Preventivno održavanje osnovnih sredstava – kako do povrata investicije?

U većini područja industrije operativna učinkovitost ovisi o velikim investicijama u osnovna sredstva kao što su vozila, specijalni alati i strojevi, oprema po izrađena po mjeri i ostali mehanički uređaji. Navedene stavke, u bilanci prikazane kao osnovna sredstva, mogu predstavljati veliki udio u vrijednosti vašeg poduzeća!

Čak i ako su ta sredstva potpuno amortizirana iz računovodstvene perspektive, često su nužna za učinkovito održavanje poslovanja učinkovitim. Produktivnost ovisi o tome koliko poduzeće održava poslovanje učinkovitom i to uz najniži mogući trošak.

Koncept preventivnog održavanja dobro je poznat i prihvaćen kao metoda očuvanja opreme u najboljem radnom stanju. Nažalost, mnoga poduzeća ne uspijevaju primijeniti učinkovitu politiku i programe preventivnog održavanja te se suočavaju s nepotrebnim troškovima, kašnjenjima u poslu i problemima sa sigurnošću.

Plati sada ili plati kasnije

Kada voditelji raspravljaju o preventivnom održavanju osnovnih sredstava, mnoga logična opažanja i zaključci dolaze u prvi plan:

  • Smanjenje troškova popravaka
  • Izbjegavanje prekida rada
  • Uklanjanje mogućih poteškoća s nemogućnošću isporuke proizvoda klijentima na vrijeme
  • Produžavanje životnog vijeka opreme

Iako se sve to čini ispravnim, čest problem s preventivnim održavanjem je nedostatak uvida u njegovo financijsko značenje. Na primjer, kako znati koji su direktni, a koji zavisni troškovi kada prilikom kvara vozila, 20 kupaca ne dobije svoje isporuke na vrijeme? Ili koliki su predviđeni troškovi prekida rada pokretne trake na nekoliko sati dok se ne nađe, dostavi i ugradi novi ležaj.

Još je teže i apstraktnije izračunati vrijednosti ostvarivanja 20% dužeg životnog vijeka pri ulaganju u primjerice skuplji stroj za tiskanje. Ako je cijena stroja 500 000 kn, ulaganje nekoliko tisuća kuna po kvartalu, siguran je način za dobivanje značajnog povrata uz malu investiciju.

Prema provedenoj studiji, povrat investicije se razlikuje ovisno o vrsti industrije. Međutim, povrat investicije može doseći čak 500% pa i više, pogotovo ako se radi o osjetljivoj opremi kakva se koristi u zdravstvu i prijevozu.

Studiju u cijelosti možete preuzeti ovdje >>>

Posredne prednosti

Važno je razumjeti financijske aspekte preventivnog održavanja osnovnih sredstava, ali postoje i drugi značajni faktori koji podržavaju održavanje agresivne cjenovne politike. U ovako konkurentnom okruženju, sve što pomaže izbjeći razočarane kupce znači veliku prednost.

Ostali faktori uključuju:

  1. Sigurnost – Kada dođe do ozljede radnika na radu, jedno od prvih pitanja koje postavi Zavod za zdravsteno osiguranje ili odvjetnik je evidencija održavanja opreme. Svaki neuspjeh u propisnom održavanju ili popravku opreme smatra se nemarom. Osim pravnih razloga, tu je i želja za stvaranjem što je moguće sigurnijeg radnog okoliša. Zbog direktne povezanosti sigurnosti i ispravnog održavanja, od zrakoplovne industrije očekuje se postavljanje najviših standarda kada je u pitanja takva politika. Zapravo, lekcija naučena iz primjera u zrakoplovnoj industriji pri držanju visoko sofisticirane letjelice u sigurnom letu, pomogla je promijeniti stav prema sistematskom preventivnom održavanju.
  2. Produktivnost – Kao što smo već naveli glavna prednost preventivnog održavanja je izbjegavanje skupih prekida rada. Međutim utjecaj na produktivnost nije ograničen na samo ovaj jedan faktor. Uključuje i rad opreme po najnižem trošku energije uz najveću iskoristivost, unapređenje kontrole kvalitete, smanjivanje radnih naprezanja opreme te povećanje učinkovitosti operatera. Također je značajna posredna vrijednost činjenice da radnici mogu vidjeti kako im uprava pruža najbolji i najsigurniji mogući radni okoliš.
  3. Branding – Klijenti očekuju pouzdanost i dosljednost rezultata. Bilo da se radi o dostavnim kamionima, tiskanju novina ili zubarskoj bušilici, ne očekuju ometanje uzrokovano neplaniranim popravcima i prekidima rada. U današnjem modernom svijetu, ulaganje u preventivno održavanje zapravo je pristupačan način osiguravanja imena vašeg branda.
  4. Korištenje dostupnih resursa  Jednom kada uprava potpuno shvati važnost preventivnog održavanje, često ne znaju kako ga implementirati na najučinkovitiji način. Na sreću, postoje efikasna i lako dostupna rješenja koja pomažu u ostvarenju tog cilja.

Frontman Assets rješenje je koje u potpunosti omogućava upravljanje vašim osnovnim sredstvima kao što su IT oprema, alati, vozila i još mnogo toga. Poznati smo po tome što krojimo rješenja da bi zadovoljili zahtjevne standarde za najsofisticiraniju opremnu i najosjetljivija okruženja.

Za više informacija o tome kako upravljati osnovnim sredstvima svakako nas kontaktirajte.

SHARE
A salesman minus enthusiasm is just another clerk