Noćne more inventure

Nitko ne voli tražiti zametnute stvari. Sjetite se panike koja slijedi kada zametnete ključeve vašeg automobila ili novčanik (kada već pet minuta kasnite, naravno). Za vlasnike poduzeća ovo se stanje panike preusmjerava na novu razinu kada ključni predmeti nestanu iz skladišta ili u tranzitu od točke A do točke B.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bitno imati inventurnu kontrolu ili sustav za praćenje osnovnih sredstava u vašem poslovanju. Ako ne vjerujete nastavite čitati. Navest ću neke od najgorih inventurnih noćnih mora zbog kojih ćete možda razmisliti dva puta o tome ostaje li popisivanje inventure na papiru!

Slučaj ‘Radioaktivni spremnik koji je nestao’

Davne 2010.  godine FedEx je na odgovornost dobio vrlo osjetljiv paket za isporuku. Ne, ne nije riječ o 52″ LED televizoru. FedEx je trebao premjestiti paket koji sadrži radioaktivne šipke koje se koriste u CT skeniranju. Ono što se poslije dogodilo bilo je škakljivo, u najmanju ruku. Pošiljka radioaktivnog materijala izgubljena je negdje u prijenosu do krajnje lokacije. Radioaktivni materijal ne nestaje samostalno, zar ne? Srećom, prije no što se raširila panika, paket su pronašli i nitko nije bio izložen toksinima koji su se u njemu skrivali. Međutim, FedEx je sigurno preispitivao svoje metode praćenja nakon tog bliskog susreta.

Slučaj ‘Oružje koje je iščeznulo’

Nekoliko nestalih spremnika s tintom nije nešto oko čega se treba brinuti u usporedbi sa sljedećom pričom. 2010. godine (nešto je s tom godinom, čini se) došlo je do masovne potrage za tisućama pušaka, mitraljeza i raketnih bacača s raketnim pogonom. Oružje je trebalo osigurati za afganistansku nacionalnu policiju, ali je ono misteriozno nestalo. Manjak kvalitetne komunikacije i logistike bio je krivac za iščeznuće. U ovom trenutku, gdje se nalazi oružje, još uvijek nije poznato.

Slučaj ‘Zaboravljena medicinska oprema’

Svake godine medicinske pogreške u kirurškim zahvatima koštaju zdravstvenu industriju gotovo dvije milijarde dolara. Najčešća kirurška pogreška je slučajno ostavljanje kirurške spužve unutar pacijenata, što može dovesti do ozbiljnih infekcija, a ponekad i smrti. Stavke poput ove se nažalost lako se predviđaju jer se stapaju s okolinom. Kako bi se spriječile slične medicinske noćne more uvode se sustavi za praćenje s bar kodovima za bolju kontrolu medicinskih spužvi i druge medicinske opreme.

Nemojte dopustiti da se ovakve stvari dogode i vašem poslovanju i uložite u sustav za praćenje osnovnih sredstava.

SHARE
A salesman minus enthusiasm is just another clerk