Pratite li svoje proizvode?

Ove jeseni u Špici organiziramo prvu regionalnu SCM konferenciju na kojoj stručnjaci na području lanca opskrbe predstavljaju IT rešenja za optimizaciju procesa u SCM svijetu.

Konferencija je održana u Ljubljani (21.9.2016) i Beogradu (29.9.2016), slijede još Zagreb (19.10.2016) i Sarajevo (23.11.2016). Ako se još niste prijavili, svakako to učinite što prije ovdje >>>

O čemu ćemo govoriti?

Sjetimo se samo slučaja čokoladica u BiH, koje su se zbog sadržaja komadića plastike u proizvodu morali skloniti iz prodaje, ali i niz poteškoća dok se ustanovilo gdje su se sve distribuirale. Kako bismo iz prodaje brzo mogli maknuti artikle koji iz bilo kojeg razloga nisu sigurni, jasno nam je da moramo znati točno gdje se nalaze. Zato je neophodan adekvatan „IT način“ praćenja artikla od proizvodnje do prodajnog mjesta.
Prati se ne samo hrana, lijekovi ili proizvodi iz kemijske i farmaceutske industrije, već se to odnosi i na sve ostale FMCG artikle. Danas se rok trajanja počeo ozačuje čak i na WC papir, jer zbog alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih efekata mora biti moguće doznati koji su paketi WC papira izrađeni iz sirovina – primjerice, radioaktivnim žarenjem kontaminiranih lokacija.

Zašto je praćenje važno?

Kako bismo iz prodaje mogli maknuti artikle koji iz bilo kojeg razloga nisu sigurni, sjetimo se slučaja čokoladica u BiH, koje su se zbog sadržaja komadića plastike u proizvodu morali skloniti iz prodaje, ali uz niz poteškoća dok se ustanovilo gdje su se sve distribuirale. Zato je jasno da je neophodan adekvatan „IT način“ praćenja artikla od proizvodnje do prodajnog mjesta.

U praćenje ne ulaze samo hrana, lijekovi ili hemija, već se pouzdano odnosi i na ostale FMCG artikle. Rok trajanja počeo se štampati čak na WC papir, jer zbog alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih efekata mora biti omogućeno doznati koji su paketi WC papira izrađeni iz sirovina – primjerice, radioaktivnim žarenjem kontaminiranih lokacija.

Od proizvodnje, preko skladišta do trgovine

Špica Grupa kao glavni IT stručnjak na području lanca opskrbe u regiji na konferenciji je predstavila IT rješenja i efekte takvih procesa na konkretnim primjerima. Sistem za vođenje skladišta (WMS – warehouse management system) može biti bitan ukoliko distributer želi postati 3PL (Third Party Logistics) i nuditi uslugu distribucije za druge partnere, kao što je nakon uvođenja Špicinog WMS-a postao zagrebački DDL, koji distribuira veterinarske lijekove i hranu za životinje. Sa francuskom firmom Royal Canin su dogovarali 3PL partnerstvo, te su zato morali omogućiti integraciju sa njihovim ERP-om i podržavati stroge normative u smislu praćenja robe. Također, distribuiraju i vlastite brandove, među kojima su i inekcije za čipiranje malih kućnih ljubimaca. Informacije o distribuciji takvih proizvoda treba redovito (i u propisanom formatu) javljati državnim institucijama, što je bez adekvatne IT podrške vremenski i s točnim informacijama nemoguće.

Povećanje efektivnosti zaposlenika

Na konferenciji je predstavljen i sistem za komisioniranje (sabiranje artikala u skladištu) putem glasa, koji doslovno oslobađa ruke i oči radnika u skladištu. Oni se zato mogu fokusirati na rad s artiklima, a ne ručnim skenerima, što donosi veću točnost isporuka, manje hoda po skladištu, a moguće je izvoditi i više paralelnih komisioniranja i bolju ergonomiju rada skladištara. Za kraj je predstavnik Zebre demonstrirao robusnost njihovih ručnih skenera, koji neometano nastavljaju rad, čak i ako ih prethodno smrznemo u kocku leda, a konzultant za printing u proizvodnim i distributerskim firmama naveo je anegdotu o radniku koji je na naljepnicu napisao „Shitcake“ umjesto Cheescake. Centralizacija tiskanja etiketa smanjuje rizik takvih incidenata ili čak stajanja proizvodnje zbog neadekvatne IT podrške na printing području.

Ako ste propustili konferenciju i nemate mogućnosti stići u Zagreb ili Sarajevo, javite se za individualni sastanak ili podsjetite stranicu o konferenciji.

Kako su izgledale konferencije u Beogradu i Ljubljani:

SCM konferenca SCM konferenca Tiskanje

SCM konferenca Bejbe

SHARE