Planirajte sredstva za osnovna sredstva

Bliži nam se vrijeme kada treba početi razmišljati o planovima za nadolazeću poslovnu godinu, uključujući i planove o nabavljanju osnovnih sredstava.

Osnovne karakteristike osnovnih sredstava su:

  • koriste se u poslovnim aktivnostima poduzeća u dužem vremenskom periodu,
  • u životnom ciklusu ne mijenjaju svoj fizički oblik,
  • postepeno se troše, tako što dio svoje vrijednosti prenose na gotove proizvode ili usluge
  • podliježu obračunu amortizacije kojom se mjeri postepeno trošenje osnovnih sredstava.

Osnovna sredstva mogu biti stečena kupovinom, izgradnjom odnosno – izradom u vlastitoj izvedbi, razmjenom za drugo sredstvo ili darivanjem.

Sa druge strane, zakonska je obaveza provesti popis osnovnih sredstava najmanje jednom godišnje, a iskusni voditelji će u svojim organizacijama popis provesti i nekoliko puta, kako ne bi bili žrtva fantomskih osnovnih sredstava i kako bi imali realnu sliku stanja, što može biti ključno za donošenje odluka u domenu financija i nabavki.

Popis osnovnih sredstava odavno je poprimio oblik barkoda i svaka, imalo ozbiljnija organizacija, je već implementirala automatizaciju inventure koristeći nove tehnologije zasnovane na označavanju osnovnih sredstava barkod naljepnicama, time ubrzavajući sam proces i do 60%!

Sistemi koji to omogućavaju i nisu pretjerano skupi u odnosu na uštede koje donose u pogledu uštede vremena najskupljeg resursa u organizaciji – radnih sati uposlenika, te se isplate već nakon druge inventure.

Stoga savjetujemo da nas kontaktirate i zatražite više informacija o sustavima za automatizaciju popisa i vođenja osnovnih sredstava uz pomoć barkoda, te isplanirate sredstva za nabavku rješenja već u sljedećoj godini. Zaposlenici koji provode popis, ekipa u računovodstvu koja muku muči s popisnim listama i na kraju uprava, svi će osjetiti blagodati korištenja modernih tehnologija uvođenjem jednog ovakvog rješenja.

Za više informacija budite slobodni kontaktirati me na: suada.stitkovac@spica.com