Choose languageLanguage
Blog

Pretvorite godišnji smor u godišnji odmor

Pretvorite godišnji smor u godišnji odmor
Datum
17/11/2020

Pošaljite stari način inventure u zaborav i prepustite se barkod-iskustvu

Uštede i do 1.500 KM po inventuri!


Bliži se kraj poslovne godine, a samim tim i početak nove godine, što nagovještava i staru obavezu, koja nas svake godine dočeka barem jednom – INVENTURU.

Tradicionalna metoda označavanja sa metalnim pločicama koje treba prišarafiti ili zalijepiti može spakovati kofere ka deponiji jer je trend prelaska na barkod-etikete, koji je u razvijenom svijetu odavno standard, već neko vrijeme i na našem tržištu.


Špica Systems d.o.o. kao dio regionalne Špica Grupe, nudi rješenje problema inventure i prelaska na barkod-naljepnice kroz rješenje Frontman Assets. Naljepnice, koje se distribuiraju zajedno sa rješenjem Frontman Assets, samoljepljive su sa veoma dugotrajnim i snažnim ljepilom, metalizirane radi dugovječnosti i štampane ribonima na bazi smole kako štampu ne bi obrisali voda i sredstva za čiščenje.

Zašto barkod?

Inventure su se do sada provodile na način da Komisija ide po preduzeću od kancelarije do kancelarije, po spiskovima traži osnovna sredstva i bilježi šta je zatečeno, šta nije, i eventualno neke napomene vezano za rashod i servis, i to sve ručno. To je samo po sebi veoma zamorno, komplikovano i dugotrajno, te stvara veliki trošak jer uposlenik nije na svom radnom mjestu, troši radne sate na inventuru umjesto na ono što mu je zadatak, a sve to plaća poslodavac.

Kako izgledaju inventure sa Frontman Assetsom?

Komisija započinje inventuru i sa sobom nose jedan ručni terminal na kojem su pohranjeni svi inventurni spiskovi. Kod samog ulaska u prostoriju terminalom se skenira barkod na ulazu, dok se na terminalu ispisuje lista osnovnih sredstava koja bi trebala biti u toj prostoriji.

Zatim članovi komisije skeniraju svako sredstvo zasebno i time potvrđuju da su zatekli osnovno sredstvo na nekoj od lokacija.

Koje su mogućnosti članova Komisije kod inventure?

  • Skeniranje barkodova umjesto čitanja metalnih pločica
  • Upisivanje sredstva automatski po skeniranju umjesto ručnog upisa u spisak
  • Kreiranje zahtjeva za rashod/servis osnovnog sredstva na terminalu
  • Premještanje sredstva sa jedne lokacije na drugu

Šta nakon popisa?

Nakon popisa, administrator jednim klikom prebacuje podatke sa terminala na računar i generiše izvještaj o sprovedenoj inventuri, štampa ga, članovi Komisije potpisuju i inventura je gotova.

Šta statistika kaže o ovom rješenju?

Statistike pokazuju da je za firmu koja ima 2 000 osnovnih sredstava na jednoj lokaciji potrebno 10 dana za obavljanje kompletne inventure i pripreme izvještaja. Sa Frontman Assetsom uštede vremena su 50%, odnosno za istu firmu sa ovim rješenjem potrošili biste 5 dana za inventuru i vratili se svojim redovnim aktivnostima 5 dana ranije nego kod ručne inventure.

Ako 5 dana pomnožimo sa 8 sati rada i sa 3 člana komisije dobit ćemo 120 radnih sati koje sada plaćamo u prosjeku 10 KM bruto što u konačnici daje iznos od preko 1.200 KM koje bacamo u zrak radeći inventuru ručno, a tačnost prikupljenih podataka je i dalje veoma upitna.

U ovom slučaju rješenje Frontman Assets isplatilo bi se kroz 4 inventure, a što je broj osnovnih sredstava veći, to je i isplativost brža.

Dodatna ušteda

Sa Frontman Assetsom dodatno ćete uštedjeti na vremenu ukoliko koristite neki od računovodstvenih softvera koji imaju mogućnost importa podataka u csv ili txt formatu, jer Frontman ima mogućnost podatke prikupljene u popisu elektronski pripremiti i spasiti vas ručnih unosa rezultata inventure.

Ukoliko bismo se vratili prethodnom primjeru od 2 000 osnovnih sredstava, kod unosa rezultata, uočilii bismo da uposlenik u računovodstvu potroši 20 sati rada uposlenika u računovodstvu, što nam na iznos od preko 1.200 KM uštede dodaje dodatnih 200 KM, te nivo uštede podiže na cca. 1.500 KM a isplativost rješenja smanjuje na 3 inventure.

Dodatna kontrola

Frontman Assets daje mogućnost da u samoj aplikaciji dodijelite osnovnom sredstvu pored lokacije i uposlenika koji zadužuje osnovno sredstvo, ERP kod, tip sredstva, odjel/sektor/filijalu, mjesto troška i još mnogo dodatnih opcija, kao što je pohranjivanje skeniranog računa, garantnog lista, servisnog lista i sl.

Više lokacija?

Ukoliko je vaša firma rasprostranjena na nekoliko lokacija, Frontman Assets daje mogućnost pridruživanja većeg broja mobilnih terminala, tako da na svakoj od lokacija možete imati po jedan terminal kojeg ćete koristiti za popis na toj lokaciji, a podaci se automatski objedinjuju u jednu, zajedničku, bazu, bez potrebe unosa ili uparivanja spiskova.

Koliko to košta?

Frontman Assets rješenje je koje se, kako smo već naveli, samo isplaćuje već kroz nekoliko inventura i kod manjih organizacija, i stoga ga treba posmatrati kao investiciju prije nego li trošak, a u BiH dostupno je kod Špica Systems d.o.o. već od 4.500 KM. U navedenu cijenu uključeni su softver, mobilni terminal sa barkod skenerom, etikete i usluge instalacije.

Za više informacija o rješenju Frontman Assets svakako nas kontaktirajte.


>