Prekovremeni rad

Često nam postavljaju pitanje vezano za prekovremeni rad i upravo iz tog razloga odlučili smo da napišemo koje su zakonske regulative prekovremenog rada.prekovremeni

Određivanje prekovremenog rada

Zakon o radu određuje da poslodavac treba dati pisani zahtjev za prekovremeni rad, osim u slučaju da priroda preke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtjev, usmeni zahtjev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen.

Špicina rješenja za evidenciju radnog vremena Time&Space i All Hours (evidencija u oblaku) omogućavaju najavljivanje i potvrđivanje prekovremenih sati putem interneta. Sistem funkcioniše tako da zaposleni podnese zahtjev za prekovremeni rad, direktno u sistem ili putem emaila, koji poslodavac može ili odbiti ili odobriti. Podatak se automatski prenese u evidenciju radnog vremena. Na taj način i poslodavac i zaposleni imaju elektronski uređeno određivanje prekovremenog rada.

approvalworkflow-260x300

Da li su prekovremeni sati plaćeni?

Prekovremeni rad se plaća i isplaćuje u visini od 30 % redovne satnice. U slučaju dogovora između poslodavca i zaposlenog moguće je prekovremeni rad kompenzovati godišnjim odmorom, ali je i dalje potrebno platiti 30 % dodatka.

Šta ako se prekovremeni rad ne odredi?

Zaposleni onda nema pravo na isplaćivanje prekovremenog rada. Ako se radi o poslu koji se nije mogao završiti u radnom vremenu, u slučaju tužbe većinom se presuđuje u korist zaposlenog.

Stoga je razumno internim i ličnim dogovorima sa zaposlenima odrediti iznos očekivane isporuke posla tokom radnog vremena. Na taj način i zaposleni i poslodavci mogu planirati koji se obim posla može izvršiti u kom roku i na taj način može se rješiti dilema o tome šta je redovni, a šta prekovremeni rad.

Za više informacija o elektronskom radnom vremenu kontaktirajte nas.

SHARE