje, uvijek prvo pitamo: “Zašto RFID?” Tek nakon toga možemo odlučiti ako RFID ima prednosti pred bar kod tehnologijom — tehnologija koja je jednostvan i robustan način označavanja. U slučaju da nemožemo naći pravi odgovor, skupa sa strankom pokušavamo pronaći rješenje u okvirima bar koda. Ako odgovor možemo utemeljiti sa konkretnim razlozima, onda se fokusiramo na RFID.

Više o RFID tehnologiji, cijeni i usporedbi sa bar kod tehnologijom ćemo pisati u sljedećim blogovima.

Opažamo da je najbolji odgovor na pitanje “Zašto RFID” našla automobilska industrija. Do sada smo u Špici organizirali jednu tematsku radionicu RFID za učinkovitije proizvodne procese u Sloveniji, a uskoro ćete imati priliku više o tehnologiji i načinu primjene čuti u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Za prijave pišite na dario.radosevic@spica.com.

Odaziv na takve radionice nas je pozitivno iznenadio, a većinom su to bili predstavnici dobavljača u autoindustriji. Glavni razlog za to:

  1. optimizacija procesa unutar vlastitog lanca opskrbe
  2. zahtjevi kupaca (Daimler, BMW…) po ugradnji RFID tagova i naljepnica

Automobilska industrija ima jasno određene zahtjeve, koji su na području sljedljivosti jako strogi. Naravno da je to i razumljivo za takvu industriju. Ipak, takav način rada predstavlja dodatno opterećenje za zaposlene u proizvodnji. Njemački auto velikan Daimler je nakazao da će do 2025 u potpunosti digitalizirati proizvodnju. Jedan od koraka u tom smjeru je i zahtjev da svi dobavljači svoje auto dijelove i pošiljke opremaju sa RFID oznakama. To se odnosi na sve dijelove, od retrovizora, do auto sjedala. Slične zahtjeve već sada šalju i drugi proizvođači automobila.

U Špici imamo puno iskustva na području uvođenja i korištenja RFID tehnologije, te vam možemo pomoći pri savjetovanju, implementaciji, nabavci opreme i održavanju.

Provjerite kako smo u praonici Premogovnik Velenja uveli praćenje opreme i robe preko RFID tehnologije.

Možemo vam pomoći pri optimizaciji vlastite interne ili externe logistike, kao i pri ispunjavanju zahtjeva koje imaju vaši partneri. Pozovite nas ili nam pišite, da skupa provjerimo kako vam možemo pomoći.


>