Optimizacija kretanja u skladištu je ključna za smanjivanje troškova poslovanja vašeg distribucijskog centra


Hodanje predstavlja jedan od najviših troškova u modernim distribucijskim centrima. Zaposleni (većinom komisioneri) manipuliraju robom kroz cijeli proces, od odlaganja na police/lokacije, premještaja i pripreme za dostavu (pakiranje i procesiranje). Kao što upravljamo ostalim procesima, kao što je transport management, upravljanje zalihom u ERPu, učinkovito upravljanje ljudskim resursima i lean procesi u skladištu su ključni za optimizaciju troškova u vašem skladištu ili distribucijskom centru.

Voditelji skladišta često podcjenjuju trošak za kompaniju zbog velike količine hodanja u skladištu

Skladište svoje prihode obračunava na način da računamo popunjenost skladišta, pripremljene narudžbe minus troškovi održavanja i zaposlenih. Većina skladišta radi na manualno pripremamo robu koristeći kolica ili viličare, što na kraju povećava trošak po narudžbi. Kako u ovom članku — Logistics Viewpoints pojašnjavaju, dužina hodanja, vrijeme potrebno za pripremu naloga i preporučeni put najviše ovise o tome kako je naše skladište uređeno, kako je roba posložena i kakva softverska rješenja koristimo. U slučaju da te procese nismo optimalno postavili, dolazimo u situaciju da nam roba kasni, imamo previsoke troškove i radimo greške.

Učinkovita kontrola i upravljanje načina rada i hodanja u skladištu smanjuje vaše troškove u skladištu

Kontrola i upravljanje količine hodanja se temelji na smanjivanju potrebnog vremena za pripremu narudžbi i naloga. Postoje različiti razlozi zastoja/uskog grla, kao što su rampe, uski prolazi, neergonomski složena roba, netočna zaliha i lokacije. U samoj osnovi, skladište koje već djeluje, bez velikih investicija može poboljšati svoju učinkovitost za preko 10% samo sa ubrzanjem rada u skladištu.

Optimizacija skladišnih lokacija također može donijeti niže troškove rada u vašem skladištu. Koristeći napredniju analitiku za praćenje aktivnosti u skladištu možete lakše identificirati probleme sa kojima se susreću vaši zaposleni te naći rješenja za iste.

Najbolje prakse za smanjivanje troškova rada u vašem skladištu i distributivnom centru

Kako možete unaprijediti rad u skladištu i poboljšati učinkovitost zaposlenih:

  • Automatizirajte proces skeniranja i prikupljanja naloga. Na taj način koristite alate koji vašim zaposlenim omogućavaju brži i točniji rad, prilikom traženja i verificiranja/potvrde artikla.
  • Automatizirajte prikupljanje koristeći robotizirana rješenja. Robotizacija pomalo ulazi u naše živote, te nam puno olakšava rad u skladištu. Možete koristiti jednostavnija rješenja poput automatiziranih viličara ili kolica koji rade u tandemu sa ljudima, pa do naprednih robotiziranih skladišta gdje je potreban minimalan broj zaposlenih. U regiji imamo puno rješenja (skladište Solana Tuzla) koja su se pokazala uspješnim pri radu.
  • Optimizirajte rute. Skladište i rad u skladištu često znače veliki broj koraka i prijelaz velikih udaljenosti na sat i smjenu. Optimizacijom ruta možete učinkovito smanjiti broj potrebnih koraka, ubrzati pripremu i isporuku, te smanjiti broj zastoja u pomacima robe.
  • Optimizirajte skladišne lokacije. Lokacije i oprema u skladištu isto mora napraviti svoj dio zadaće u skladištu, da bi zadovoljili promjene u potražnji. Optimizacija skladišnih lokacija i procesa uskladištavanja, glede na tip robe, potražnju može donijeti puno ušteda i pozitivnih učinaka na vaše poslovanje.
  • Integracija sistema. Integrirani sistemi, pogotovo WMS i ERP su ključni za optimizaciju rada u skladištu, pogotovo ako se radi o rutama i skladišnim lokacijama, kao i u primjeru upravljanja zalihama (minimalne i maximalne zalihe). Pošto sistemi imaju mogućnost komunikacije u realnom vremenu, upravitelji i radnici imaju mogućnost pregleda stanja robe i učinkovitosti, te lakše odrediti način kako smanjiti troškove i povećati profitabilnost.

Preuzmite kontrolu nad vašim skladištem i distributivnim centrom, te nas kontaktirajte da vam pri tome pomognemo.

dario.radosevic@spica.com